Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepan mukaan G20-ryhmän edellisessä kokouksessa kehitysmaille annetuista lupauksista valtaosa on toteuttamatta.
G20:n tähänastiset toimet eivät esimerkiksi pysäytä laitonta pääomapakoa kehitysmaista veroparatiiseihin ja kehitysmaille suunnattu hätärahoituskin on jäänyt paljon luvattua pienemmäksi.
– Ryhmän Lontoon-kokouksessa huhtikuussa julistettiin esimerkiksi pankkisalaisuuden aika päättyneeksi. Käytännössä kuitenkin kehitysmaista laittomasti veroparatiiseihin lähteviä rahavirtoja ei ole kunnolla edes yritetty pysäyttää, kehityspoliittinen sihteeri Matti Ylönen Kepasta sanoo.
Byrokratia hankalaa kehitysmaille
Kepan mukaan Lontoon-kokouksen jälkeen niin sanotut veroparatiisien mustat listat ovat lyhentyneet. Listoilta on päässyt pois solmimalla 12 sopimusta verotietojen vaihdosta muiden maiden kanssa. Kepan arvion mukaan veroparatiisien varjotaloudesta akuuteimmin kärsivät köyhimmät kehitysmaat eivät kuitenkaan pysty neuvottelemaan tai soveltamaan tiedonvaihtosopimuksia.
Kepa muistuttaa, että useissa elvytystä kipeästi kaivanneissa kehitysmaissa ei ole pystytty aloittamaan sitä, koska Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on soveltanut niissä päinvastaista politiikkaa. IMF on vaatinut pientuloisilta mailta hätälainojen ehtona muun muassa julkisen sektorin kutistamista, palkkojen jäädyttämistä ja elintarvikkeiden hintojen nousun siirtämistä kansalaisten maksettavaksi.
Maailmanpankin uusimman arvion mukaan kehitysmaiden budjettivaje voi kriisin seurauksena nousta pahimmassa tapauksessa jopa 635 miljardiin dollariin vuoden loppuun mennessä.
G20-maiden eli johtavien teollisuusmaiden ja nousevien talouksien päämiehet kokoontuvat Pittsburghiin Yhdysvaltoihin 24.–25.9. (KU)