Vasemmistonaiset arvostelee selvitysten kasautumista
Vasemmistonaiset ihmettelee, miksi sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä (kesk.) halusi taas nimittää uuden perhevapaatyöryhmän.
– Eikö asiasta ole jo olemassa kaiken kattavaa tutkimusta ja tietoa? kysyy Vasemmistonaisten puhenainen, kansanedustaja Minna Sirnö.
Edellinen työryhmä sai työnsä päätökseen viime vuonna. Sirnö kummastelee myös sitä, että naisjärjestöt puuttuvat työryhmästä.
– Siksikö, että kaikilla poliittisilla ja muuten merkittävillä naisjärjestöillä on ollut myönteinen kanta 6+6+6-malliin? hän kysyy.
Kotihoidontuki vaihtelee
Nykyisin vanhempainvapaa päättyy lapsen ollessa 9–10 kuukauden ikäinen, mutta valtaosa vanhemmista vie lapsen päivähoitoon tämän ollessa puolitoistavuotias. Puuttuva puoli vuotta hoidetaan sillä, että äiti jää kotiin hoitamaan lasta kotihoidontuen turvin. Kotihoidontuen määrä vaihtelee eri kunnissa.
Sirnön mielestä nyt tulisi pyrkiä 6+6+6-malliin, jossa 18 kuukautta kestävä vanhempainvapaa jaettaisiin kolmeen osaan: yksi äidille, yksi isälle ja yksi perheen valinnan mukaan jommallekummalle.
– Vaikka äiti käyttäisi yksinään 12 kuukautta eikä isä haluaisi omaa osaansa pitää, nykytilanteeseen verrattuna tilanne olisi parempi, Sirnö arvioi.
Rahastoimalla kulut kasaan
Yksinhuoltajaperheessä yksi vanhempi voisi pitää yksin kaikki 18 kuukautta. Mutta myös yhteishuoltajaperheiden etävanhemmalla olisi oikeus vapaaseen.
Vasemmistonaiset korostaa, että pidennetty ja jaettu vanhempainvapaamalli antaisi perheille aitoa valinnanvaraa, vahvistaisi isän asemaa kasvattajana, äidin asemaa työntekijänä ja lapsen asemaa kaikkinensa.
Vasemmistonaiset toivoo myös kunnon laskelmia 6+6+6-mallista.
– On selvää, että uudistus maksaa. Nyt pitäisikin selvittää, mitä uudistus säästöineen, kuluineen ja pitkäaikaisvaikutteineen tulee kaikkinensa maksamaan, Sirnö sanoo.
Vasemmistonaiset ehdottaa varojen keräämiseksi rahastointimallia, johon kaikki työnantajat osallistuvat. (KU)