Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ilmoitti 17. syyskuuta suunnitelman muutoksesta Yhdysvaltojen ohjusten vastaisessa puolustusohjelmassa. Hänen hallintonsa vaihtoehto presidentti George W. Bushin hallinnon Puolaan ja Tshekkiin suunnittelemalle ohjuskilvelle on nyt hahmottumassa.
Lähiaikoina on odotettavissa korkean tason poliittisia neuvotteluja siitä, mitä nämä suunnitelmat Puolalle merkitsevät. Tietoja asiasta on jo tihkunut.
Tutkan sijasta Tshekin tasavaltaan ja kymmenen pitkän kantaman torjuntaohjuksen patterin sijasta Puolaan rakennetaan järjestelmä, joka perustuu SM3-torjuntaohjuksiin. Eurooppaa on tarkoitus puolustaa Välimereltä ja mahdollisesti myös Itämereltä laivoista ammuttavista SM3-torjuntaohjuksista.
Myöhemmin puolustus on tarkoitus siirtää muutamiin paikkoihin sijoitettaviin kiertäviin lavetteihin mantereella, myös Puolassa. Tämän uutuuden lisäksi Puola saa todennäköisesti ensi vuonna kaipaamansa Patriot-ohjukset.
Uutta sopimusta
ei tarvita
Jos Puola haluaa uudenlaisen ohjuskilven, sen rakentamiseksi ei tarvita enää uutta sopimusta. Uusi kilpi on osa Bushin hallinnon hahmottelemaa kilpeä ja riittää, kun Puolan parlamentti vahvistaa sopimuksen, jonka maan hallitus solmi Bushin hallinnon kanssa elokuussa 2008.
Myös suunnitelma Patriot-ohjusten asentamisesta on selvä. Amerikkalaiset haluavat, että Patriotit, joiden on määrä olla liikkuvia, yhdistettäisiin osaksi Puolan puolustusjärjestelmää. Muutenkin sotilaallinen yhteistyö Yhdysvaltojen ja Puolan välillä edistyy nopeasti ainakin suunnitelmien tasolla.
Jotta Puolaan voitaisiin sijoittaa amerikkalaisia armeijan osastoja ensiksi huolehtimaan Patriot-ohjuksista ja myöhemmin SM3-ohjuksista, on solmittava sopimus Yhdysvaltain armeijan asemasta Puolassa.
Neuvottelut tästäkin aiheesta ja tuomitsemisoikeudesta amerikkalaisten sotilaiden Puolassa mahdollisesti tekemistä rikoksista etenevät nopeasti. Samoin etenevät nopeasti strategista kumppanuutta koskevat neuvottelut Yhdysvaltojen ja Puolan välillä.
Lavrov: ei
samanlainen uhka
Monet amerikkalaiset analyytikot arvioivat, että Obaman hallinto alkoi ottaa Puolan ja muun Keski-Euroopan paremmin huomioon vasta sen jälkeen kun idästä alkoi kuulua kritiikkiä läntisten kumppanien vähättelystä. Toiset taas ovat sitä mieltä, että ohjuspuolustusjärjestelmä on niin vaikea asia, etteivät sen suunnitelmat ole edistyneet lainkaan hitaasti.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi keskiviikkona, että Obaman hallinnon uusi ohjuspuolustussuunnitelma luo entistä paremmat edellytykset vuoropuhelulle Yhdysvaltain ja Venäjän välillä eikä luo sellaisia uhkia, joita Bushin suunnitelmat Venäjälle aiheuttivat.