Viime laman jäljiltä määrä- ja osa-aikaiset työt ovat jääneet naisten riesaksi. Viime kevään hyvässäkin työllisyystilanteessa 300 000 ihmistä kaipasi pätkien tai osa-aikatöiden sijaan pysyvää kokopäiväistä työtä.
Osa-aikatyötä tekevien osuus nousi 1980-luvulta lähtien kaikilla sektoreilla rakentamista ja rahoitusalaa lukuun ottamatta, mutta muutama vuosi sitten nousu taittui. Yleisintä osa-aikatyö on kaupan alalla, jolla yli viidennes Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen vastaajista sanoi tekevänsä osa-aikatyötä.
Työllisyystilanne oli erittäin hyvä viime keväänä, jolloin Tilastokeskus julkaisi viimeksi työolotutkimuksen tietoja. Silloin omasta mielestään osa-aikatyötä teki 11 prosenttia palkansaajista eli huhtikuun työllisten määrän perusteella noin 275 000 ihmistä.
Tästä joukosta runsas neljäsosa teki osa-aikatyötä, koska kokoaikaista työtä ei ollut löytynyt. Se tarkoittaa 77 000:ta ihmistä.
Opiskelu oli syy osa-aikatyöhön vajaalla neljäsosalla osa-aikaisista eli 66 000 ihmisellä. Alle 25-vuotiaista töissä olevista 30 prosenttia kertoikin tekevänsä osa-aikatyötä. Eläkkeen tai osa-aikaeläkkeen takia osa-aikatyötä teki 15 prosenttia ja lasten tai omaisten hoidon takia 13 prosenttia osa-aikaisista.
Määräaikaisia naisia
Määräaikaisten työntekijöiden määrä oli viime huhtikuussa työolotutkimuksen perusteella 12 prosenttia työssäolleista eli vajaat 300 000 ihmistä. Merkittävä osa heistä eli noin 90 000 oli nuoria, sillä 15–24-vuotiaista kolmasosa teki huhtikuussakin määräaikaisia töitä.
Määräaikaisuudet ovat etenkin nuorten naisten riesa. Viime huhtikuussa määräaikaisina oli 141 000 yli 25-vuotiasta naista, miehiä 63 000. Joka neljäs 25–34-vuotias nainen kertoi olevansa määräaikainen, kun kaikkien yli 25-vuotiaiden joukossa osuus oli yhdeksän prosenttia.
Julkisella sektorilla etenkin opetus- ja sosiaalipuolella on töissä paljon enemmän naisia kuin miehiä ja siellä on myös paljon määräaikaisia. Opetus- ja sosiaali-alan töissä olleista joka neljäs kertoi viime keväänä olevansa määräaikainen. Terveydenhuollossa määräaikaisten osuus on laskenut, mutta oli vieläkin viidesosa.
Perhevapaiden takia poissaolevien naisten tilalle on palkattu naisia, sillä naisista 38 prosentilla määräaikaisuuden perusteena oli sijaisuus, miehillä vain 11 prosentilla.
Syytä ei aina kerrota
Viime vuonna vain pari prosenttia palkansaajista kertoi tekevänsä määräaikaisuuksia, koska ei halunnut pysyvää työtä. Yli nelinkertainen määrä eli noin 220 000 ihmistä teki määräaikaista hommaa, koska pysyvää työtä ei löytynyt.
Määräaikaisuuksia tehneistä naisista 28 prosenttia ja miehistä 16 prosenttia – tarkoittaa yhteensä 70 000 ihmistä – kertoi tekevänsä jo vähintään viidettä lähes peräkkäistä työsuhdetta samalle työnantajalle.
Määräaikaisuuteen täytyy olla aina perusteltu syy. Viime kevään määräaikaisista 44 000 ei ollut saanut työnantajalta perusteluja sen paremmin suullisesti kuin kirjallisestikaan.