– Kyllä me sellaista toivoa elättelemme, että sähköautot antavat meille täystyöllisyyden, sanoo Valmet Automotiven työsuojeluvaltuutettu Pentti Aitamurto.
Aitamurto kertoo, että Fisker Karma -hybridiauton tuotantolinjoja rakennetaan parhaillaan. Esisarjan tuotanto on tarkoitus aloittaa ensi kuussa. Varsinaiseen sarjatuotantoon päästään vuoden 2010 puolella.
Ennen vuodenvaihdetta tuotantolinjoille ilmestyy lisäksi pelkästään sähköllä kulkeva norjalainen kaupunkiliikenteeseen suunniteltu Think sekä Garia-golfauto. Tuotantomääristä ei Aitamurron mukaan ole tietoa, joten sähköautojen ja hybridien työllistävää vaikutustakaan ei voi arvioida.
Pakkolomat ovat pyörineet vuorossa maaliskuusta lähtien. Tällä hetkellä 5–9 viikon lomautuksissa on noin 150 henkeä kerrallaan. Alkuvuodesta määrä oli suurempi. Autotehtaalla työskentelee 800 henkeä.
Talouselämä-lehden mukaan ensi vuonna tehdas valmistaa noin 15 000 Fisker Karmaa. Aitamurron mukaan tämä ei kuitenkaan takaa täystyöllisyyttä.
– Me olemme valmistaneet Porscheja 22 000–32 000 kappaletta vuodessa, Aitamurto vertaa.
USA:lta tukea Suomeenkin
USA:n energiavirasto myönsi Fisker Automotivelle runsas viikko sitten 364 miljoonan euron tukiluoton seuraavan sukupolven hybridiautojen kehittämiseen. Summasta 116 miljoonaa käytetään Uudessakaupungissa valmistettavan Fisker Karman kehitystyöhön.
Alihankintatöitä Suomeen ei liiemmälti tule. Karman tuen ehtona on, että 65 prosenttia alihankinnasta otetaan yhdysvaltalaisilta toimittajilta. Prosenttiosuus lasketaan auton valmistushinnasta.
Kansainvälinen energiajärjestö IAEA on arvioinut maailmassa myytävän viisi miljoonaa hybridiautoa ja kaksi miljoonaa akkusähköautoa vuonna 2020. Tämä on vain kahdeksan prosenttia henkilöautojen tuotannosta. Työ- ja elinkeinoministeriön näkemyksen mukaan samana vuonna myytävistä autoista jo neljännes olisi ladattavia. Näistä pelkästään sähköllä kulkevia olisi 40 prosenttia.
Porschen valmistus voi jäädä Uuteenkaupunkiin
Porsche ilmoitti muutama vuosi sitten siirtävänsä Posche Boxsterin ja Caymanin valmistuksen Uudestakaupungista Magnan tehtaalle Itävallan Graziin vuonna 2012. Mutkia matkaan ovat kuitenkin aiheuttaneet Saksan autoteollisuuden omistusjärjestelyt.
Päätöksen jälkeen Porschesta tuli osa Volkswagen-konsernia. Magna on tehnyt esisopimuksen ostaa Opelin General Motorsilta. Näin Magmasta tulisi Volkswagenin kilpailija. Aitamurron mukaan juuri tämä saattaa estää tuotannon siirtämisen.
Jos siirto toteutetaan, Uudenkaupungin tehdas elää pelkästään sähkö- ja hybridiautojen varassa.
Tähän saakka Magma on toiminut autotehtaiden alihankkijana.