Aina 1990-luvun alun lamavuosista lähtien Pori, Lahti ja Jyväskylä ovat painineet muita suuria kaupunkeja vaikeamman työttömyyden kanssa. Satakunnan veturi sekä Päijänteen etelä- ja pohjoispään keskukset joutuivat kokemaan ankarimpina savupiipputeollisuuden romahtamisen seuraukset.
Rakennemuutos näyttää edelleen jatkuvan. Kaikki jo tiedossa olevat vähennykset eivät vielä näy joulun alla julkistetuissa TE-keskusten työttömyysluvuissa. Esimerkiksi Jyväskylän työttömyyslukemia synkentää ensi vuoden puolella muun muassa Kankaan paperitehtaan pysähtyminen ja Nokian tuotekehitysyksikön lopettaminen.
Nopeinta työttömyyden kasvu on vuoden aikana ollut Varsinais-Suomessa ja Turun tilanne voi synkentyä kertaheitolla, jos STX:n telakan henkilöstövähennykset toteutuvat ennakoidun suuruisina.
Tämän taantuman synkimmät työttömyysluvut nähtäneen suurissa kaupungeissa vasta ensi vuoden puolella.
Suurimpien kaupunkien järjestys työttömyysasteella mitattuna on muuttunut selvästi viime laman jälkeisestä tilanteesta. Kärkikolmikossa koko ajan pysytellyt Lahti on nyt selvästi vaikeimmassa asemassa 15,3 prosentilla. Toiseksi on noussut Tampere 14,2 ja kolmanneksi Oulu 13,0 prosentillaan.
Aikaisemmin kärkikolmikkoon kuulunut Jyväskylä (12,9) on pudonnut neljänneksi ennen Poria (12,8). Liitosten myötä suuren joukkoon nousseessa Kouvolassa työttömyysaste oli 12,4, Turussa 12,3 ja Kuopiossa 11,6. Pääkaupunkiseudulla työttömyysaste on edelleen selvästi alhaisempi: Vantaa 8,6, Helsinki 8,0 ja Espoo 6,3.
Lahdessa oli vuosi sitten työtä vailla 5 320 työnhakijaa. Vuoden aikana määrä on kasvanut reilulla kahdella tuhannella. Kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta tietää, mikä Lahtea rassaa.
– Lahdessa on edelleen suhteellisen paljon sellaisia vientiteollisuuden työpaikkoja, jotka joka tapauksessa olisivat täältä hävinneet viiden-seitsemän vuoden kuluessa, mutta taantuman myötä ne ovat nyt hävinneet paljon nopeammin.
Uusien työpaikkojen
syntyminen hidastunut
Teollisia työpaikkoja on Lahdesta kadonnut Myllyvirran mukaan koko 2000-luvun alun ajan nopeammassa tahdissa kuin muualta.
– Viime vuoteen asti vähennystä pystyttiin kompensoimaan sillä, että meille syntyi uudenlaisia osaamispohjaisia ja myös palvelutyöpaikkoja. Nyt taantuman myötä uusien työpaikkojen syntyminen on hidastunut.
Mitään isoja konkursseja Lahdessa ei ole nähty, vaan vähennykset ovat tapahtuneet aika tasaisesti vientiteollisuusyritysten työpaikoista erityisesti metalliteollisuudesta, puuteollisuudesta mukaan luettuna huonekaluteollisuus sekä tekstiiliteollisuudesta.
– Osa työpaikoista on semmoisia, jotka varmaan taantuman hellittäessä tai viennin uudelleen käynnistyessä palaavat, erityisesti metalliteollisuudessa, Osa on semmoisia, joita ei suomenniemellä enää nähdä.
Tämän taantuman synkimmät työttömyyslukemat nähtäneen niin Lahdessa kuin muissakin suurissa kaupungeissa vasta ensi vuoden puolella.
Kaupunginjohtaja Myllyvirran mukaan Lahti panostaa jatkossa hieman aiempaa enemmän osaamispohjaiseen kehittämiseen, erityisesti ympäristöosaamiseen ja muotoiluosaamiseen. Samaan aikaan lisätään panostuksia nuorten syrjäytymisen torjuntaan.
Työttömyysasteet vuonna 1995: 1) Pori 24,9, 2) Lahti 23,2, 3) Jyväskylä 22,8, 4) Tampere 21,3, 5) Oulu 20,8, 6) Kuopio 20,5, 7) Turku 19,8, 8) Helsinki 17,4, 9) Vantaa 15,3 ja 10) Espoo 13,1.
Työttömyysasteet vuosi sitten:1) Jyväskylä ja Lahti 11,1, 3) Oulu 10,6, 4) Pori 10,5, 5) Tampere 10,4, 6) Kuopio 9,8 , 7) Turku 8,7, 8) Vantaa 5,9, 9) Helsinki 5,6 ja 10) Espoo 4,3. (Tiedot on koottu TE-keskusten marraskuun tilastoista)