Ohjaaja matkalla ihmiseksi – Mikko Niskasen tarina on professori Peter von Baghin ohjaama puhutteleva dokumenttielokuva. Elokuvaohjaaja Mikko Niskasen elämästä (1929–1990) ja elokuvista kertova dokumentti saa ensi-iltansa lauantaina Helsingissä.
Se on massiivinen dokumentti, kolmiosainen ja kestoltaan kolme tuntia. Silti se on herkkä ja inhimillinen, intiimeissä yksityiskohdissaan koskettava.
Teoksen pohjana on Niskasen elokuvien lisäksi hänen oma filmiarkistonsa sekä von Baghin keräämä laaja haastatteluaineisto.
– Koko työn perustana on kaksi kuukautta ennen Mikon kuolemaa tekemäni kaiken kattava haastattelu, von Bagh kertoo.
Von Bagh sanoo, että dokumentti on ollut työn alla jo kolmekymmentä vuotta:
– Siitä asti, kun Mikko itse ehdotti minulle ohjaajan muotokuvan tekemistä 1981.
Tuotanto oli keskeytyksissä Ylessä vuosikausia.
Perimmäinen syy työn valmistumattomuuteen oli erimielisyys dokumentin mitasta. Yle halusi 1990-luvulla jättää Kahdeksan surmanluotia -elokuvan (1971) käsittelyn vähemmälle.
Von Bagh ei antanut periksi. Tyytyväisenä hän sanoo, että Niskasen ainutkertainen Kahdeksan surmanluotia saa nyt hänen haluamansa tilan ja painon. Koko kakkososa käsittelee tätä traagista viisi- ja puolituntista televisioelokuvaa.
Von Baghin mukaan Ylessä ei tajuttu tai tunnustettu entisen pääohjaajansa Niskasen päätyön merkitystä.
Niskanen oli yhteiskuntakehityksen vaistonvarainen näkijä. Hän oli maaseutuelämän syvällinen ymmärtäjä.
– Niskanen tiesi olevansa viimeinen, joka kuvaa tätä häviämässä olevaa maaseutua.
Niskanen näki von Baghin mukaan, mitä suomalaiselle yhteiskunnalle oli tapahtumassa. Kahdeksan surmanluotia ja Ajolähtö (1982) kertovat siitä.
– Siksi hän on niin arvokas, kun hän meni keskelle sitä tragediaa, miten oli murentumassa tämä perinteinen suomalainen yhteiskunta, jossa ihmisestä välitettiin.
Ohjaaja matkalla ihmiseksi (2010). Ensi-ilta la 28. 8. Ilmaisnäytös Bio Rexissä klo 14. Liput: LippuRex (Lasipalatsi). Televisiossa 19.12.