KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Arvokasta satoa

Tuula-Liina Varis
30.9.2010 17.32

Sanomalehti Karjalainen paheksui jälkiartikkelissaan 20. syyskuuta ankarasti thaimaalaisten marjanpoimijoiden työoloja ja kohtelua Suomessa. Tutkimuksen mukaan kohtelu lähenee ihmiskauppaa. Pahimmassa tapauksessa raadannasta on tuloksena pelkkää velkaa, ”sillä lain porsaanreikien avulla heidän työnantajansa vetäytyvät kaikista vastuista”.

”Thaimaalaiset ovat yrittäjiä, jotka eivät kuitenkaan saa neuvotella hinnoista eivätkä myydä poimimiaan marjoja muille kuin työnantajalleen, joka siis ei ole työnantaja”, kirjoittaa Karjalainen.

Aiheellista paheksuntaa. Mutta miten tämä thaimaalaisten kohtelu tuntuu niin tutulta? No, sehän muistuttaa melkein yksi yhteen sitä, miten lehtikonsernit – Karjalainen mukaan luettuna – kohtelevat avustajiaan eli vapaita kirjoittajia. Tästä kohtelusta saavat osansa myös lehtiä hengenpitimikseen paljon avustavat ammattikirjailijat, joita toisesta suunnasta uhkaavat kirjailijan kannalta yhä kohtuuttomammiksi muodostuvat kustantamojen sopimuskäytännöt.

ILMOITUS
ILMOITUS
Synkkä totuus on, että Suomi on sekä taiteilijoiden tulotason että taiteen julkisen tuen suhteen pudonnut pahasti pohjoismaisesta kelkasta.

Kirjailijat ja vapaat journalistit katsotaan yrittäjiksi, mitä he eivät kuitenkaan ole, sillä he eivät käytännössä voi neuvotella hinnoistaan. Lehtitalot sanelevat ne, samoin kuin kustantamoissa käytännössä sanellaan tekijänpalkkioiden prosentit. Media- ja kustannusalan keskeiset järjestöt ovat päättäneet, että myöskään toimittajien ja kirjailijoiden omat järjestöt eivät saa neuvotella hinnoista, koska se on kilpailulainsäädännön vastaista. Sanelemallaan hinnalla mediakonsernit vaativat kaikki oikeudet avustajan työhön, hamaan maailman tappiin, ja myös niihin töihin, joita avustaja on tehnyt talolle ennen riistosopimustaan.

Oikeuksiin kuuluu myös tuotteen muunteluoikeus, joten kirjoittajalla ei ole mitään sanomista siihen, millaisena hänen juttunsa ilmestyy tiedotusvälineessä. On sentään, yhdessä tapauksessa. Jos jutusta seuraa esimerkiksi kunnianloukkaussyyte tai muu oikeudellinen prosessi, vastuu on kokonaan alkuperäisen tekijän.

Vapaa toimittaja on free lance eli vapaa keihäs. Hänen ydinoikeuksiinsa kuuluu oikeus myydä juttujaan kenelle haluaa ja kenelle saa kaupaksi ja siihen hintaan, jonka pystyy neuvottelemaan. Ilman tätä vapautta hän ei pysty ammattiaan harjoittamaan. Uusimmissa sopimusmalleissaan mediakonsernit vaativat kuitenkin, ettei avustaja avusta mitään muuta tiedotusvälinettä – riippumatta siitä, mitä talo työstä maksaa. Jotta tieto maksupolitiikan tasosta ei kiirisi ulos talosta, vaaditaan avustajaa lisäksi pitämään palkkiot salassa.

Kirjankustantamoissa kirjailijaa sentään vielä kohdellaan enemmän ihmisenä, mutta sielläkin yleistyvät sopimukset, joilla halutaan kirjailijan luovan työn tuloksiin kaikki oikeudet aina elokuva- ja dramatisointioikeuksia myöten. Jotain annetaan vastalahjaksi: velvollisuus entistä tehokkaammin osallistua oman kirjan markkinointiponnistuksiin – ilmaiseksi tietenkin.

Marjanpoiminnan lisäksi meillä on siis muitakin aloja, joilla työnantajat lain porsaanreikien avulla vetäytyvät kaikista vastuista. Joilla hinnoista ei voi neuvotella. Joilla poimimansa ”marjat” voi myydä vain työnantajalle. Joka ei ole työnantaja.

