Sosialistit saivat yksinkertaisen enemmistön
Kreikan sunnuntaiset vaalit voittanut sosialistien George Papandreou lupasi ensimmäisessä puheessaan vaalien jälkeen kansalle vaikeita aikoja ja kovaa työtä.
Ennen vaaleja Papandreou tarjosi iloisempaa vaihtoehtoa, jossa taloutta elvytetään runsaalla julkisten varojen käytöllä. Vaalit hävinnyt konservatiivien Kostas Karamanlis sen sijaan olisi korjannut taloutta vyönkiristyksillä.
Kreikkalaiset tuskin suuresti hätkähtivät Papandreoun sävyn muuttumista. Monien tarkkailijoiden mukaan äänestäjillä oli harvinaisen vähän illuusioita ja monet kokivat vain valitsevansa pienemmän kahdesta pahasta. Kukaan ei ihmeratkaisuja odotakaan vaan edes jonkinlaista uskottavuutta.
Äänestäjät olivat lopen kyllästyneitä pääministeri Karamanlisin hallituksen korruptioon, hallinnolliseen kyvyttömyyteen ja talouskriisiin. Karamanlisin Uusi demokratia -puolue saikin vain 91 paikkaa 300-paikkaiseen parlamenttiin. Suhteellinen kannatus oli nyt 33,8 prosenttia, kun se kaksi vuotta sitten oli vielä lähes 42 prosenttia.
Vaalitulos oli kaikkien aikojen heikoin Uusi demokratia -puolueelle. Karamanlis ilmoitti heti tulosten selvittyä eroavansa puoluejohtajan paikalta.
Pieniä muutoksia pienemmillä
Papandreoun Panhellenistinen sosialistipuolue eli Pasok sai maanantai-iltapäivän lähes lopullisten tulosten mukaan 43,9 prosenttia äänistä. Puolue sai 160 paikallaan yksinkertaisen enemmistön parlamenttiin. Paikkalukuun sisältyvät ne 40 paikkaa, jotka Kreikan vaalijärjestelmässä tulevat bonuksena suurimmalle puolueelle.
Molemmat sosiaalidemokraateista vasemmalla olevat puolueet kärsivät niukan tappion. Vanhakantainen kommunistipuolue KKE menetti yhden paikan saaden nyt 21 paikkaa. 7,5 prosentin ääniosuus merkitsi 0,7 prosenttiyksikön tappiota.
Suomalaista Vasemmistoliittoa lähinnä vastaavan Synaspismos-puolueen vaaliliitto Syriza menetti myös yhden paikan. Paikkoja tuli nyt 13 ja ääniosuus putosi 5,0:sta 4,6:een prosenttiin.
Viidentenä puolueena parlamentissa jatkaa edelleen äärinationalistinen LAOS, joka 5,6 prosentin äänisaalillaan nosti paikkamääränsä 10:stä 15:een.
Vihreät yli kaksinkertaistivat kannatuksensa 2,5 prosenttiin, mutta eivät vieläkään ylittäneet äänikynnystä.
Metsäpaloista ei opittu mitään
Kreikan politiikan dynastista luonnetta kuvaa hyvin se, että myös Papandreoun isä ja isoisä ovat toimineet maan pääministereinä. Samoin Karamanlis on poliitikkosukua, esimerkiksi hänen setänsä oli aikoinaan Kreikan pääministeri ja presidentti.
Kostas Karamanlis sai murskavoiton vaaleissa 2004, kun äänestäjät olivat kyllästyneet Pasokin toistakymmentä vuotta jatkuneeseen valtakauteen. Karamanlisista toivottiin korruption kukistajaa, mutta toiveissa jouduttiin pettymään. Karamanlisin hallituksen pahimmassa yksittäisessä korruptiojutussa valtio menetti yli sata miljoonaa euroa maakaupoissa ortodoksiluostarin kanssa.
Karamanlis oli lähellä tappiota jo kaksi vuotta sitten pidetyissä vaaleissa, kun hallituksen kyvyttömyyttä pidettiin suurena syynä loppukesän metsäpalojen aiheuttamiin tuhoihin.
Karamanlis selvisi kuitenkin vielä silloin, mutta ei enää. Pahat metsäpalot raivosivat jälleen elokuussa, ja hallitusta syytettiin siitä, ettei se ollut oppinut kahdessa vuodessa mitään.
Papandreoulla ahdas liikkumatila
Metsäpalot olivat viimeinen pisara tuntemuksiin hallituksen kyvyttömyydestä. Samaan suuntaan painoi myös talouskriisi.
Kreikan 8,6 prosentin viralliset työttömyysluvut eivät ole Euroopan huonoimpia. Mutta kuuden prosentin budjettivaje bkt:stä ylittää roimasti EU:n kolmen prosentin rajan ja sen pelätään kasvavan vielä jopa 10 prosenttiin. Julkinen velka on suhteellisesti EU-maiden suurin Italian jälkeen ja sen uskotaan pian nousevan yli sataan prosenttiin.
Vaalikampanjan aikana Paspandreou lupasi piristää taloutta kolmen miljardin euron ruiskeella. Hänen liikkumavaransa on kuitenkin kapea, koska valtio joutuu ottamaan velkaa jo selvitäkseen julkisen sektorin palkoista ja eläkkeistä sekä velanhoitomenoista.