Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) torstaina. julkistamassa opiskelijoiden hyvinvointia ja toimeentuloa kartoittavan selvityksen tuloksissa on nähtävissä kasvavia eroja opiskelijoiden pärjäämisessä sekä taloudellisesti että opintojen etenemisen osalta.
”Pitää vain yrittää pärjätä” – selvitys keskittyy erityisesti kysymyksiin opiskelijoiden hyvinvoinnista ja opiskelutyytyväisyydestä.
Ylioppilaskunnan teettämän selvityksen ovat tehneet Aleksis Nokso-Koivisto ja Elina Lavikainen Opiskelijärjestöjen tutkimussäätiöstä Otuksesta.
Toimeentuloselvityksen mukaan opiskelijan mediaanitulo on 850 euroa kuukaudessa. Tämän luvun takaa löytyy kuitenkin hyvin erilaisia kokonaisuuksia. Vastoin yhä voimissaan olevaa mielikuvaa eivät opintolainaa nostaneet opiskelijat ryhmänä ole pärjääjien joukossa. Lainaa nostaneille on kasautunut muita enemmän erilaisia toimeentulon ongelmia. Heillä on myös vähemmän säästöjä turvanaan ja he kokevat muita useammin toimeentulonsa heikoksi. Yleisintä opintolainan nostaminen on lapsiperheiden keskuudessa.
Opiskelijat käyvät yhä mieluummin töissä kuin nostavat opintolainaa ja palkkatulot ovat heille aiempaa keskeisempi tulonlähde.
Puolet palkkatuloa
Opiskelijoiden tuloista 49 prosenttia on palkkatuloa. Palkkatulojen mediaani on pysynyt 500 euron suuruisena, mutta sekä alle 300 euroa sekä yli 900 euroa kuukaudessa tienaavien ryhmät ovat kasvaneet kahden vuoden takaisesta selvityksestä. Myös sukupuolten väliset palkkaerot ovat kasvaneet vaikka viikkotuntityömäärissä ei ollut merkittäviä eroja.
60 prosenttia vastaajista kokee pystyneensä tekemään opiskeluun liittyvät asiat suunnitelmiensa mukaan. Keskeisin opiskelua vaikeuttava asia on työssäkäynti, joka häiritsee opiskelua sekä aikataulullisesti että oman jaksamisen kannalta. Opiskelijan kokemukseen opintojen etenemisestä ja tavoitteiden toteutumisesta vaikuttaa hänen taloudellisen tilanteensa lisäksi myös opiskeluympäristön ilmapiiri ja tyytyväisyys opetukseen.
Opinnoissaan pärjäävät ne, jotka tietävät mistä hakea tietoa ja apua. Vain 39 prosenttia vastaajista kokee saaneensa riittävästi ohjausta ja apua opintoihinsa. Ne opiskelijat, joilla on jokin opiskelua vaikeuttava sairaus tai vamma ovat muita useammin tyytymättömiä opiskeluympäristönsä ilmapiiriin ja saamaansa opetukseen. Heillä on myös muita useammin vaikeuksia toteuttaa opintoihinsa liittyvät suunnitelmat. (UP)