Karjalainen paheksuu, että nykytilanteessa marjanpoiminnan verovapaudenkin hyöty menee välittäjien taskuun.

Luovan työn saralla samaa voi sanoa verottomien apurahojen hyödystä. Mediakonsernien kannalta olisikin mitä mukavin vaihtoehto se, että valtio ja mahdollisesti säätiöt pitäisivät luovan työn tekijät hengissä apurahoilla ja konsernit nauttisivat jäännöksettömästi heidän luovan työnsä hedelmät.

”Kunnollinen ja rehellinen korvaus kovasta työstä on tultava poimijalle”, vaatii Karjalainen.

Samaa toivomme me alkutuottajat täällä luovan työn saralla. Muuten voi käydä niin kuin metsämarjan poiminnassa: arvokas työ jää tekemättä, ”marjat” yleiseen kulutukseen saamatta.

OKM:ssä virkamiestyönä rakenneltu lakiehdotus nykyisen taidehallinnon muuttamisesta päällikkövirastoluonteiseksi Taiteen edistämiskeskukseksi sai taiteen kentältä ja järjestöistä murskaavan vastaanoton. Esitykselle ei ensi vuoden budjetissa myöskään osoitettu varoja, joten kulttuuriministeri Stefan Wallin ilmoitti, ettei hanketta tällä vaalikaudella edistetä.

Tämä on niin sanottu hyvä uutinen.

Toinen hyvä uutinen on Tarja Cronbergin OKM:n pyytämänä selvitysmiehenä tekemä raportti Luova kasvu ja taiteilijan toimeentulo. Se on hyvä uutinen siitäkin huolimatta, että se paljastaa hyvin ikäviä tosiasioita siitä, miten taiteilijaa kansantaloudelle mittaamattoman tärkeän luovan talouden alkutuottajana tässä maassa kohdellaan. Juhlapuheissahan taidetta ja sen tekijää on aina hymistelty, mutta käytäntö näyttää käyvän sitä karummaksi, mitä merkittävämmäksi tuotantotekijäksi taiteen tuotteet on havaittu.

Synkkä totuus on, että Suomi on sekä taiteilijoiden tulotason että taiteen julkisen tuen suhteen pudonnut pahasti pohjoismaisesta kelkasta. Myös sosiaaliturva – vaikka sitä on uudistettukin – on edelleen kurja, eikä työttömyysturvaa ole ollenkaan. Suomi on ainoa pohjoismaa, jossa ei ole minkäänlaista pitkäaikaista apurahatukea, ei ole ollut sen jälkeen, kun Tytti Isohookana-Asunmaa opetusministerinä lopetti 15-vuotiset apurahat ja sijoitti varat Suomi-palkintoihin. Ensimmäisiin palkittaviin kuuluivat mm. Tove Jansson ja muut eniten tarpeessa olevat.

Tarja Cronbergin raportissa esitetään pitkien apurahojen lisäksi paljon muita luovan työn tekijöiden ammatillista ja sosiaalista asemaa sekä toimeentuloa parantavia ehdotuksia. Ne ovat konkreettisia ja toteuttamiskelpoisia eivätkä tule edes kalliiksi. Cronbergin lähtökohta on, että taide tulee nähdä luovan talouden perustutkimuksena ja sen tekijöitä tulee kohdella tämän näkemyksen mukaisesti.

Toimeen pitää työllä tulla. Niin marjanpoimijan kuin taiteilijan ja vapaan journalistin.

Kirjoittaja on Joensuussa asuva kirjailija.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Emmi Kyytsösen suunnittelema kansi vetää mukaansa Tatiana Elfin Huijarin hyytävään maailmaan.

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

PAM: Monet palvelualojen työntekijät tarvitsevat toimeentulotukea – kiristykset pakottavat muuttamaan pois työpaikkojen läheltä

 
03

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
04

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

 
05

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

25.06.2025

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

25.06.2025

Vaalirahalakia voi rikkoa ilman rangaistusta eikä rahoja tarvitse palauttaa

24.06.2025

Uusi yritys: Eheytyshoitojen kielto tuodaan eduskunnan käsittelyyn

24.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään