Palkansaajajärjestö Pardian puheenjohtaja Antti Palolan mielestä valtion henkilöstön pahoinvoinnin lisääntyminen on hälyttävää ja tilanteen korjaamiseksi tarvitaan järeitä toimenpiteitä.
– Viimeistään tulevassa hallitusohjelmassa on valtionhallinnon rakenteelliseen uudistamiseen ja kehittämiseen saatava pitkäjänteisyyttä ja järkeä. Nyt vallalla olevat näennäis- ja osauudistukset ovat sietämättömiä henkilöstölle ja käyvät veronmaksajille kalliiksi. Niiden sijaan on pyrittävä ennakoivaan, suunnitelmalliseen ja johdonmukaiseen hallinnon kehittämiseen, Palola vaatii.
Pardian omat jäsentutkimukset ovat osoittaneet kuluneella vuosikymmenellä huolestuttavaa kehityssuuntaa työilmapiiriin liittyvissä asioissa.
– Niiden jäsenten määrä, jotka kokivat työpaikkansa uhatuksi, nousi vuodesta 2002 vuoteen 2009 viidestätoista kolmeenkymmeneen prosenttiin.
Eniten työssä jaksamista haittaavaksi asiaksi Pardian jäsentutkimuksissa kohosi epävarmuus tulevaisuudesta.
Työ- ja elinkeinoministeriön 20.1. julkaisemat työbarometrin ennakkotiedot kertovat, että valtion henkilöstön työpaikan varmuus on heikentynyt viimeisen vuoden aikana huomattavasti. Muilla aloilla on päinvastaista kehitystä.
Työrauha kadonnut
Valtion henkilöstön arviot työpaikkojensa toimintatapojen muutoksista olivat muita sektoreita kielteisempiä ja he kokivat tasapuolisen kohtelun kaikkein huonoimmaksi.
– Tämä on seurausta valtion hallinnon hallitsemattomasta muutoksesta, jossa myllertävät samanaikaisesti henkilöstön vähentäminen ns. tuotavuusohjelman nimissä, työpaikkojen alueellistaminen ja jatkuva hallinnon uudelleenorganisointi. Irtisanomiset ovat tulleet myös valtion työpaikoille. Jatkuvassa hallinnon uudelleen muokkaamisessa on otettava seuraavalla hallituskaudella aikalisä ja henkilöstölle on taattava työrauha.
Pardia tavoittelee meneillään olevalla neuvottelukierroksella parannuksia valtion henkilöstön aseman turvaamiseksi valtionhallinnon muutostilanteissa.