Oppositiopuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat vaativat pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) eroa.
– On aivan selvää, ettei pääministeri nauti opposition luottamusta. Hän ei varmastikaan nauti kovin monen kansalaisenkaan luottamusta. Hän on ryvettynyt tässä vaalirahaskandaalissa aika lailla, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tarja Filatov sanoi.
Filatov piti vaalirahoituksen peittelemistä eräänlaisena korruptiona.
– Pääministerin persoona vaikuttaa Suomi-kuvaan maailmalla. Suomi on pärjännyt eri kansainvälisissä kilpailukykyvertailuissa sillä, että meitä on pidetty korruptoitumattomana ja hyvän hallinnon maana. Nyt nämä molemmat asiat voidaan kyseenalaistaa, Filatov totesi.
– Pääministerin on tehtävä tässä asiassa omat johtopäätöksensä, jotta suomalainen demokratia voisi puhdistua, Filatov jatkoi.
Vihreiden hiljaisuus yllättää
Vasemmistoryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie heitti pallon vihreille. Hänen mielestään vihreät ovat olleet vaalirahoitusasiassa yllättävän hiljaa.
– Ihmettelen, miksi vihreä oikeusministeri Tuija Brax ei tuo esitystä vaalirahalain muuttamiseksi, Lapintie sanoi.
Filatov pyysi vihreitä ja RKP:tä mukaan keskustelemaan opposition kanssa.
– Olemme valmiita järjestämään tilaisuuden, johon vihreät ja RKP osallistuisivat ja mietittäisiin, miten tämä tilanne voitaisiin puhdistaa.
Kristillisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Bjarne Kallis syytti, joskin hieman epäsuorasti, Vanhasta valehtelusta:
– Ihmetyttää, miten Vanhasen muisti pätkii. Hän ei muista, että on neuvoteltu huomauttavan suurista vaalirahoista. Jos sellaista ei muista, muistin täytyy olla niin huono, ettei muitakaan asioita voi hoitaa. Tai sitten hän valehtelee. Tässä talossa monet ovat joutuneet eroamaan valehtelun takia, ja jos eivät ole eronneet, niin ovat pudonneet valehtelun takia seuraavissa vaaleissa.
Hallitus antaa tiedonannon
Opposition toivomaa hallitusrintaman repeämistä ei ole luvassa. Hallitusryhmien puheenjohtajat sopivat torstaina, että valtioneuvosto antaa eduskunnalle tiedonannon vaalirahoitukseen liittyvistä kysymyksistä.
Tiedonannon antamisen ajankohdasta sovitaan erikseen eduskunnan kanssa.
Lehdistötiedotteessa hallitus lupaa, että tiedonannossa käydään läpi laaja-alaisesti poliittisen toiminnan rahoitusta ja sen uudistamista.
Tiedonantoon kuuluu, että sen käsittelemisen jälkeen eduskunta äänestää hallituksen luottamuksesta.