Etelä-Afrikan hallitus lupasi vuonna 2004 kansainväliselle jalkapalloliitolle Fifalle järjestää maailman parhaat kisat, jos maa saa vuoden 2010 jalkapalloilun maailmanmestaruuskisat järjestettäväkseen.
Oli Afrikan vuoro saada kisat ja kilpailu kolmen viimeisen ehdokkaan, Etelä-Afrikan, Egyptin ja Marokon kesken oli kova.
Mutta kenellä olisi ollut mahdollisuus ohittaa lähetystöä, jonka Etelä-Afrikka saattoi heittää kehään?
Ensin Genevessä kävi silloinen presidentti Thabo Mbeki kertomassa Fifan valintakomitealle, miten kisat järjestetään.
Sen jälkeen paikalle valintatilaisuuteen tuli lyömätön joukkue, kolme Nobelin rauhanpalkinnon saajaa: entinen presidentti Nelson Mandela, entinen presidentti F.W. de Klerk ja arkkipiispa Desmond Tutu. Etelä-Afrikka löi Marokon äänin 14–10.
Valtava valmistelutyö
Lähes kuusi vuotta on kulunut kisapäätöksestä ja valtavia ponnisteluja vaatineet valmistelutyöt ovat loppusuoralla. Ensi kesä- ja heinäkuussa Etelä-Afrikka näyttää maailmalle, mitä se on saanut aikaan.
Ainakaan yrittämisestä ei ole ollut puutetta. Erityisesti eri puolilla maata olevat ottelupaikkakunnat ovat olleet yhtä rakennustyömaata, sillä työt eivät ole keskittyneet pelkästään pelipaikkoihin. Katuja, teitä, siltoja, rautateitä, lentokenttiä, hotelleja, satamia, kaikkea mahdollista on rakennettu lisää ja korjattu parempaan kuntoon.
Kun hallitus arvioi kuusi vuotta sitten kisojen vaikutusta Etelä-Afrikkaan, toiveet olivat korkealla. Maan talouskasvu oli 2005:n jälkeen yli viisi prosenttia ja vuoden 2010 kasvuksi ennustettiin kuutta prosenttia. Mutta sitten kansainvälinen lama puuttui peliin.
Viime vuoden talouskasvu oli 1,5 prosenttia ja tälle vuodelle ennustetaan 2,3 prosentin kasvua.
Etelä-Afrikan talous olisi saattanut ilman tulevia kisoja olla vielä suuremmissa vaikeuksissa, sillä valmistelut ovat antaneet työtä. Arvioiden mukaan erilaiset rakennustyöt ovat luoneet noin 415 000 työpaikkaa, mikä laman aikana on merkinnyt maalle paljon.
Siitä huolimatta Etelä-Afrikan työttömien määrä kasvoi viime vuoden aikana miljoonalla. Virallinen työttömyysprosentti on 24,3 tai laskutavasta riippuen 31. Todellinen luku on vielä synkempi.
Kymmenen stadionia
Maa on saanut viisi uutta Fifan vaatimukset täyttävää stadionia ja viisi muuta on uusittu kuntoon. Lisäksi useilla paikkakunnilla on korjattu muita kenttiä harjoituspaikoiksi, sillä maailman parhaat jalkapallojoukkueet levittäytyvät harjoittelemaan eri puolille maata.
Stadionien rakennuskustannukset ovat töiden aikana nousseet tuntuvasti. Aluksi kymmeneen stadioniin arvioitiin tarvittavan noin 810 miljoonaa euroa, mutta nyt kustannusten kokonaisarvio on 1,13 miljardia euroa.
Maa on samaan aikaan sijoittamassa lisäksi 58 miljardia euroa muihin investointeihin sekä mm. erilaisiin kisojen ympärillä oleviin kulttuuri- ja urheilutapahtumiin ja koulutukseen.
Eteläafrikkalaisia askarruttaa nyt, mihin valtavia, jopa 70 000 katsojan laitoksia MM-kisojen jälkeen käytetään. Hallitus puolustaa stadioneita sillä, että maan suosituimmalla urheilulajilla jalkapallolla ei koskaan ole ollut riittävästi kunnon kenttiä. Kenttiä tullaan käyttämään myös rugby-areenoina, suurten musiikkitapahtumien, poliittisten tilaisuuksien ja festivaalien paikkoina.
