Syyskuussa 2012 poistuvat hehkulamput kaupoista. Samalla tulee kuluneeksi 130 vuotta siitä, kun Suomen ensimmäinen hehkulamppu otettiin käyttöön Finlaysonin tehtaalla Tampereella.
Energianeuvoja Liisa Harjula Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden keskuksesta Valoniasta toivottaa mielihyvin hyvästit energiasyöpölle valaisimelle. Kun vuoden 2012 jälkeen hehkulamput on korvattu energiaa säästävällä uudella sukupolvella, kotitalouksien valaistukseen käytetty sähkönkulutus on leikkautunut neljäsosaan nykyisestä.
– Valaistus edustaa 22:ta prosenttia kotitalouksien sähkönkulutuksesta, Harjula painottaa.
Hän muistuttaa, että usein ihmisillä on harhaluulo, että kodinkoneet olisivat pahimpia virran rohmuajia. Valaistus on suurin yksittäinen sähköä kuluttava tuoteryhmä.
Sadan watin lamput katoavat tänä vuonna
Yli kymmenen prosenttia kaikesta Suomessa käytetystä sähköstä kuluu valaistukseen. Toimisto- ja liiketiloissa jopa kolmasosa sähköstä menee valaistukseen.
Valonia järjestää näyttävän tietoiskun kuluvalla energiansäästöviikolla Varsinais-Suomessa tunnuslauseenaan ”Hyvästit hehkulampuille”. Harjulan mukaan tämä ei tarkoita kuitenkaan sitä, että olemassa olevat hehkulamput tulisi heti korvata uusilla vähemmän sähköä kuluttavilla. Hehkulamput saavat hehkua elinkaarensa loppuun.
Mattapintaiset ja kirkkaat sadan watin lamput poistuvat tämän vuoden aikana markkinoilta. Ensi syyskuussa seuraavat 75 watin ja tästä vuoden päästä 60 watin hehkujat. Vuonna 2012 saavat palaa enää vain jääkaappien ja uunien valaisimet sekä kohde- ja värilliset lamput.
Kokonaan energiaa säästäviin lamppuihin siirryttyä kotitalouksien sähkölasku putoaa 6 000 sähkölämmitteisen omakotitalon energian kulutuksen verran.
Lumenit kannattaa opiskella
Harjula patistaa opiskelemaan uudet, lumeneina lasketut valotehot nykyisten sähkönkulutusta mittaavien wattien sijaan.
– Nyrkkisääntönä on, että 60 watin hehkulamppua vastaa 700 lumenin lamppu.
– Kannattaa ottaa valoteho hieman yli siitä, mitä se aikaisemmin oli, koska energiansäästölampun valoteho heikkenee ajan kuluessa, Harjula neuvoo.
Energianeuvoja muistuttaa, että 11 ja 15 watin energiansäästölampuilla ei käytännössä ole hintaeroa. Energiapihiä lamppua valittaessa ei kannata ottaa halvinta mahdollista, euron hintaluokkaa olevaa. Laadusta riippuen lamppujen käyttöikä on 6 000–15 000 tuntia eli 6–15 vuotta.
Elohopeat ovat ongelmajätettä
Harjula muistuttaa, että energiansäästölampuissa on elohopeaa, ja siksi ne ovat ongelmajätettä. Ne tulee palauttaa ongelmajätteen palautuspisteisiin tai sähkö- ja elektroniikkaromua vastaan ottaville tahoille kuten ekotoreille. Lamppuja myyvät liikkeet eivät ota tiensä päähän tulleita valaisimia vastaan, kuten menetellään paristojen suhteen.
Yksi lamppu sisältää 1–5 gramman miljoonasosaa elohopeaa. Neonputkessa määrä on 5–10 mikrogrammaa.
Jos kaikki Suomen 2,5 miljoonaa kotitaloutta hankkivat kukin yhden energiasäästölampun, ne sisältävät yhteensä 75 kiloa elohopeaa. Suomessa vapautuu käytöstä eri tavoin 600 kiloa elohopeaa vuodessa.
Rikkoutuneesta lampusta huolehdittava
Harjula kertoo, että kuumana ja kylmänä särkyneestä lampusta on huolehdittava eri tavoin.
– Kylmänä rikkoutuneen sirpaleet kerätään esimerkiksi paperille. Lattia tai muu alusta pyyhitään märällä rätillä. Sirpaleet ja rätti pistetään suljettavaan astiaan.
Käytöstä poistettu lasinen kurkkupurkki sopii tarkoitukseen hyvin. Sirpaleita ei saa missään tapauksessa imuroida pois, koska elohopea höyrystyy pölynimurin lämmössä ja sekoittuu huoneilmaan.
Jos lamppu rikkoutuu palaessaan, on huoneesta poistuttava ja suljettava väliovet, ja tämän jälkeen tulee tuulettaa kyseinen huone.