KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Sirppi ja suitsutusastia

Pirjo Hämäläinen
21.10.2010 14.11

Jatkan suosittua ja kaivattua kysymyssarjaani. Arvoisat lukijat, minkä alan miehiä oli kansandemokraattisen liikkeen varhainen vaikuttaja, SNS-lehden ja Kiurun toimittaja sekä Terän ja Kansankulttuurin kääntäjä Matti Lehmonen? Muurari, maalari, hanslankari vai jotakin muuta?

Oikea vastaus on munkki. Rautalammilla vuonna 1912 syntynyt Matti Lehmonen, luostarinimeltään Mefodi, kilvoitteli Vanhassa Valamossa, Petsamossa ja Uudessa Valamossa ja oppi Karpaateilla Pyhän Iovin emigranttiluostarissa kirkkoslaavia ja käsin latomista.

Kohta sodan päätyttyä Suomi-Neuvostoliitto-Seuran lehden päätoimittajaksi valittu Jarno Pennanen pestasi avukseen venäjäntaitoisen Lehmosen. Tulokset olivat niin hyviä, että päivänä muutamana tuoreen pioneeriliiton johtotroikka ilmaantui Lehmosen ovelle ja pyysi häntä palvelukseensa.

ILMOITUS
ILMOITUS
Pioneeriliiton maallinen omaisuus käsitti alkuvaiheissa kaksi tuolia, yhden kassalippaan ja yhden kirjoituskoneen, mutta Lehmosen aikaan, vuodesta 1947 lähtien, käytössä oli kaiketi jo pöytä.

Pioneerilehden nimeksi aiottiin ensin Tuohusta. Kun tuohus on tunnetusti ortodoksinen kirkkokynttilä, idean isäksi voisi epäillä Lehmosta, mutta todellisuudessa nimi perustui lukijaäänestykseen.

Vasemmistolaisessa jargonissa tuohus ymmärrettiin pieneksi, kokemattomaan käteen sopivaksi soihduksi, joten nimeä oli ehditty käyttää vuosisadan alun nuortenlehdessä. Pioneeriliitto ei halunnut tätä matkia ja niin ratkaisuksi tuli Kiuru, nimi, joka viittasi kevään sanansaattajaan ja toivon iloluontoiseen livertäjään.

Lehmosen ansiota oli, että Kiuru nousi hennoille siivilleen. Pioneeriliiton maallinen omaisuus käsitti alkuvaiheissa kaksi tuolia, yhden kassalippaan ja yhden kirjoituskoneen, mutta Lehmosen aikaan, vuodesta 1947 lähtien, käytössä oli kaiketi jo pöytä.

Liiton taloutta oli yritetty kohentaa valtakunnallisella puolukanpoimintakilpailulla, jossa parhaita palkittiin Lehmosen suomentamilla Lenin-tarinoilla ja ruotsalaisella suklaadilla, mutta osastot valittivat autojen puutetta. Ilman niitä urbaanit lapsoset eivät päässeet marjametsään.

Puolukat olivat itse asiassa nuorisoliiton bisnestä, sillä pikkusiskostaan poiketen se omisti kokonaisen liikeyrityksen, Helsingin Marja ja Hedelmä Osakeyhtiön. Äänenkannattajansa nuorisoliitto oli ristinyt napakasti Teräksi.

Terään Lehmonen käänsi melkoisen nipun venäjänkielisiä kertomuksia ja kustannustaloista hänen käännöksiään julkaisivat Kansankulttuuri, Tammi ja vasemmistohenkinen Smia. Leo Tolstoin Hadzhi Murat, Ivan Turgenevin Savua, monet Anton Tšehovin novellit ja Ilja Ehrenburgin Pariisin kukistuminen ovat Lehmosen suomentamia.

Myös tšekki sujui kahdeksaa tai yhdeksää kieltä hallinneelta Lehmoselta, mistä on todisteena Julius FuČikin Hirsipuun varjossa. Natsien kiduttama ja surmaama FuČik nousi Tšekkoslovakiassa legendaksi, mutta sosialismin romahdettua hänen mainettaan on alettu uhkaavasti nakertaa.

Lahjakkaalla Lehmosella olisi ollut kansandemokraattiselle kulttuurielämälle kosolti annettavaa, mutta vuoden 1948 vaalitappio kiristi mieliä niin, että Kiurun lapsille läheiset jutut ja Matti-sedän lempeä kirjelaatikko tuntuivat pian joutavalta höpinältä.

