KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Yhteistyö ja yhteinen aate 70 avioliittovuoden salaisuus

? Aamulla kello kymmenen kahvin kanssa otetaan pikarilliset konjakkia, se herättää sydämen, kertovat Pauli ja Ines Jakka. Ineksen sylissä yhdestoista lapsenlapsenlapsi Pihla.

? Aamulla kello kymmenen kahvin kanssa otetaan pikarilliset konjakkia, se herättää sydämen, kertovat Pauli ja Ines Jakka. Ineksen sylissä yhdestoista lapsenlapsenlapsi Pihla. Kuva: Jarmo Lintunen

Kun Pauli Jakka palasi sodasta sairaana ja luurangoksi laihtuneena, oli Ines-vaimo kovilla. Sitkeydellä, kekseliäisyydellä ja valoisalla asenteella on kuitenkin selvitty elämän hankalista hetkistä. Nyt 95-vuotias Pauli pelkää, ettei heitä huolita veteraanitaloon asumaan, koska vaimo on liian notkea.

ANNA PAJU
4.10.2009 15.00

Ines ja Pauli Jakka

Helsingin Malmilla sijaitsevaan kerrostalokotiin noustaan kierreportaita pitkin. Hissitön talo naapurustoineen on rakennettu 30 vuotta sitten ja Jakan pariskunta on talojen harvoja alkuperäisiä asukkaita.

– Silloin ei ajateltu, että joskus tullaan vanhoiksi. Nyt ei ukko pääse ollenkaan kulkemaan rappusia, sanoo Ines Jakka.

Ukolla hän tarkoittaa aviomiestään Pauli Jakkaa. Ines itse kyllä kulkee, rappuja ja muutenkin. Hän nousee joka aamu kuudelta ylös ja suorittaa samat aamurutiinit.

ILMOITUS
ILMOITUS

– Hieron päätä myöten itseni hereille ja voimistelen. Nostan jalat ylös ja otan varpaista kiinni. Jos en näitä tee, olen ihan kankea.

Ines näyttää kuinka sormet taipuvat keveästi lattiaan saakka. Moni puolta nuorempikaan ei taivu yhtä notkeasti.

– Meillä ei ole mitään toivoakaan päästä veteraanitaloon asumaan, kun sinä näytät nuo temput, vitsailee Pauli katsellessaan vaimonsa voimistelua.

Työväenaate verenperintönä

Pauli Jakka tutkii suurennuslasin kanssa rollaattorin päälle asettua Kansan Uutisten Viikkolehteä. Lehdessä on kuva kirkassilmäisestä nuoresta parista ja teksti kuvan alla kertoo:

70-vuotishääpäivää viettävät Ines ja Pauli Jakka Helsingissä. Heidät vihittiin avioliittoon Porvoon kirkossa 1. päivänä lokakuuta 1939.

– Tämä lehti meille on tullut aina. Ja sitä ennen Työkansan Sanomat ja Vapaa Sana, hän kertoo.

Pauli ja Ines Jakka ovat molemmat työläiskodeista ja työväenaate on saatu verenperintönä.

– Äiti kävi tehtaassa töissä ja isä oli lämmittäjä. Kävin ruotsalaista koulua, kun isä sanoi, että suomea oppii aina, mutta ruotsia ei, Ines kertoo.

– Tuon ukon kanssa on puhuttu vain suomea. Sen vuoksi olen tilannut Hemmets veckotidningiä, ettei se kieli ihan unohtuisi.

Ja vaikka ruotsin kieltä ei Jakan perheessä käytettykään, jätti ruotsinkielinen koulu jälkensä: Ines Jakka laskee yhä ruotsiksi. Niin kuin laski aina kassankin toimiessaan rahastajana Helsingin liikennelaitoksella.

Kekseliäs äiti

Jakan neljästä pojasta vanhin oli kymmenvuotias ja kuopus kolme, kun äiti meni töihin.

– Vanhin hoiti pienempiä. Se oli pakko, ei ollut päiväkoteja. Ja kotiin tulin aina sydän kurkussa, että mitäköhän siellä on tehty, Ines Jakka muistelee.

Työn, kodin ja lasten hoitaminen vei tuolloin kaiken ajan, eikä Ines enää ehtinyt olla mukana demokraattisissa naisissa kuten nuorempana. Pauli sen sijaan toimi aktiivisesti ensin SKP:n, sitten SKDL:n Hesperian osastoissa.

– Aina se oli kokouksissa ja lehtikampanjoissa mukana, sanoo Ines.

Ansiokkaasta lehtitilausten hankinnasta on kirjahyllyn päällä muistona viiri. Myös perheen pojat tekivät vaalityötä, luukuttivat mainoksia kerrostaloissa. Ja olivat pioneereissa, tietysti.

– Paras aika elämässä oli, kun lapset olivat pieniä, sanoo Ines Jakka nyt.

– Niiden kanssa oli niin paljon hauskaa.

Ja kaiken näköistä muutakin.

– Aasialainen kun tuli, olin äidiltä oppinut, että kuivaa kamferia laitetaan paidan sisäpuolelle.

Kaikille muille perheenjäsenille laitettiin kamferia paidan sisään sideharsoon käärittynä, mutta tuleva lääkäri Raine ei ”noitapussia” suostunut kantamaan. Huonostihan siinä kävi.

– Olin tosi kipeä silloin, mutta kukaan muu meistä sairastunut, muistelee Raine Jakka.

– Juuri näin, kekseliäisyydellä ja terveellä järjellä Ines Jakka on hoitanut perhettään, kehuu miniä Maija Jakka.

