Maksuhäiriöiden määrä kasvoi Suomessa viime vuonna selvästi. Nuorilla on maksamattomia lainoja ja laskuja suhteessa enemmän kuin muilla, kertoo Takuu-Säätiön viestintäpäällikkö Minna Mattila.
Viime vuonna nuorten maksuhäiriöissä korostuivat pienet, alle 300 euron luotot. Mattilan mukaan tämä viittaa pikavippien rajuun lisääntymiseen.
– Kun Suomen Asiakastieto julkisti hiljattain uudet maksuhäiriötiedot, siellä näkyi jopa hienoinen lasku näissä pienissä veloissa. Yksi syy tähän voi kuitenkin olla, että pikavippifirmat tarjoavat entistä suurempia luottoja. Voi pohtia, ottavatko nuoret nyt aiempaa isompia lainoja.
Nuoret miehet vippaavat eniten
Tilastoista on Mattilan mukaan vaikea saada yksityiskohtaista tietoa. Pikavippien hakemiseen hän näkee kuitenkin selvän syyn.
– Nuorilla on pätkätöitä ja usein muutenkin pienet tulot. Perinteiset rahoitusyhtiöt edellyttävät suurempia kuukausiansioita ja säännöllisiä ansioita, joten nuoret eivät saa muuta luottoa. Silloin pikavipit ovat tosi helppoja.
Mattila kertoo, että nuorilta jäävät myös muita useammin laskut maksamatta.
– Kun tulot ovat tosi pienet tai vaihtelevat kovasti, pienikin muutos vaikuttaa siihen, ettei pysty hoitamaan laskujaan.
Tyypillisin laskunsa maksamatta jättäjä on nuori mies, joka tarvitsee rahaa kodin elektroniikkaan, autoon tai päivittäiseen elämiseen.
– Asiakastiedon mukaan naiset ovat kuitenkin tulossa perässä tähän porukkaan.
Vippejä maksetaan vipeillä
Pikavippejä maksetaan takaisin usein uudella vipillä. Mattilan mukaan tämä on tyypillistä kaiken ikäisille.
– Pikavippien takaisinmaksuajat ovat lyhyitä, vaikkapa vain kaksi viikkoa. Jos vippiä ottaessaan ei ole oikeasti miettinyt, onko minulla kahden viikon päästä rahaa maksaa se pois, siitä ei selviä ja se johtaa kierteeseen.
Mattila kehottaa vippikierteeseen joutuneita ottamaan yhteyttä ammattilaisiin.
– Ainakin joissakin kunnissa on sosiaalinen luototus, joka on tarkoitettu pienituloisille ja vähävaraisille. Se on paikka, johon kannattaa hakeutua, kun rupeaa tuntumaan, että ei selviä.