Pääministerillä on eduskunnan luottamus. Tämä selvitettiin torstaina, kun eduskunta äänesti asiasta keskiviikkona käydyn, hallituksen antaman vaalirahoitustiedonannon pohjalta.
Äänestyksessä SDP:n esittämä, Vasemmistoliiton kannattama ponsi epäluottamuksesta pääministerille hävisi ensin kristillisdemokraattien ponnelle, jonka jälkeen äänestettiin kristillisdemokraattien kannasta ja pääministerin luottamuksesta. Viimeisessä äänestyksessä vasemmisto hajosi, kun SDP äänesti tyhjää, Vasemmistoliitto ponnen puolesta. Siinä tulos oli 117 pääministerin puolesta ja 24 vastaan, tyhjiä 40.
Ongelmalliseksi kristillisdemokraattien lausumatekstin teki siihen sisältyvä vaatimus myös ay-rahan kieltämisestä vaalituiksi.
– Tässä äänestettiin kuitenkin siitä, onko Matti Vanhasella (kesk.) luottamusta vai ei ja meidän mielestämme ei ole. Emme äänestäneet ponnen sisällöstä, Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki sanoo. Hän arvioi, että yhdellä ponnella ei ylipäätään voi päättää, voivatko järjestöt tukea poliittista toimintaa.
– Nähdäkseni tällaisessa ehdotuksessa on perustuslaillisiakin ongelmia, hän sanoo.
Kahdella tuolilla
Hallituspuolueet olivat ilmoittaneet jo ennen tiedonantoa, että pääministeri Matti Vanhanen nauttii niiden luottamusta. Arhinmäki pitääkin menettelyä erikoisena.
– Mikä tiedonanto tällainen on, josta hallituskumppanit antoivat pääministerille luottamuksen jo etukäteen ja sanoivat, että tukevat riippumatta tiedonannon sisällöstä, Arhinmäki ihmettelee.
Hän kummastelee erityisesti vihreiden linjaa ja mainitsee nimeltä kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluodon.
– Haastattelussa tämä vaati uusia vaaleja ja on samaan aikaan antamassa pääministerille luottamustaan. Tämä on monella tuolilla samaan aikaan istumista.
Sekavuus jatkuu
Arhinmäki toteaa myös, että tiedonanto ei antanut selvyyttä vaalirahoitussotkuihin.
– Keskustelussa jatkui Vanhasen viikkoja vetämä linja, jossa kysymyksiin ei vastata. Sen sijaan kierrettiin isot asiat kuten Nova Group, KMS, Nuorisosäätiö ja veroparatiiseista tulleet vaalituet.
Hän arvioi, että hallituspuolueiden kansanedustajat tukivat ansiokkaasti pääministerin linjaa siirtämällä keskustelun asian kannalta pois sen ytimestä. Puhuttiin valmisteilla olevasta puoluerahoituksen lainsäädännöstä ja kyseltiin säätiöistä, joiden asioissa ei ole mitään hämärää.
– Näin saatiin keskustelu pois itse aiheesta.