Rakennusliitto vaatii, että kansanedustajat ottavat päättäessään ydinvoimasta huomioon energian saannin turvaamisen ohella hankkeiden sosiaalisen kestävyyden.
– Eduskunnan on päätöksissään edellytettävä, että voimaloiden rakennustöiden toteuttajat noudattavat Suomessa voimassa olevaa työlainsäädäntöä ja yleissitovia työehtosopimuksia. Työmaat on järjestettävä ja ohjattava siten, että niiden valvonta on kaikilta osin tehokasta ja reaaliaikaista.
Kirkkonummella viime viikon lopulla kokoontunut Rakennusliiton valtuusto ilmoitti samalla, ettei liitto ota kantaa ydinvoiman puolesta tai vastaan.
Ydinvoimaloiden työllisyysvaikutus on suurin juuri rakentamisvaiheessa, siksi Rakennusliiton mielestä ei ole yhdentekevää, minkälaisella toteutustavalla voimalat rakentuvat.
Olkiluodon kolmonen suuri pettymys
Olkiluotoon rakenteilla oleva ydinvoimala on Rakennusliiton mukaan ollut suuri pettymys laillisesti toimiville rakennusyrityksille ja etenkin rakennustyöntekijöille.
– Sitä rakennetaan käytännössä katsoen ulkomaisella työvoimalla, jonka käyttö perustuu Euroopan Unionin palvelujen ja työvoiman vapaan liikkuvuuden periaatteeseen. Nämä periaatteet toteutuvat nyt siten, että yrityksiä ei valvota eivätkä työntekijöiden lailliset oikeudet toteudu kaikilta osin.
Liitto muistuttaakin, että vapaasti liikkuvasta, käytännössä vapaasti tuodusta, poikkeuksetta alihintaisesta työstä maksetaan harvoin, jos koskaan, veroja ja sosiaalimaksuja mihinkään maahan.
– Kun rakennus- ja asennustöiden laillisuus taataan, ovat myös muiden kuin halpafirmojen urakkatarjoukset kilpailukykyisiä.
Rakennusliitto lupaa olevansa valmis yhteistyöhön, joka tähtää aitoon lailliseen työllistämiseen.
Rakennusliiton valtuusto antoi täyden tukensa elintarviketyöläisten kamppailulle työehtosopimusten heikennysvaatimuksia vastaan.