Kemianliiton ja Viestintäalan ammattiliiton yhdistyminen purjehtii vahvassa myötätuulessa. Kummankin liiton hallitus on jo näyttänyt hankkeelle vihreää valoa.
Seuraavaksi kokoontuvat liittojen valtuustot käsittelemään yhdistymistä. Kemianliiton valtuusto on koolla huomenna perjantaina ja Viestintäliiton valtuusto kymmenen päivää myöhemmin, 12. lokakuuta.
Lopulliset fuusioratkaisut on tarkoitus tehdä marraskuun lopulla (26.–27. päivä), jolloin Kemianliiton valtuusto ja Viestintäliiton liittokokous ovat koolla.
Jos tämän hetken suunnitelmat toteutuvat, uusi TEAM Teollisuusalojen ammattiliitto aloittaa toimintansa ensi vuoden alussa.
Se kokoaa yhteen noin 48 000 jäsenen Kemianliiton ja runsaan 23 000 jäsenen Viestintäliiton. Fuusion yhtenä tavoitteena on pitää yllä järjestövoimaa, jota kummankin liiton jäsenmäärän supistuminen muutoin heikentäisi.
Kemianliitolle suunniteltu fuusio ei ole ensimmäinen. Liiton yli 110-vuotiseen historiaan mahtuu jonkinlainen fuusio tai järjestörakenteen muutos pari, kolme kertaa vuosikymmenessä.
Tuorein niistä toimeenpantiin 2004, jolloin Tekstiili- ja vaatetustyöväen liitto sulautui Kemianliiton kanssa. Vuonna 1994 Lasi- ja posliinityöntekijäin liitto LPL fuusioitui Kemianliittoon, joka oli syntynyt vuotta aiemmin Kemian työntekijäin liiton KTL:n ja Kumi- ja nahkatyöväen liiton yhdistyttyä. KTL perustettiin 1970 SAK:laisen ay-liikkeen eheytyksen yhteydessä.
”Ettei tarvitsisi kontata”
TEAM:ssa Kemianliiton kumppaniksi tulee maan vanhin, vuonna 1894 perustettu ammattiliitto. Viestintäliiton mittavaa historiaa käytettiin perusteluna sille, miksi uuden liiton nimeksi ei käy Kemianliitto.
Kemian hallituksessa arveltiin, etteivät perinteikkään liiton jäsenet hevin sopeutuisi jonkun muun liiton nimen käyttäjiksi. Uusi nimi tuntui paremmalta vaihtoehdolta.
Kemianliitossa pohdittiin myös fuusion ripeää vauhtia. Jotkut ovat pitäneet sitä varsin kovana suurliittohankkeen kaaduttua alkukesästä. Vuodenvaihteeseen tähtäävää aikataulua perusteltiin liiton hallituksessa muun muassa sillä, että nyt on mahdollisuus tehdä itsenäisiä ratkaisuja.
– Mutta jos mitään ei tehdä, niin 5–10 vuoden kuluttua kontataan Metalliliiton rappuja ylös ja kysellään, millä ehdoilla me teille kelvattaisiin, Kiteet–lehti (10/2009) siteerasi yhtä puheenvuoroa.
Yhdistyvien liittojen taloudellinen tilanne jäsentä kohden arvioitiin jokseenkin samanlaiseksi, ja kummankin liiton taseet ovat kunnossa.
Kemianliiton jäsenmaksu (1,28 %), johon sisältyy 0,28 prosentin jäsenmaksu työttömyyskassalle ei muutu fuusion seurauksena. Mutta työttömyyskassan maksuun tulee ensi vuonna korotus riippumatta siitä, toteutuuko fuusio vai ei. Työttömyyden roima kasvu pakottaa korotukseen.