– Luonnos tarjoaa hyvän perustan, jonka suuntauksilla valtio ja Helsingin seudun kunnat voivat kehittää parin seuraavan vuosikymmenen aikana nykyistä olennaisesti paremman liikennejärjestelmän, sanoo Kati Peltola (vas.) Helsingin kaupunginvaltuuston käsittelyssä keskiviikkona olleesta liikennejärjestelmän kehittämisohjelmasta.
Ohjelmassa käsitellään oikeita keinoja, muun muassa tarvetta rakentaa monipuolisia yhdyskuntia, joissa on sekä asuntoja, palveluja että erilaisia työpaikkoja hyvien kävely- ja joukkoliikenteen reittien läheisyydessä. Peltolan mielestä tulisi kuitenkin paneutua erikseen kaupallisten palvelujen ja asiakas- ja tavaraliikenteen vaihtoehtoihin.
Kaupan nykyinen rakenne vahvistaa henkilöauton käyttöä. Henkilöauton käytön lisääntyminen taas haittaa joukkoliikenteen kehittämistä. Kauppojen keskittyminen ja harva joukkoliikenne heikentävät autottomien ihmisten palveluja ja vahvistavat liikenneruuhkia.
– Tästä noidankehästä pääsee eroon vain pistämällä monipuoliset asuin- ja työpaikka-alueet ja niitä yhdistävä joukkoliikenne ihan oikeasti etusijalle kaikessa suunnittelussa ja myös toteuttamalla nämä suunnitelmat.
Liikennereittien ja käytettävän kaluston pitää täyttää ympäristö- ja esteettömyystavoitteet. Joukkoliikenteen käyttöä tulee helpottaa siirtämällä valtion liikennetukea henkilöautoliikenteen väylien rakentamisesta joukkoliikenteen ylläpitoon. Joukkoliikenteen tuntuvalla parantamisella ja henkilöautoliikenteen supistamisella pystytään turvaamaan myös Helsingin sisääntuloväylien toimivuus.
– Seudullisen liikennejärjestelmän uudistustyö tarvitsee poliittisen areenan, jolla maankäyttöä, asumista ja liikennettä sovitetaan ihmis- ja ympäristöystävälliseksi kokonaisuudeksi, katsoo Peltola. Hänen mielestään tähän tehtävään sopii parhaiten asukkaiden valitsema seutuvaltuusto, jonka kanssa alueen asukkaat voisivat osallistua liikennejärjestelmän uudistukseen.
Nyt liikenneasioita valmistelevat aivan liian monet erilliset neuvotteluryhmät, joiden työstä asukkaat saavat varsin vähän ja erittäin satunnaista tietoa. Poliittiset päätöksetkin joudutaan tekemään pieninä pätkinä siellä sun täällä.