KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Messun arvoista

Tuula-Liina Varis
6.11.2010 19.43

Media on hypettänyt sähkökirjaa kuin viimeistä päivää. Sen oli määrä tehdä näyttävä läpimurto Helsingin kirjamessuilla, ja sen jälkeen ei mikään olisi niin kuin ennen. Mutta mitään läpimurtoa ei havaittu. En kahden päivän tiiviin messuilla pyörimisen mittaan saanut edes näköhavaintoa tuosta tekniikan ihmeestä, vaikka kuulopuheiden mukaan sitä jossain nurkassa esiteltiin.

Ihmiset vaelsivat virtanaan sinne, minne ovat aina vaeltaneet: katsomaan ja kuulemaan eläviä kirjailijoita, ostamaan painettuja kirjoja ja jonottamaan niihin nimmareita. Ilman eläviä suomalaisia kirjailijoita kirjamessut kuukahtaisivat siihen paikkaan. Siksi onkin epäoikeudenmukaista, että kirjailijat ainoina joutuvat paiskimaan kirjamessuilla töitä ruokalippupalkalla.

Suomen Kirjailijaliitto on kritikoinut asiaa vuosikausia, mutta tänä vuonna se ryhtyi sanoista tekoihin. Liiton ohjelmassa Takauma-lavalla mukana olleille kirjailijoille, sekä haastattelijoille että haastateltaville, maksettiin pieni rahapalkkio. Käytäntöä toteutettiin jo Turun Kirjamessuilla. Toivottavasti liitto saa seuraajia niistä, joilla on kirjailijoiden vähävaraista liittoa paremmat mahdollisuudet maksaa ansaittua korvausta tehdystä työstä.

ILMOITUS
ILMOITUS
Tietokirjan kriisiä ei ratkaise pelätty sähkökirja vaan tieto-kirjallisuuden sisältö.

Helsingin Kirjamessujen teettämä kävijätutkimus kertoi laimeasta kiinnostuksesta sähkökirjaan. Ainoastaan kolme prosenttia haastatelluista 300 kävijästä aikoi hankkia sähkökirjan. Vain 12 prosenttia oli sitä edes harkinnut. Messukävijät eivät myöskään uskoneet sähkökirjan syrjäyttävän paperikirjaa.

Kun kokemukset sähkökirjasta ovat vielä vähäisiä eivätkä ne messuilla juuri lisääntyneet, luvut oletettavasti lähitulevaisuudessa kasvavat. Kunhan alkukompuroinneista päästään, teknisistä vempaimista perinteisesti ylen innostunut Suomen kansa innostuu kyllä sähkökirjastakin. Tiedän jo nyt pari merkittävän kotikirjaston omistajaa, jotka olisivat valmiit vaihtamaan painetut kirjansa lukulaitteeseen ja 10 000 lataukseen. Itse siihen joukkoon tuskin kuuna päivänä kuulun.

Kustantamoissa odotetaan ja pelätään sähkökirjan mullistavaa vaikutusta eritoten tietokirjallisuuteen. Kaunokirjallisuuden lukeminen kuuluu vanhanaikaisten nautintojen piiriin, ”hitauden kulttuuriin”, jossa kirjalla yksilöllisenä esineenä on suuri merkitys. En usko, että kirjallisuuden rakastaja kovin herkästi luopuu niistä monipuolisista aistien ja älyn nautinnoista, joita painettu kirja esineenäkin tuottaa.

Ja kuten on tuhannesti jo todettu: kirjaa kätevämpää käyttöliittymää ei ole eikä tule. Ja mihinkäs se kirjailija nimmarinsa tulevaisuuden messuilla kirjoittaa, jos uutuusteos on ostettu latauksena?

Kirjamessut tekivät jälleen kävijäennätyksen. Neljän päivän aikana messuilla vieraili noin 80 000 kävijää, mikä merkitsee 3 000 kävijää viimevuotista enemmän. Messuille osallistui yli 300 kustantajaa, kirjakauppaa ja antikvariaattia. Esiintyjiä eri lavoilla oli yli tuhat. Ei mikään pikkubisnes messukeskusyritykselle. Pääsylipun hintakaan ei ole vallan vähäinen.

