Jyväskylän kaupungin torstaina kokoontuva perusturvalautakunta saa päätettäväkseen esityksen kahden uuden nuorisokodin rakentamisesta kaupungin tarpeisiin. Esitystä valmistellut kaupungin sosiaali- ja perhepalveluiden vastuualuejohtaja Ulla Kuittu tyrmää väitteet siitä, että kaupungin oma toiminta olisi kallista ja tehotonta.
– Se ei pidä paikkaansa. Meillä on tosi laadukasta ja joustavaa tämä meidän oma palvelutoiminta. Kysyntä näissä nuorten sijaishuollon palveluissa on niin suurta, että yksityiset palveluntuottajat pystyvät hyvin hinnoittelemaan itsensä.
– Kaupungin oma toiminta on edullisempaa, kun on verrattu, mitä hoito maksaa vastaavanlaisessa ostopalvelussa. Kyllä siitä ihan selkeät hintaerot vuositasolla tulee, Kuittu vakuuttaa.
Kun Jyväskylän kaupunki edellisen kerran kilpailutti ulkopuoliset lastensuojelulaitokset ja ammatilliset perhekodit, hoitopäivähintoja saatiin alas. Palveluiden tarve on Kuitun mukaan kuitenkin niin suurta, ettei kaikkia nuoria ole voitu sijoittaa puitesopimuksen piirissä oleviin, kilpailutettuihin yksikköihin, vaan on jouduttu turvautumaan myös kalliimpiin palveluihin.
Nuorten hoitopäivän hinta laitoksissa vaihtelee tällä hetkellä vajaasta 200 eurosta 400 euroon. Kalleimpia hoitopaikat ovat erityisen huolenpidon yksiköissä. Viime vuonna kodin ulkopuolelle sijoitettuja lapsia ja nuoria oli Jyväskylässä 524.
Toistaiseksi Jyväskylän kaupunki on lasten ja nuorten sijaishuoltopalveluissa pääsääntöisesti ostopalveluiden varassa.
– Kun meillä käytetään noin12 miljoonaa euroa sijaishuoltoon, niin meidän omien laitosten osuus on siitä vain noin neljäsosa. Laadultaan omat ja ostopalvelut ovat vertailukelpoisia. Jatkossakin tarvitsemme myös ostopalveluja, mutta jo kustannusten hillitsemiseksikin on järkevää lisätä omaa kapasiteettia. Muuten hinnat voivat karata pilviin.
Lautakunnalle valmistellun esityksen mukaan kaupungille rakennettaisiin ensi vuonna uusi kymmenpaikkainen nuorisokoti, minkä lasketaan tulevan 240 000 euroa ostopalvelua edullisemmaksi. Toinen uusi nuorisokoti aloittaisi toimintansa vuonna 2012.
Jatkossa Jyväskylän kaupunki pyrkii järjestämään myös nuorille laitoksen sijasta perhehoitoa sijaisperheessä.