Elinkeinoelämän tietämys eläkeasioista alkaa vaikuttaa hataralta. Viime lokakuussa EK:n toimitusjohtaja Leif Fagernäs sanoi Prima-päivän alustuksessaan muissa pohjoismaissa alimpien eläkeikien olevan 67 vuotta ja ihmisten niissä jäävän myös käytännössä eläkkeelle myöhemmin kuin Suomessa. Pohjoismaisen eläköitymismallin omaksuminen poistaisi Fagernäsin mukaan Suomessa valtaosan julkisen talouden kestävyysvajeesta ja veronkiristyspaineista.
Eläketurvakeskuksen keskiviikkona julkistaman selvityksen mukaan 30-vuotias jää laskennallisesti eläkkeelle Suomessa yhtä vanhana kuin Ruotsissa, vaikka Ruotsissa alin eläkeikä on neljä vuotta korkeampi. Norjassa hänen eläkkeellejäämisikänsä on vajaan vuoden ja Tanskassa yli vuoden alempi kuin Suomessa, vaikka alin eläkeikä on niissäkin 67 vuotta.
Ainoastaan Islannissa eläkkeellesiirtymisiän odotetaan olevan korkeampi. Sielläkin se on kaksi vuotta lakisääteistä eläkeikää alempi.
EK:n suunnasta on myös esitetty täyden työeläkkeen saannin ehdoksi 40 vuoden työuraa. Eläketurvakeskuksen selvityksen mukaan vuonna 2007 15-vuotias saattoi Suomessa odottaa kuuluvansa työvoimaan 37 vuotta ja olevansa töissä tai yrittäjänä 34,5 vuotta. Luvut ovat kuudenneksi korkeimmat EU-maiden joukossa.
Missään EU-maassa työllisen ajan odote ei yllä 40 vuoteen. Tanskassa, jossa lakisääteinen eläkeikä on 67 vuotta, se on korkein, 38 vuotta.