Irlanti järjestää kansanäänestyksen EU:n Lissabonin sopimuksesta perjantaina 2. lokakuuta. Jos vedonvälittäjiin on luottaminen, kansa kyllä ymmärtää toisella yrityksellä äänestää ”kyllä”.
Tämä ei kuitenkaan vielä varmista sitä, että Lissabonin sopimus astuu voimaan. Seuraava uhka nousee ensi tiistaina Tšekin parlamentissa, kun joukko oikeistosenaattoreita käynnistää uuden valitusprosessin sopimuksesta.
Kyseessä ovat presidentti Vaclav Klausin liittolaiset, jotka toteuttavat Klausin pyrkimystä viivyttää sopimuksen ratifiointia.
Tšekkiä uhattiin
Tšekin pääministeri Jan Fischer kertoi muille EU-johtajille illallisilla Brysselissä viime viikon torstaina, että tällainen hanke on hänen maastaan tulossa. Muut olivat tyrmistyneet ja Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy oli uhannut Tšekkiä ”seurauksilla”, jos se ei ratifioi pian Irlannin äänestyksen jälkeen.
Fischerin mukaan Tšekin valituskierteessä voi mennä puoli vuotta tai enemmänkin. Tämä taas voi tuoda todella kolossaalisen uhan Lissabonin sopimuksen tielle.
Britannian parlamenttivaalit on nimittäin järjestettävä viimeistään 3. kesäkuuta ensi vuonna. Konservatiivipuolue on jo pitkään ollut mielipidekyselyissä niskan päällä. Puolueen johtaja David Cameron on luvannut, että jos Lissabonin sopimuksen ratifiointi on konservatiivihallituksen aloittaessa vielä muissa maissa kesken, hän järjestää siitä kansanäänestyksen. ”Ei”-tulosta kansanäänestyksessä voi pitää Britanniassa lähes varmana.
Euroskeptikot painostavat
Cameron ei ole sanonut, mitä hän tekee, jos ratifiointi on muualla valmis. Konservatiivien euroskeptikot painostavat varmasti kansanäänestyksen järjestämistä siinäkin tapauksessa, mutta tilanne olisi Cameronille vaikea, koska silloin olisi jo kysymys Britannian koko EU-jäsenyydestä.
Britannian konservatiivit ovat tiettävästi pitäneet yhteyttä Klausiin toimien koordinoimiseksi niin, että pelaamalla aikaa Tšekissä saataisiin Britanniaan kansanäänestys.