STX Europen Turun telakka lopettaa oman sisustusvarustelun. 55 työntekijää saa lopputilin. Pääluottamusmies Jari Aalto elättelee vielä toivoa, että ainakin osa irtisanottavista saisi töitä muissa tehtävissä telakalla.
Maanantaina STX irtisanoi jo noin 70 työntekijää. Työntekijäpuoli halusi pitää viimeiseen asti kiinni, että sisustusvarustelun töitä tehtäisiin telakan omana työnä. Aallon mukaan neuvottelutilanne ajautui varusteluyöntekijöiden osalta kuitenkin siihen pisteeseen, että työsuhteiden jatkaminen työnantajan asettamilla ehdoilla olisi johtanut ristiriitaan työehtosopimuksen kanssa.
Neuvottelujen kuluessa työnantaja esitti sopimusluonnoksen, jota työntekijäpuoli ei voinut hyväksyä, koska se sisälsi runsaasti työehtosopimusta rikkovia kohtia. Työntekijäpuoli yritti loppuun asti tulla vastaan muun muassa työaikapankilla, alueen tehokkaassa rakentamistavassa ja oikein mitoitetulla työntekijämäärällä, ja näin säilyttää mahdollisuus oman sisustusrakentamisen jatkamiseen.
– Työnantajan tarjoama sopimusluonnos sisälsi muun muassa talkootyötä, irtisanomis- ja neuvotteluaikojen heikennyksiä ja yrittäjäriskin siirtämistä yksittäiselle työntekijälle. Luottamusmiehet kokivat työnantajan esitykset kiristyksenä, jolla yritettiin murtaa työehtosopimusta, sanovat Aalto ja varapääluottamusmies Timo Lehto
– Toiminnallisesti työnantajan päätös tarkoittaa sitä, että telakan sisustusvarustelu siirtyy jatkossa kokonaan alihankkijaverkoston käsiin. Tämä taas johtaa yhä kasvavaan ulkomaisen halpatyötyövoiman tuontiin, luottamusmiehet toteavat.
Luovutetun Allure of the Seas aluksen kotimaisuusaste sisustusvarustelussa oli noin 20 prosenttia. Luvussa on mukana myös kotimaiset aliurakoitsijat.
Korealaispelko turhaa
– Tuleva kokoonpanotelakka on anti-Nokia, jossa alihankkijakenttä määrää sekä suunnan että tahdin ja telakka vikisee entistä pahemmin. Pelko siitä, että korealaiset kaappaisivat täältä risteilijärakentamisen tietotaidon, on turha. Osaaminen kansainvälistetään ja siirretään pois Suomesta suomalaisen johdon väärillä päätöksillä ja veronmaksajien tuella, luottamusmiehet muistuttavat.
Aalto ja Lehto ovat erittäin huolissaan Turun telakan tulevasta toiminnasta. Millä tavalla ja mistä toiminnasta telakkayhtiö pystyy tekemään voittoa tilanteessa, jossa kaikki työkalut on annettu alihankkijakentän käteen? Verkoston keskeiset yritykset ovat tehneet koko 2000-luvun hyvää liiketulosta, kun taas telakkayhtiön oma suorituskyky on ollut heikkenevä.
Valtio on julistanut meriteollisuuden äkillisen rakennemuutoksen alaksi, jonka selviytymistä kriisistä tuetaan suomalaisten veronmaksajien avulla. Tämä tuki valuu nyt entistäkin tehokkaammin Suomen rajojen ulkopuolelle ja heikentää Turun telakan omaa asemaa. Luottamusmiesten kannalta oman työnantajan heikko tuloskunto tarkoittaa säännöllisesti toistuvia yt-neuvotteluja ja niitä seuraavia lopputilejä.
Valtaosan sisustusvarustelusta on tähänkin saakka teetetty ulkomaisella työvoimalla. Nyt näyttää todennäköiseltä, että koko varustelutyö jää ulkomaisen työvoiman tehtäväksi.