Jotkut hyötyvät
Kansainvälinen taloustutkimusyhtiö Grant Thornton arvioi kisojen tuottavan Etelä-Afrikan taloudelle 5,4 miljardia euroa, 415 000 työpaikkaa ja 1,86 miljardia veroeuroa. Kun vertaa maan omaa rahallista panosta erilaisiin investointeihin, eivät tulot näytä erityisen suurilta.
Investoinneissa on kuitenkin kyse satsaamisesta pitkälle tulevaisuuteen. Kisojen aikaisen julkisuuden uskotaan lisäävän Etelä-Afrikan kiinnostavuutta eri puolilla maailmaa. Niinpä miljoonien jalkapallofanien uskotaan seuraavien kymmenen vuoden aikana tulevan katsomaan uskomattoman kaunista maata omin silmin.
Myös ulkomaisten sijoittajien odotetaan innostuvan Etelä-Afrikan uudesta, kehittyvästä infrastruktuurista. Maan juuri julkistettu budjetti lupaa lisäksi lähes 82 miljardin euron lisäinvestointeja tulevan kolmen vuoden aikana.
Yleisen arvion mukaan kisoista hyötyvät ainakin kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa ja kisojen pääsponsorit. Fifa on yhdessä Etelä-Afrikan hallituksen kanssa luonut kisoja varten brändisäännöstön, joka antaa valtavan edun kuuden sponsorin tuotteille. Etelä-Afrikassa on jo käyty monta oikeudenkäyntiä, joissa Fifa on tiukasti puolustanut yksinoikeuttaan kisojen tunnusten käyttämisestä myytävissä tuotteissa.
Kun maahan odotetaan 450 000 ulkomaista matkailijaa, hotellit, halvempia asumismuotoja tarjoavat yritykset, kuljetusyhtiöt, matkanjärjestäjät, erilaiset kaupat, vuokranantajat ja ravintolat saavat oman osansa tuloista.
Tällä hetkellä Etelä-Afrikan valuutan randin vahva kurssi on kuitenkin vähentämässä toiveita, sillä esimerkiksi yksityisiä majoitusvarauksia on kysytty huomattavasti odotettua vähemmän. Viiden tähden hotellit ovat sentään kaikki jo loppuun varattuja. Fifan ja kansainvälisten jalkapalloliittojen väkeä on ilmeisesti tulossa runsaasti paikalle.
Jotkut menettävät
Etelä-Afrikan työmarkkinajärjestöt ovat nousseet takajaloilleen, kun on havaittu, että suuri osa Fifan markkinoimista tuotteista valmistetaan Kiinassa. Erityisesti Etelä-Afrikan vaatetusteollisuus odotti saavansa kisojen vuoksi lisää työpaikkoja.
Esimerkiksi kisojen virallisen maskotin valmistus meni Kiinaan. Sopimusta oli tekemässä eteläafrikkalainen kansanedustaja, joka toimii yhteistyössä kiinalaisen tehtaan kanssa. Tehtaan surkeat työolot ja huonot palkat ovat nousseet lehtien palstoille mm. Englannissa.
Menettäjiä ovat myös pienet markkinakauppiaat, jotka on siirretty perinteisiltä paikoiltaan huvipuistojen ja liikennejärjestelyjen tieltä.
Turvallisuus taataan
Etelä-Afrikan korkeita rikostilastoja on reposteltu siitä lähtien, kun kisat myönnettiin Etelä-Afrikalle. Vahvasti ne nousivat esille viime tammikuussa. Erityisesti englantilaiset ja saksalaiset tiedotusvälineet epäilivät Etelä-Afrikan kykyä vastata kisavieraiden turvallisuudesta, kun Angolassa surmattiin togolaisia palloilijoita jalkapallokisojen aikana. Etelä-Afrikka joutui toisin sanoen huonoon valoon tuhansien kilometrien päässä olevan toisen maan tapahtumista.
Etelä-Afrikan poliisi on varautunut massiivisesti tuleviin kisoihin. Maassa on kisojen aikana yhteensä 190 000 poliisia, joista 41 000 on varattu kisojen turvajärjestelyihin. Lisäksi poliisi odottaa saavansa kymmeniä tuhansia reserviläisiä mukaan vastaamaan kisojen turvallisuudesta.
Poliisi on tehnyt työtä kansainvälisten tiedustelulaitosten kanssa pitääkseen poissa jalkapallohuligaanit, mahdolliset terroristit ja muut rikolliset. Maahan on hankittu kameroita, helikoptereita, radioliikennevälineitä, rakennettu komentokeskuksia sekä koulutettu erikoismiehiä ja vapaaehtoisia. Kaikkiaan turvallisuuteen varaudutaan 125 miljoonalla eurolla.
Etelä-Afrikan koululaisilla on normaalia pidempi loma kisojen aikana. Tämän pelätään lisäävän lasten hyväksikäyttöä, sillä kisavieraiden joukossa on varmasti myös lapsiprostituution etsijöitä. Otteluja pidetään paikkakunnilla, joissa työttömyys ja köyhyys on erityisen suurta ja helpolta näyttävän rahan saaminen voi olla houkuttelevaa. Erilaiset kansalaisjärjestöt ovat tehneet jo etukäteen työtä suojellakseen lapsia ja nuoria kisojen aikana.
Koko Afrikan kisat?
Etelä-Afrikan MM-kisoja on alusta lähtien markkinoitu koko Afrikan kisoina ja mantereen imagon nostajana. Sellaista tapahtumasta ei kuitenkaan näytä tulevan.
Kisoihin on tähän mennessä myyty yli kaksi miljoonaa lippua ja vajaa miljoona on vielä jäljellä. Eteläafrikkalaiset ovat ostaneet tähän mennessä miljoona lippua ja seuraavaksi eniten tulijoita on Amerikasta ja Englannista. 64 ottelusta vähän toistakymmentä on myyty loppuun. Eteläafrikkalaisten katsojien osuuden uskotaan vähitellen lisääntyvän.
Sen sijaan muista Afrikan maista ei katsojia kisoihin tule. Vähemmän kuin kaksi prosenttia lipuista oli helmikuun puolivälissä myyty muihin Afrikan maihin. Syynä pidetään Fifan lippujen myyntitapaa.
Kaikkialla maailmassa on kritisoitu byrokraattista, monimutkaista internetin kautta tapahtuvaa lippukauppaa, ja Afrikassa se on erityisen järjetöntä. Vain seitsemällä prosentilla Afrikan väestöstä on mahdollisuus internet-yhteyteen. Ei sen vuoksi ole ihme, että esimerkiksi jalkapallohullusta Kamerunista on tulossa kisoihin vain muutama sata katsojaa.
Kansaa yhdistävä
vai kansaa jakava?
Vaikka vuoden 2010 kisoja on Etelä-Afrikassa markkinoitu vahvasti koko kansaa yhdistävänä tekijänä, kisoilla on kuitenkin myös kansaa jakava sävynsä. Arvostelijat pitävät kisoja poliittisen ja talouselämän eliitin yrityksenä todistaa Etelä-Afrikan kuuluvan maailmanluokan maiden joukkoon. Toisin sanoen nähdään, että kisat ovat tärkeät ennen kaikkea heille eikä niinkään suurelle yleisölle.
Ihmisiä, jopa kouluja on siirretty stadionien ja muiden rakennelmien tieltä eikä tilalle ole rakennettu uusia. Lunastettuja maita on yritetty korvata ”peileillä ja kirkkailla napeilla” kuten kolonialismin aikana konsanaan.
Rakennustöiden aikana on nähty korruptiota, petoksia, mielenosoituksia, väkivaltaa, jopa murhia. Lakot stadioneiden rakennuksilla eivät ole olleet harvinaisia joko rikottujen sopimusten tai huonojen palkkojen vuoksi.
Kaikesta huolimatta, kisat alkavat ensi kesäkuussa.