– Työllisyyteen ja työelämään liittyvät haasteet ovat tulevan hallituskauden keskeisimpiä kysymyksiä, kuvaa SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly keskusjärjestön eduskuntavaalikampanjan sisältöä. SAK:n eduskuntavaalikampanja avattiin keskiviikkona.
SAK:ssa lähdetään sitä, että huhtikuussa käytäviin eduskuntavaaleihin valmistaudutaan asiat edellä. Edistääkseen sitä tarkoitusta omalta osaltaan keskusjärjestö haastaa puolueet ja kansanedustajaehdokkaat keskusteluun näillä kansalaisten hyvinvoinnin kannalta tärkeinä pitämillään teemoilla.
SAK haluaa haastaa puolueet ja ehdokkaat ottamaan kantaa Työn ja sen tekijän puolesta -nimellä aloittamansa kampanjan teemoihin.
Kasvua leikkausten sijasta
SAK:n kampanjassa ei puhuta leikkauksista.
– Talouden kasvu, veropolitiikka ja menokuri ovat SAK:n vastineet leikkauksille, sanoo Lauri Lyly. Talous on pantavissa kuntoon kestävällä ja työllistävällä talouskasvulla, maltillisella verotuksen korottamisella ja suurista menolisäyksistä pidättäytymällä.
SAK:lla on omassa kampanjassaan tavoitteena saada vaalien alla keskustelua siitä, miten tulevalla vaalikaudella saadaan aikaan toimintaa yhteisten oikeuksien, yksilöllisten valintojen, rehellisen yrittäjän ja työhön paluun puolesta. Nämä teemoista muodostuu SAK:n neljän kärjen vaalitaktiikka.
JHL:n puheenjohtaja Tuire Santamäki-Vuoren mukaan tarpeesta parantaa toimia yhteisten oikeuksien puolesta kertoo itsensätyöllistäjien ja epätyypillisissä työsuhteissa työskentelevien määrän kasvu. Hänen mukaansa työn teettämiseen liittyvät syrjintätapaukset on saatava kolmikantaselvittelyyn.
Työttömyys poikki kolmessa kuukaudessa
– Yksilöllisten valintojen puolesta tehtävällä työllä on mahdollista vähentää ennenaikaisesti työkyvyttömyyseläkkeelle joutuvien määrää, uskoo Palvelualojen ammattiliitto PAMin 1. varapuheenjohtaja Jaana Ylitalo. Tärkeätä hänen mielestään on, että työajoissa päästään nykyistä parempaan joustoon.
Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto vaatii työvoimapolitiikan tehostamista. Hän vaatii aktivointitoimiin selkeitä laatukriteerejä. Työttömyys ei saisi kestää kolmea kuukautta pidempään. Sen jälkeen työttömälle tulee taata mahdollisuus työhön, koulutukseen tai työharjoitteluun.
SAK:lla on Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemen mukaan esittää hyvä paketti toimista, joilla miljardiluokan vahinkoja aiheuttava harmaa talous on kitkettävissä pois. Kolmikannalla on jämeröitettävä tilaajavastuuta ja kanneoikeus on saatava ammattiliitoille. Viranomaisten edellytyksiä selviytyä valvontatehtävästään on parannettava.
Puolueille ei tukea SAK:lta
Lyly kuvaa SAK:n tukea kansanedustajaehdokkaille niukaksi. SAK ei hänen mukaansa tue puolueita, mutta sen edustajat osallistuvat niiden järjestämiin maksullisiin seminaareihin. Jäsenliitot päättävät tukipolitiikastaan itse.
JHL tukee jokaista kansanedustajaehdokkaana olevaa jäsentään 500 eurolla ja osallistuu yhteen vaaliseminaariin per puolue.
Metalliliitto tukee rahallisesti Sdp:n ja Vasemmistoliiton vaalikampanjoita ja osallistuu puolueiden seminaareihin. Liitto tukee myös ehdokkaana olevia jäseniään.
PAM tukee myös kahta vasemmistopuoluetta ja ehdokkaina olevia jäseniään yli puoluerajojen. Rakennusliitto tukee vaalityösuunnitelmaa vastaan ehdokkaana olevaa jäsentään 1000 eurolla. Puoluekantaa ei kysytä.
Vaalikone maaliskuussa
SAK:n vaalikampanjan rahat ovat johtaja Matti Tukiaisen mukaan pudonneet neljän vuoden takaisesta ja summa on nyt 250 000 euroa.
Kampanjaan ei sisälly televisiomainontaa.
SAK avaa maaliskuussa verkkosivuilleen Työelämän vaalikoneen, johon kaikki ehdokkaat on kutsuttu vastaamaan työelämäkysymyksiin.
Kansalaisgallupilla kysytään äänestäjien mielipidettä SAK:n tavoitteista. SAK:n vaaliteemoja tuodaan esille 50 alueellisella tapahtumalla eri puolilla Suomea.
Varsinainen mainoskampanja ajoittuu maaliskuun lopulle, jolloin SAK:n kärkitavoitteet näkyvät bussipysäkeillä ja muilla ulkomainospaikoilla noin 70 paikkakunnalla.
SAK:n tavoitteet vaalikaudelle 2011-2015 löytyvät osoitteesta www.sak.fi/vaalit.