Taloudellisen kehityksen ja yhteistyön järjestö OECD päätti maanantaina ottaa jäsenekseen kolme uutta maata, Israelin, Slovenian ja Viron. Päätös on tietysti tärkeä Slovenialle ja Virollekin, mutta suurimman huomion sai Israel.
Israel on pyrkinyt OECD:n jäsenyyteen 16 vuotta. Yhdysvallat on koko ajan tukenut sitä voimallisesti, mutta useat eurooppalaiset maat ovat haranneet vastaan Israelin miehityspolitiikan ja ihmisoikeustilanteen vuoksi.
Nyt päätös tehtiin yksimielisesti. OECD on ensisijaisesti talousjärjestö, mutta Israelin kannalta on vähintään yhtä paljon kysymys poliittisesta voitosta.
Muodollisesti uudet jäsenyydet astuvat voimaan OECD:n neuvoston kokouksessa Pariisissa tämän kuun lopussa. Laajentumisen jälkeen järjestössä on 34 jäsenmaata. OECD:ta luonnehditaan yleensä kehittyneiden teollisuusmaiden järjestöksi tai suorasukaisemmin rikkaiden maiden klubiksi.
”Rikkoo OECD:n
periaatteita”
Palestiinalaishallinnon ulkoministeriö lähetti vielä viime perjantaina kirjeen OECD:n kaikille jäsenmaille, jossa se pyysi lykkäämään Israelin jäsenyyttä.
Kirjeen mukaan Israel on osoittanut täydellistä piittaamattomuutta OECD:n arvoista jatkamalla vuosikymmeniä palestiinalaisalueiden miehittämistä. Kirjeessä muistutettiin myös Gazan alueen saarrosta, joka on jatkunut edelleen joulukuun 2008 sodan jälkeen.
Palestiinalaishallinnon mukaan Israel rikkoo myös OECD:n vapaan kaupan periaatetta, koska sen Länsirannalle asettamat tiesulut ja muut rajoitukset haittaavat Palestiinan taloudellista kehitystä.
Ongelmakohdat
painettiin villaisella
Tiettävästi Irlanti, Norja ja Sveitsi olivat jarruttaneet jäsenyyttä, koska ne eivät hyväksyneet sitä, että Israel sisällyttää Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa sijaitsevat juutalaissiirtokunnat taloustilastoihinsa. Kansainvälisen oikeuden näkökulmasta siirtokunnat ovat laittomia.
Kiista ratkaistiin nyt niin, että OECD ”tekee tutkimuksen” asiasta.
OECD:n pääsihteeri Ángel Gurria kävi aiemmin keväällä Israelissa patistamassa maata tiukentamaan lakejaan kansainvälisessä kaupassa tapahtuvasta lahjonnasta. Kysymys oli erityisesti Israelin asekaupasta ja geneeristen lääkkeiden tuotannon sallivista patenttilaeista.
OECD:n raporteissa on aikaisemmin kiinnitetty huomiota Israelin eriarvoisuuteen ja köyhyyteen, varsinkin Israelin arabiväestön ja ultraortodoksijuutalaisten keskuudessa.
Maanantaina Gurria kehui, miten uudet jäsenet ”auttavat tekemään OECD:stä entistä pluralistisemman ja avoimemman”. Gurrian mukaan OECD on uusien jäsenten myötä entistä vahvemmin maaryhmä, ”joka asettaa muille mittapuun monilla politiikan alueilla kuten ympäristöasioissa, kaupassa, innovatiivisuudessa ja sosiaaliasioissa”.