Yhtä vai kahta raidetta?
Siinä valinta, jota tehtäessä on ay-liikkeessä asettauduttava vakavissaan jälkimmäisen kannalle, jos se kuvittelee ansaitsevansa pätkä- ja silpputyöntekijöiden arvostuksen. Näin liikkeen on tehtävä, jotta se voisi ajatella olevansa oikeutettu sanomaan että on näiden etuja ajava liike.
Työelämää kuvaavat tänään entistä enemmän työurat, joissa kuljetaan kakkosraidetta. Siksi ja siitä tämä vaatimus.
Ykkösraiteella kulkee palkansaaja, joka tekee kokoaikaista työtä, tekee sitä jopa koko työuransa saman työnantajan palveluksessa.
Kakkosraiteella kulkee hän, jonka työura koostuu pätkistä toisen palveluksessa tai itse työllistymisen jaksoista.
Ykkösraiteelle kulkemiseen on sopimuksilla sidottu muun muassa lomaoikeuksia ja työttömyysturvaa.
Pätkätyöntekoa tutkinut ja siitä omakohtaista kokemusta runsaasti saaneen tutkijatohtori Anu Suorannan mukaan yhtä raidetta kuljettiin sopimusyhteiskunnan kultakautena.
Kultakauden mursi työn teettämisessä tapahtunut murros.
Kakkosraiteelle on lähdetty, koska sopimusyhteiskunta rapistui, kun täystyöllisyyden idea mureni.
Ykkösraiteen työelämässä työnantajan menestymisen katsottiin tuovan varmuutta työntekijän tulevaisuuteen. Silloin myös kelvollisesti tehty työ palkitaan turvallisuudella ja luottamuksella.
Kakkosraiteen työelämässä työtä teetetään kustannustehokkaasti. Se on kärjistäen suomeksi: tehdään pätkä- ja silpputyötä. Kakkosraiteen työelämän tunnuspiirteisiin kuuluu se, että samalla kun sitä kulkiessa menettää kokoaikaiseen työsuhteeseen liittyviä etuja kadottaa myös perspektiivin tulevaisuuteen.
– Määräaikaisella työsuhteella on taipumus loppua ja siihen liittyy myös taipumus tuottaa vajaata toimeentuloa, lisää Suoranta vielä.
Vuoden 2008 lopulla oli uusista alkavista työsuhteista 62,4 prosenttia muita kuin jatkuvia kokoaikaisia työsuhteita.
Tässä on syy, miksi Suoranta herättelee ay-liikettä.
Ay-liikkeen on tällaisesta todellisuudesta huolimatta pidettävä ykkösraidetta kulkevaa työelämää tavoitetilana.
– Mutta se ei riitä, sanoo Suoranta ja jatkaa, että nyt jos koskaan on tarvetta työelämän asiantuntevuuteen ja luovuuteen.
Haastavuutta tuo lisää se, että että kakkosraidetta kulkee useammin nainen kuin mies, että koulutus ei takaa sieltä pois pääsyä, ja että sitä kuljetaan vastentahtoisesti. Suorannan mukaan on selvitetty, että pätkätyöläisistä 80 prosenttia tekee pätkätöitä vastentahtoisesti.
Yleisintä vajaatyöllisyys on kaupan alalla.