SAK:n toimiston väkeä oli tänään tiistaina varapuheenjohtaja Matti Huutolan johdolla pysäyttelemässä Hakaniemen torin tienoilla liikkuneita Reilun kaupan kahville.
Tempaus oli osa meneillään olevien Reilun kaupan viikkojen merkeissä järjestettyä maaottelua Pohjolan Reilun kaupan mestaruudesta. Pohjoismaissa järjestettiin tänään tuhansia taukoja, joilla tarjottiin Reilun kaupan tuotteita. Voittaja on maa, jossa päivän kuluessa järjestetään eniten reiluja taukoja.
Suomessa oli maaotteluun ennalta ilmoitettu lähes 1 000 tapahtumaa ja niihin lähes 100 000 osanottajaa. Pohjoisin tauko on tiettävästi pidetty Inarissa ja eteläisin Karjaalla.
Matti Huutola kuvaa maaottelua leikkimieliseksi vaikuttamiseksi, jossa kyse kuitenkin on vakavasta, ja nimenomaan ay-liikkeelle tärkeätä toiminnassa.
– Kampanja liittyy lähtökohtaamme siitä, että työtä pitää kaikkialla maailmassa voida tehdä reiluissa olosuhteissa ja että kaikesta työstä pitää maksaa oikeudenmukainen ja inhimillinen palkka,
Osallistumalla Reilun kaupan maaotteluun ja käyttämällä Reilun kaupan tuotteita voi Huutolan mukaan vaikuttaa positiivisesti kehitysmaissa asuvien ihmisten elämään.
Huutola muistutti epäinhimillisten työolosuhteiden ja lapsityövoiman käytön olevan aivan liian monessa maassa edelleen arkipäivää.
– Se on asia, johon SAK haluaa muutosta. Yksi konkreettinen tapa muutoksen eteen on herättää Reilun kaupan kaltaisella kampanjoinnilla keskustelua.
Kansainvälisten asioiden asiantuntija Pekka Ristelän mukaan SAK:n solidaarisuustoiminnan päällimmäisenä tavoitteena on vahvistaa kehitysmaiden ay-liikkeen paikallista toimintaa. Se tapahtuu tarjoamalla niille muun muassa koulutus- ja tutkimusapua. SAK:lla on Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskuksen (SASK) kautta omaa solidaarisuustoimintaa kolmessa Latinalaisen Amerikan, kuudessa Afrikan ja yhdessä Aasian maassa.
Ristelä osallistuu SAK:n edustajana ensi kuussa Kööpenhaminassa pidettävään kokoukseen, jossa suunnitellaan pohjoismaiden ay-liikkeiden ja kansainvälinen Reilun kaupan järjestön yhteistyön laajentamista.