Olisiko kirjamessut nyt päässyt kävijämäärään, jonka ylittämiseen ei kannattaisikaan pyrkiä? Jo nyt alkaa messuilla vähänkin pitempään viipyminen olla rasittavaa. Metelissä on puhuttava huutamalla, vessoista lähtien joka ikiseen paikkaan on pitkät jonot, kaikki kahvilat ja muut levähtämispaikat ovat koko ajan tupaten täynnä.

Maksava yleisö, esiintyjät ja osastoistaan kovaa vuokraa maksavat näytteilleasettajat voisivat vaatia yhtä ja toista. Esimerkiksi päähän kiinnitettäviä, luotettavasti toimivia mikrofoneja nykyisten kömpelöiden käsimikkien sijaan. Niitä on suunnilleen suudeltava, jotta ääni niiden kautta kuuluisi. Virukset ja bakteerit siinä satojen ihmisten mikin pussailussa ja imeskelyssä voivat hyvin ja leviävät tehokkaasti. Myös hermoja rassaavalle metelille voisi seinärakenteiden materiaalivalinnoilla ja sementtilattiaisille käytäville levitettävillä matoilla tehdä jotain.

Jututin messuilla yhtä alan pistämätöntä asiantuntijaa, jolle vuosien mittaan ovat tulleet tutuiksi käytännöllisesti katsoen kaikki eurooppalaiset kirjamessut. Hänen mukaansa niin modernit mikrofonit kuin matot ja äänentasoa säätelevät seinämätkin on kaikkialla muualla keksitty jo ajat sitten.

Suomessa ilmestyy vuosittain yli 10 000 kirjaa. Vain seitsemän prosenttia kirjojen kokonaismyynnistä on kaunokirjallisuutta. Ei siis ihme, että ”kirjan kriisin” koetaan piilevän erityisesti tietokirjallisuudessa, jonka painokset ovat pienentyneet ja menekki muutenkin heikentynyt. Näin arvioi toimittaja Elina Grundström artikkelissaan, jonka Helsingin Sanomat julkaisi juuri ennen kirjamessuja (HS 26.10.).

Grundströmin mukaan tietokirjan kriisiä ei ratkaise pelätty sähkökirja vaan tietokirjallisuuden sisältö. Hänen mielestään meillä ei osata ”kirjoittaa totuudesta” eli tehdä kaunokirjallisuuden keinoin tietokirjallisuutta, joka kiinnostaisi nuoria sukupolvia. Muualla maailmassa, muun muassa Ruotsissa dokumenttiromaanit ja muu niin sanottu reality-kirjallisuus taas ovat kaikkein suosituin kirjallisuuden laji.

Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta tositarinoiden lajityyppejä ei Suomessa edes tunnisteta. Moni tietokirja jää kerronnaltaan keskeneräiseksi, ja ”koskettavan psykologisen tarinan tai juonellisen reportaasikirjan sijaan julkaistaan epämääräinen esseekokoelma”, lataa Grundström. Kirjallisuus voi tehdä itsensä merkityksettömäksi, jos laatu ja lajityypit eivät kehity erityisesti tietokirjallisuudessa.

Tervettä puhetta. ”Kirjan kriisissä” niin kuin muissakin ihmisen hengenravintoa koskevissa kysymyksissä todelliset haasteet ovat sisällöissä, eivät sisältöjä välittävässä tekniikassa. Peruslähtökohta on tekijän, kirjailijan työ: jos ei joku kirjallisuutta kirjoita, kirjallisuutta ei ole, eikä siinä auta sofistikoituneinkaan tekniikka.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Emmi Kyytsösen suunnittelema kansi vetää mukaansa Tatiana Elfin Huijarin hyytävään maailmaan.

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

PAM: Monet palvelualojen työntekijät tarvitsevat toimeentulotukea – kiristykset pakottavat muuttamaan pois työpaikkojen läheltä

 
03

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
04

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

 
05

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

25.06.2025

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

25.06.2025

Vaalirahalakia voi rikkoa ilman rangaistusta eikä rahoja tarvitse palauttaa

24.06.2025

Uusi yritys: Eheytyshoitojen kielto tuodaan eduskunnan käsittelyyn

24.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään