Lähiruuan tuottamisen merkitys erityisesti pienten maatilojen kannalta tuli esiin yht. lis. Antti Puupposen väitöstutkimuksessa, joka tarkastetaan perjantaina 20. marraskuuta Jyväskylän yliopistossa.
– Maatilojen yhteyteen on perustettu esimerkiksi kotileipomoita ja muuta elintarvikkeiden jatkojalostusta. Tämä uudenlainen yrittäjyys on ollut perinteisille maatiloille vaihtoehtoinen kehittämisstrategia mittavan perustuotannon laajentamisen sijasta.
Lähiruoka-ajattelu on Puupposen mukaan vahvasti esillä maaseudun tutkimuksessa ja kehittämisessä. Lähiruuan tuotannon avulla pyritään lyhentämään elintarviketuotannon ja -kulutuksen välistä etäisyyttä.
Lähiruuan käsitteeseen liittyy kuitenkin ongelmia, sillä läheisyydelle on vaikeaa asettaa tarkkoja rajoja.
– Suomessa on harva asutus ja pitkät välimatkat etenkin syrjäisen maaseudun ja kulutuskeskittymien välillä. Siksi onkin monesti helpompi puhua paikallisesta ruuasta kuin lähiruuasta. Kuluttajan näkökulmasta tärkeintä on tietää ruuan tuotantopaikka ja -olosuhteet sekä elintarvikeketjun läpinäkyvyys.
Suomessa paikallisten tuotteiden saatavuutta vaikeuttavat myös toimijoiden mittakaavaerot: Maaseudun pienten lähiruokayrittäjien tuotantomäärät voivat olla liian pieniä suurille marketeille ja laitoskeittiöille. Lisäksi vähittäiskaupan ketjuuntuneisuus vaikeuttaa tuotteiden pääsyä kauppojen tiskeihin ja hyllyille.
-– Esteitä on pyritty poistamaan yrittäjien välisellä yhteistyöllä ja verkostoitumisella. Myös jalostusasteen nostaminen ja tuotannossa erikoistuminen ovat avanneet uusia väyliä yrittäjyydelle, Puupponen toteaa.
Lähiruuan osuus koko elintarviketaloudessa on Puupposen mukaan vielä aika pieni, ja toiminta on tiloille usein vain sivutoimista. Kiinnostus ruoan paikallisuutta kohtaan kasvaa kuitenkin jatkuvasti.
– Myös kysymykset kestävästä kehityksestä, ilmastonmuutoksesta ja ruuan turvallisuudesta pakottavat tulevaisuudessa miettimään entistä enemmän sitä, mitkä ovat järkevimpiä logistisia ratkaisuja elintarviketuotannossa ja -kulutuksessa. (KU)