Suomessa myydään ensi tiistaina ensimmäisen kerran huutokaupalla viestintään käytettäviä radiotaajuuksia. Tähän asti radiotaajuuksien toimiluvat on myönnetty ”kauneuskilpailun” perusteella eli viranomaiset ovat päättäneet luvan saajat.
Nyt ratkaisee raha. Suurimman tarjouksen tekijä saa toimiluvan 20 vuodeksi, kunhan sitoutuu ottamaan taajuuden käyttöön kahden vuoden sisällä. Tarjoushinnan joutuu maksamaan vuosittaisina toimilupamaksuina.
Nettihuutokaupan järjestävä Viestintävirasto laittaa kaupaksi yhteensä 15 kaistaa. Niiden käyttö edellyttää erittäin tiheää tukiasemaverkkoa. Verkkoa voi käyttää lähinnä taajamissa erittäin nopeiden, jopa yli sadan megatavun siirtonopeuksiin yltäviin langattomiin verkkoihin.
Kaikkialle näillä taajuuksilla verkkoa ei kannata levittää eikä kaikkiin paikkoihin voikaan. Espoon, Tampereen, Jyväskylän, Salon ja Oulun seuduilla nämä taajuudet on osalla aluetta varattu opetus-, tutkimus- ja tuotekehittelykäyttöön.
Valtio ei saa miljardituloja
Vuosituhannen vaihteessa eri puolilla Eurooppaa lukuisat valtiot rahastivat tuhansia miljardeja euroja huutokauppaamalla kolmannen sukupolven matkapuhelintoimilupia. Suomalainen Sonera kärsi 4,3 miljardin euron tappiot osallistumisestaan Saksan ja Italian huutokauppoihin. Ostokset osoittautuivat arvottomiksi.
Suomi ei odota huutokaupoista miljardituloja ja huutokaupan tavoitteenakin sanotaan olevan se, että taajuudet tulevat tehokkaaseen käyttöön ja kilpailu alalla kehittyy. Hallituksen huutokauppaa koskevassa lakiesityksessä arvioitiin Ruotsin ja Norjan kokemusten pohjalta saaliiksi 30 – 130 miljoonaa euroa.
Operaattorit joutuvat tälläkin hetkellä maksamaan taajuuksien käytöstä, mutta summat ovat pieniä. Matkapuhelinverkkojen taajuusmaksuista kertyy vuodessa vajaat neljä miljoonaa euroa.
Taajuushuutokauppa ei ole jokamiehen huutokauppaa. Pelkkä ilmoittautuminen maksoi 50 000 euroa ja lähtöhinta pienemmille taajuusnipuille on 150 000 euroa. Ilmoittautumisaika huutokauppaan päättyi jo lokakuun alussa.
Huutokaupassa voidaan käydä useita kierroksia ja se saattaa kestää päiväkausia. Lopullisesti toimiluvat myöntää valtioneuvosto.