SKP:n talutusnuoraan kytketty pioneeriliitto ei tarvinnut munkkiviisauksia vaan oikeaoppisia sankarihahmoja kuten punainen ratsastaja Vasili Tshapajev ja kotimainen Aimo Aaltonen, joka piti uskollisesti Lavrenti Berijan kuvaa seinällään. Jossakin nurkan takana odotti myös ilmiantajapioneeri Pavlik Morozov.

Lehmoselle tyrkytettiin jäsenkirjaa ja sitä kautta mahdollisuutta aatteen viilaamiseen, mutta vuonna 1949 hän painoi myssyn päähänsä ja suuntasi Uuteen Valamoon. Kiurulle menetys ei ollut ehkä korvaamaton, mutta venäläiseen käännöskirjallisuuteen Lehmonen jätti ammottavan aukon, jota maanviljelysministeri Armas Äikiä ei kyennyt täyttämään.

Lehmosen kansandemokraattista uraa ei ole julkisuudessa järin paljon käsitelty, mutta perustietoa tarjoaa Esa Ålanderin pioneeriliiton historia (1995), yksi maailman hauskimmista kirjoista.

Jossakin lehtihaastattelussa Lehmonen on muistellut Elvi Sinervoa, joka runoili Kiurussa enkeleistä ja joulunkelloista ja sai ankaraa tukkapöllyä. Toinen Lehmosen arvostama henkilö oli Aimo Rikka, SNS:n syrjäytetty pääsihteeri, ex-kommunisti ja kuolemaan tuomittu mies, jota nykyisilläkin keskustelupalstoilla jaksetaan leppymättä vihata.

Herää tietysti kysymys, miksi Valamon saarille jo vuonna 1931 purjehtinut Lehmonen hylkäsi luostarivaelluksen ja ryhtyi työskentelemään kansandemokraattisen liikkeen hyväksi?

Selitystä on haettava sodasta ja eritoten uusista rajoista. Loistokas Valamo, Konevitsa, Petsamo, Lintula ja ortodoksisuuden ydinalueet jäivät kaikki Neuvostoliiton puolelle, joten luostareiden tulevaisuus näytti äärimmäisen synkältä.

Lähinnä venäjää puhuvat munkit ja nunnat evakuoitiin Suomeen, joskin petsamolaiset unohdettiin niin, ettei neuvostojoukkojen auttanut muu kuin viedä heidät vankileirille Kuolaan ja teloittaa hankalaksi heittäytynyt igumeeni. Petsamon munkkeja houkuteltiin myös pysyvästi Neuvostoliittoon, mutta he kieltäytyivät kunniasta.

Kun ortodokseille oudon rakkaasta ajanlaskusta ja Moskovan vallanhimosta oli kylliksi kiistelty, luostarit pääsivät vihdoin alkuun savolaisella Heinävedellä. Lehmonen viihtyi siellä kaksi vuosikymmentä, mutta jälleen loppu tuntui olevan käsissä. Veljet kuolivat, jotkut muuttivat länsivenäläiseen Petseriin, nuorisoa enkelielämä ei kiinnostanut.

Vuonna 1969 Lehmonen lähti entiseen opiskelupaikkaansa Pyhän Iovin luostariin, joka oli siirtynyt Karpaateilta Müncheniin. Etenkin kreikkalaiset vierastyöläiset mieltyivät Lehmosen palveluksiin, sillä hän piti niitä tarvittaessa puhtaalla kreikan kielellä.

Uuden Valamon arki ei ollut seitsemän Saksan-vuoden aikana sanottavasti vilkastunut, joten Lehmonen ei sinne enää kotiutunut vaan asettui syntymäpitäjäänsä Rautalammille. Valokuvista päätellen Lehmonen sonnustautui myös siviilissä munkin asuun ja teki kai kymmenet ulkomaanmatkansakin parta ja helmat hulmuten.

Boheemi, leikkisä ja levoton isä Mefodi, Matti Lehmonen, suunnitteli jopa paluuta Vanhaan Valamoon, mutta määrättömiin virtaa ei sittenkään riittänyt: kesällä 1996 iäkäs, monenlaista nähnyt ja kokenut pappismunkki temmattiin tuonilmaisiin.

Kirjoittaja on hyvinkääläinen tietokirjailija, taidehistorioitsija ja kunnallispoliitikko.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään