Raaseporin Harry Yltävä haluaa päätöksen synnytysosaston säilyttämisestä
Tammisaaren synnytysten puolustajat saapuvat keskiviikkona eduskuntatalolle osoittamaan mieltään Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUS:n kaavailuja vastaan. HUS aikoo sulkea Tammisaaren sairaalan synnytysosaston.
Länsi-Uudenmaan Raaseporissa sijaitseva Tammisaaren synnytysosasto on ollut uhattuna jo vuosia. Kaksi kertaa on selvitty säikähdyksellä. Nyt HUS kuitenkin taas on sulkemassa osastoa.
– Prosessi on aiheuttanut turhaa epäluottamusta HUS:n ja alueen väestön ja kuntien välillä, toteaa HUS:n hallituksen jäsen Harry Yltävä (vas.), joka on myös Raaseporin kaupunginvaltuutettu.
Hänestä synnytysosaston puolesta pitää nyt saada päätös.
Yltävä tulkitsee myös tiistaina tullutta lausuntoa HUS:n hajottamisesta viiteen tuotantoyksikköön siten, että nyt on entistä vähemmän perusteita Tammisaaren synnytysten lopettamiselle. Lausunnon antoivat yhdessä HUS:n toimitusjohtaja Kari Nenonen, Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kari Välimäki ja Helsingin ylipormestari Jussi Pajunen.
– Tässä tilanteessa ei ole mitään mieltä lähteä muuttamaan nykyisiä sairaanhoitoalueitten rakenteita, Yltävä arvioi.
Kiusallista ristiriitaisuutta
Tammisaaren synnytysosasto on ollut 80-luvulta lähtien tunnettu kodinomaisuudesta, perhekeskeisyydestä ja siitä, että siellä pyritään ottamaan synnyttäjän toiveet vakavasti. Tarjolla on esimerkiksi kivunlievennykseen keinoja akupunktiosta ja vyöhyketerapiasta tavanomaiseen epiduraalipuudutukseen. Sairaala ilmoittaa, että kaikkiin synnytyksen luonnolliseen kulkuun puuttuviin toimenpiteisiin tulee olla lääketieteellinen syy.
Silti puhutaan, että turvallisuusriski synnyttää Tammisaaressa. HUS:n synnytysjärjestelyistä selvityksen tehnyt johtava ylilääkäri Jari Petäjä on julkisuudessa perustellut pienten sairaaloiden synnytystoiminnan lakkauttamista vastasyntyneiden turvallisuudella.
Kaikki asiantuntijat eivät ole samaan mieltä. Yltävä sanookin olevansa HUS:n hallituksen jäsenenä kiusallisessa tilanteessa, kun joutuu kuulemaan synnytysosastosta korkeatasoisten asiantuntijoitten täysin toisistaan poikkeavia näkemyksiä.
Siksi hän haluaa Valviralta lausunnon Tammisaaren synnytysten turvallisuudesta. Valvira on Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto.
– Kaikkien osapuolten kannalta on tärkeää, että saadaan ulkopuolinen puolueeton näkemys, johon voi luottaa. Pidän tätä asiaa hyvin tärkeänä myös siksi, että asian valmistelussa ei mielestäni ole noudatettu hyvän hallinnon periaatteita.
Yltävän mielestä Petäjän selvitys on puutteellinen ja tarkoitushakuinen.
Yltävää huvittaa myös tuorein selvitys, jossa kysyttiin kuntien kantoja synnytyksiin.
– HUS puhuu kuntien mielipiteen kunnioittamisesta, mutta selvitykseen on mahtunut vain seitsemän riviä Raaseporin kaupungin lausuntoa osaston lopettamisesta. HYKS:n lautakuntaa oli alinattu 42 riviä, Hankoa 30, Lohjaa 27. Raasepori kuitenkin maksaa tämän lystin 90-prosenttiseesti.
Yhtä tehokasta
HUS:n synnytystyöryhmän mukaan Länsi-Uudenmaan sairaalan synnytykset aiheuttavat HUS:lle noin 1,9 miljoonan euron kustannukset. Sen mielestä Tammisaaren synnytykset voidaan hoitaa muissa HUS:n sairaaloissa toimesta ilman tilainvestointeja tai lisähenkilöstöä.
Tammisaaren synnytysyksikkö on pieni. Siellä työskentelee 14 kätilöä ja viime vuonna siellä hoidettiin 652 synnytystä. Tätä pidetään tehottomana verrattuna HUS:n suuriin sairaaloihin. Henkilökunnan omien laskelmien mukaan Tammisaaressa henkilökunnan määrä tuhatta synnytystä kohden ei kuitenkaan ole suurempi kuin suuremmissa yksiköissä.
Yltävä toteaa, että Tammisaaren synnytysosasto sulkemisella ei säästettäisi rahaa.
– Todellakaan ei yhtään, hän sanoo.
Kaksikielisesti
Yltävä muistuttaa myös siitä, että Tammisaaren synnytysosasto pystyy palvelemaan synnyttäjiä sekä suomeksi että ruotsiksi, kun 90 prosenttia henkilöstöstä taitaa molemmat kielet.
– Meidän on kuitenkin taattava ruotsinkielisille synnyttäjille ruotsinkieliset palvelut, hän muistuttaa.
Bevara Ekens BB:n järjestämä Mielenosoitus alkaa kello 17 Helsingin Rautatientorilta ja etenee eduskuntatalolle. Paikalle on lupautunut joukko kansanedustajia, HUS:n hallituksen jäseniä ja terveysalan asiantuntijoita vastaamaan mielenosoittajien kysymyksiin.