Epävarmat tulevaisuusnäkymät ovat saaneet ammattiliitot kallistumaan sopimuksiin, joissa palkankorotuksista sovitaan vuosittain.
Teknologiateollisuuden malli tuntuu tältä osin kelpaavan. Sen sijaan 0,5 prosentin korotustaso ei kovin helposti muille liitoille käy.
Puu- ja erityisalojen liitto painottaa, että sen palkkaratkaisut ovat aina olleet maltilliset. Mekaanisen puunjalostuksen palkansaajapuolen esitys on puheenjohtaja Sakari Lepolan mukaan varsin realistinen ja ”aikaan sopiva”.
Metsäteollisuuden ahdinko lomautuksineen ja tuotantolaitosten lopetusuhkineen vaikuttaa neuvotteluihin.
– Tuntuu, että työnantajapuolen realismi on ollut pikkuisen hukassa, Lepola kommentoi tiistaina.
Laatuasioissa eteenpäin
Korotusten koosta on eripuraa, mutta sitä vastoin laatuasioista on pystytty neuvottelemaan asiallisessa hengessä. Sairauspoissaolot, äitiys- ja isyysvapaiden palkallisuus, luottamusmiesten asema ja muut laatukysymykset ovat olleet esillä.
– Asiat ovat tuttuja. Ne muuttuvat hankaliksi vasta hinnasta puhuttaessa. Tässä on aika lailla sumeaa logiikkaa. Vaikka juttu tuntuu selväjärkiseltä, neuvotteluissa se ole sitä, Lepola tuumii.
Työnantajapuoli on kaivannut päätöksiä alan kehittämiseksi. Lepolan mukaan niiden paikka olisi sopimusneuvotteluiden sijaan muualla, esimerkiksi jatkuvissa neuvotteluissa.
Mekaanisen puunjalostuksen sopimuskausi päättyy syyskuun lopussa.
Pitkät sopimukset harkinnassa
Paperiliitto irtisanoi työehtosopimuksensa päättymään jo lokakuun puolivälissä. Mahdollinen jatko maaliskuuhun ei puheenjohtaja Jouko Ahosen mukaan vaikuttanut mielekkäältä.
– Ensin olisimme sopineet syksyn korotuksista, ja sitten ottaneet koko homman uusiksi maaliskuussa, hän perustelee.
Ahosen mukaan Paperiliitto on valmis neuvottelemaan palkkojen lisäksi myös työehdoista vuosittain, jos työnantajan kanssa siihen päädytään. Enimmillään sopimuskausi voisi olla kolme vuotta.
Jatkuvat neuvottelut puntariin
Ensiksi katsotaan, miten viime kierroksella sovitut muutokset ja jatkuva neuvottelu ovat onnistuneet. Jälkeä puidaan kuun vaihteessa Paperin ammattiosastojen edustajien kesken.
– Kummallakin puolen oli pieni epäily, miten pelkkä ilmoitusmenettely enintään kolmen päivän sairauslomasta onnistuu. Sairauspoissaolot vähenivät, kuten muuallakin teollisuudessa, Ahonen havainnollistaa.
Toinen muutos koski palkkausjärjestelmää. Työnvaativuus, monitaitoisuus ja kehityshalut nostavat palkkaa. Toisaalta palkansaajapuoli sai haluamiaan joustoja.
Nyt tapaamisia työnantajapuolen kanssa on sovittu harvakseltaan.
– Tulevaa taloustilannetta on pirskatin vaikeaa arvioida, Ahonen tuskailee.
Uutista on oikaistu 25.9.2009: Toisin kuin UP-uutispalvelun jutussa ”Palkoista halutaan sopia vuosittain” todettiin Sakari Lepola on Puu- ja erityisalojen liiton puheenjohtaja. Jutussa Lepolan titteliksi oli erheellisesti laitettu työehtosihteeri. UP-uutispalvelu pahoittelee virhettä.