70 vuotta yhteistyötä

Ines Jakka muistelee, miten parin yhteinen taival alkoi.

– Olin silloin Helsingissä Vaasankadulla maitokaupassa töissä. Ruvettiin treffailemaan ja käytiin kävelyllä Hämeentiellä. Siellä oli kultasepänliike ja se sanoi, että mennäänkö ostamaan kihlat ja mää sanoin, että mennään vaan.

– Kauniit tytöt ja hyvät tanssijat olivat mielessä silloin, ei mikään seksi, kommentoi Pauli.

Niin mentiin yhteen, mutta alku ei ollut ruusuilla tanssimista. Pauli oli sodassa yli neljä vuotta.

– Se oli pitkä aika ja mies oli kuin luuranko kun se tuli takaisin, kuvailee Ines.

Sodan kokeneena Ines Jakka ei käsitä nykypoliitikkojen Nato-intoilua.

– Sota-aikana oppi olemaan nuuka. Mitään ei heitetty pois. Ei ollut vessapaperiakaan, sanomalehteä käytettiin. Arvatkaa vaan kuinka mustana oli takapuolet, hän nauraa.

Mikä parin sitten on pitänyt yhdessä vaikeatkin ajat?

– Yhteistyö. Yhdessä tehdään kaikki. Ollaan yhdessä rakennettu kesämökki Lohjalle ja kaikki vapaa vietetty yhdessä, sanoo Pauli.

– Paljon riippuu vaimosta. Riidellä ei pidä paljon, mutta pieni kinastelu virkistää.

Suksitehtaalta diplomaattiautoon

Ennen sotia Pauli Jakka oli suksiseppä, Ines valmisti samalla Kerkkoon tehtaalla suksisompia. Kun suksia alettiin valmistaa liimaustekniikalla, ei Pauli suksia veistämään tottuneena enää halunnut opetella sitä.

Hän suoritti kuorma-autokortin ja toimi eläkkeelle siirtymiseensä asti autoilijana. Pauli ajoi Konelalla linja-autoa ja monet vuodet Neuvostoliiton kaupallisen edustuston diplomaattiautoa.

– Tohtori Piskulovin muistan hyvin. Ja Piskulov muistaa minut.

Ajokortistaan Pauli Jakka luopui vasta 93-vuotiaana. Nyt hän tarvitsee vaimonsa apua jatkuvasti. Jalat eivät tahdo kantaa, mutta järki pelaa.

Omaishoitaja, epävirallisesti

– Ennen käveltiin joka aamu yhdessä pitkät lenkit. Sitten kävin itsekseni lenkillä, mutta enää en ehdi. En mää pääse ulos ollenkaan, kuvailee Ines Jakka pariskunnan nykyistä elämää.

– Jos järki menee, sitten menee kaikki. Välillä kun on ikäviä hetkiä, tuntuu että ajatus pysähtyy. Nyt on ollut paljon ikävää, kun mies on ollut niin sairas. 70 vuotta kun on aina yhdessä oltu, niin se tuntuu niin pahalta.

Ines Jakka tekee yhä kaiken kotona itse, valmistaa ruoan, käy pesutuvassa ja siivoaa. Hoitaa lukuisat kukoistavat viherkasvit ja jatkuvaa hoivaa tarvitsevan miehensä.

Hän harmittelee, ettei voi enää voi tehdä käsitöitä, kun sormet ovat käppyrässä. Se on peruja rahastaja-ajoilta; vaunuissa oli kylmä, sillä vasta kolmen asteen pakkasen jälkeen laitettiin lämmitys päälle.

– Kerran vuodessa saan käsiini lämmittävää parafiinihoitoa.

Ines toimii siis omaishoitajana miehelleen, ei tosin virallisesti, koska on ”liian iäkäs omaishoitajaksi”. Ja kun on liian iäkäs omaishoitajaksi, ei voi saada apua eikä tukea. Eikä vapaapäiviä. Vaikka niitä tarvitsisi nuorempikin.

Rautahäät perheen parissa

Syyskuisena perjantaina Ines ja Paul Jakan olohuone on täynnä ihmisiä, puhetta ja naurua. Toimittajan ja valokuvaajan lisäksi paikalla on poika Raine Maija-vaimoineen sekä heidän tyttärensä Julia pienen Pihla-vauvansa kanssa. Lapsenlapsia Ineksellä ja Paulilla on yhteensä 12, lapsenlapsenlapsia 11.

Olohuoneen hyllyt notkuvat paitsi jälkeläisten valokuvia, myös matkamuistoja. Eläkkeelle jäämisensä jälkeen Jakan pariskunta matkusti paljon yhdessä, kävivät Kiinassa asti. Siitä lähtien Helsingin Kalliossa sijaitseva kiinalainen ravintola on ollut usein perhejuhlien näyttämönä.

Rautahääpäivääkin piti juhlia kiinalaisten herkkujen äärellä. Paulin kunnon heikentyminen kuitenkin muutti suunnitelmia viime hetkellä ja juhlat pidetään pienimuotoisesti perheen kesken.

Vielä elokuussa Jakat osallistuivat suvun nuorimmaisen suuriin nimijuhliin.

– Ei toi minä voi olla! Olenks mä noin vanha, Ines huudahtaa katsellessaan juhlissa otettuja kuvia. Nauraen kuitenkin.

Kohta 92-vuotiaan sisällä elää yhä se hääkuvan kirkassilmäinen neito. Halaus toimittajan lähtiessä on lämmin.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Uusimmat

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
03

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
04

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
05

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään