Puolan Vihreiden puolue vastustaa ydinvoimaloiden rakentamista maahan taloudellisesti kannattamattomana. Yritys vuosina 1982–1990 rakentaa ydinvoimala Zarnowieciin noin 50 kilometrin päähän Gdanskista keskeytettiin 1990-luvulla laajan vastustuksen takia.
Rakentaminen keskeytettiin paljolti vuonna 1986 tapahtuneen Tšernobylin onnettomuuden aiheuttaman pelon takia. Zarnowiecin reaktorin osia siirrettiin Suomen Olkiluotoon.
Ydinvaihtoehto on viime vuosina elvytetty ja nyt on voimassa päätös rakentaa 4 500 megawattia ydinvoimaa vuoteen 2030 mennessä.
Puolan Vihreän puolueen puheenjohtaja Dariusz Szwed pitää Zarnowiecin keskeyttämistä hyvänä ratkaisuna, koska voimalan sähkö olisi jäänyt käyttämättä. Szwed kertoo, että Puolan siirryttyä pois keskitetystä talousjärjestelmästä 1990-luvulla monet talouden haarat lopetettiin globaalisesti kilpailukyvyttöminä, osa uudenaikaistettiin.
Modernisoinnin ansiosta Puolan bruttokansantuote kaksinkertaistui 1991–1996 energian kulutuksen kasvamatta. Jos olisi vielä rakennettu ydinvoimala, Puolalla olisi ollut liikaa energiaa.
Markkinoilla oli tuolloin jo riittävästi energiaa, eikä Puolan energian vienti olisi onnistunut, sillä maalla on hyvin vähän energiayhteyksiä muuhun Eurooppaan. Puola on tuottanut energiaa omalla hiilellään.
Miljoona taloutta energiaköyhyydessä
Szwed korostaa, että Puolan energiahuoltoa pitäisi katsoa yhteiskunnallisesta ja poliittisesta näkökulmasta. Miljoona kotitaloutta elää tällä hetkellä energiaköyhyydessä eli ihmisillä ei ole varaa maksaa energialaskujaan.
Energian hinta on Puolassa viime vuosina kasvanut huimaa vahtia. Korkeiden hintojen syynä ovat maan energiamarkkinoiden sulkeutuneisuus ja alueelliset monopolit, jotka määräävät hinnat sataprosenttisesti.
Puolassa on Szwedin mukaan 20 viime vuoden aikana tehty hyvin vähän kuluttajan etujen hyväksi. Hänen mielestään olisi tehtävä poliittinen päätös hintojen alentamiseksi.
Szwed arvioi, että kun vuonna 2014 energia-alan yritykset joutuvat maksamaan luvasta päästää ilmaan hiilidioksidia, hinnat nousevat edelleen. Pari vuotta myöhemmin maassa saattaa olla jo puolitoista miljoonaa kotitaloutta, jotka eivät pysty maksamaan energialaskujaan.
Siksi Szwedin mielestä olisi tärkeää, että hallitus tekisi pikaisesti päätöksiä, joiden avulla kansalaiset pystyisivät irrottautumaan kivihiilen tai ruskohiilen polttamisesta.
Älykkäiden energiaverkkojen ilosanoma
Hyvä tieto Szwedin mielestä on se, että Puolassa helpottuu älykkäiden energiaverkkojen rakentaminen. Niiden avulla voidaan säästää 4 000–5 000 megawattia energiaa eli saman verran kuin kahden ydinvoimalan on suunnitelmien mukaan tarkoitus tuottaa vuoteen 2030 mennessä.
Tämä merkitsisi kuluttajille hinnan alennuksia. Uudenaikaisella energiaverkolla on energian säästämisen lisäksi myös toinen etu. Se luo markkinat, sillä verkot voivat alkaa kilpailla keskenään. Silloin kuluttajat voivat päättää, minkä kilpailevan yrityksen sähköä haluavat käyttää.
Energiaverkkojen uudistaminen voidaan toteuttaa 3–4 vuodessa. Vuonna 2013–2014 energiaverkko saattaa olla jo pitkälti uudenaikaistettu kuluttajien pelastukseksi.
Energiaturvallisuus ei ole vaarassa
Szwed korostaa, että energian säästämisen lisäksi voidaan käyttää uusiutuvia luonnonvaroja kuten tuulta. Tuulivoiman käyttö kasvaa Puolassa toiseksi nopeimmin maailmassa vaikka onkin vielä vähäistä. Voidaan myös investoida radiomastoissa sijaitseviin pieniin lämpövoimaloihin ja biokaasun käyttöön.
Szwed sanoo, että myös maakaasulöydöt voivat olennaisesti parantaa maan energiatilannetta. Olennaista hänen mielestään kuitenkin on, että jo nyt käytössä olevat energiavarat riittävät, kun niitä käytetään tehokkaammin ja säästeliäämmin. Myös hiiltä voidaan käyttää nykyistä tehokkaammin.
Szwed arvelee, että suuret energia-alan yritykset eivät ole Puolassa investoineet jo olemassa olevien uusiutuvien energialähteiden kehittämiseen, koska ne ovat odottaneet ydinvoimaa, johon investoida.
Ydinvoiman vastustajien ääni ei kuulu
Puolan vihreiden toinen puheenjohtaja Agnieszka Grzybek kertoo, että Puolassa ydinvoiman vastustajia on enää vain hieman enemmän kuin kannattajia. Mitä enemmän aikaa Tšernobylin onnettomuudesta ja Zarnowiecin keskeyttämisestä on kulunut, sitä enemmän ydinvoiman kannattaminen ja myös epätietoisten osuus kasvavat.
Ydinvoiman vastustajien on Grzybekin mukaan nykyisin erittäin vaikea saada tiedotusvälineissä julki mielipiteitään. Nyt selitetään, että uudenaikaiset voimalat ovat turvallisia ja taloudellisia, aivan muuta kuin Tšernobylin tyyppiset voimalat.
Puolan vihreiden hallituksen jäsen, gdanskilainen Beata Maciejewska kertoo, että Gdanskin vihreät ovat yrittäneet nostaa keskustelua lähettämällä kysymyksiä Gdanskin läänin maaherralle, joka on ehdottanut pääministeri Donald Tuskille uudenkin ydinvoimalan sijoittamista Zarnowieciin.
Heidän kysymykseensä siitä, onko ydinvoimasta käyty alueella julkista keskustelua, ei ole annettu selkeää vastausta. Yleensä on annettu se kuva, että alueelle halutaan ydinvoimala, mutta että vihreät vastustavat sitä pelkästä vastustamisen halusta.