SAK:lainen Rakennusliitto päättää ensimmäisenä suurena ammattiliittona tämän vuoden palkkatavoitteistaan. Liiton sopimukset päättyvät ensi maanantaina ja tiistaina 1.2. liiton hallitus ja sopimusalojen neuvottelukunnat päättävät liiton sopimustavoitteista.
Rakennusliiton ja Rakennusteollisuuden neuvottelut toisen vuoden palkankorotuksista ovat ajautuneet umpikujaan. Tämä merkitsee automaattisesti, että rakennusalojen työehtosopimukset päättyvät helmikuun lopussa.
Alunperin kuluvan vuoden palkankorotuksista olisi pitänyt sopia tammikuun loppuun mennessä, mutta Rakennusliiton puheenjohtajan Matti Harjuniemen mukaan osapuolet totesivat yksimielisyyden olevan asiassa mahdotonta. Liitot päättivät aloittaa neuvottelut kokonaan uusista sopimuksista 7. helmikuuta.
Harjuniemen mukaan Rakennusliiton vaatimuksissa luvut tulevat olemana pieniä, mutta ratkaisun tulee ylittää inflaatioprosentti, joka arvioidaan olevan tänä vuonna 2,5.
– Puhutaan mitä puhutaan, mutta veroperusteissa ei tapahdu mitään sellaista, että alan ostovoima tulisi turvattua alle inflaation olevilla palkankorotuksilla.
Työnantajan puheille palkkaperinnöstä Harjuniemi naurahtaa.
– Me saimme viime vuonna prosentin palkankorotuksen ja siitä on vaikea palkkaperintöjä kaivaa. Niitä ei yksinkertaisesti ole. Viime vuosi meni miinuksella.
Kyttäystilanne menossa
Harjuniemen mukaan aivan täsmällisen palkankorotusvaatimuksen kertominen on tässä vaiheessa vaikeaa, koska työmarkkinoilla näyttää olevan kyttäystilanne.
– Joka tapauksessa meidän pitää päästä yli inflaation ja jäsenet näyttävät olevan sitä mieltä, että pitää päästä aika reippaastikin. Jos keskimääräinen korotusprosentti oli viime syksyn sopimuksessa 1,6, niin kyllä pitää yli tuplaa tavoitella.
Rakennusliitto neuvottelee sopimukset talonrakennusalalla, maa- ja vesirakennusalalla, asfalttialalla, rakennustuoteteollisuudessa, lvi-alalla, maalausalalla, vedeneristysalalla ja lattianpäällystealalla. Sopimuksen piirissä on 80 000 työntekijää.
Parhaillaan neuvotellaan myös kunta- ja valtionsektorilla sekä TEAM-aloilla. Palvelualoilla aloitellaan neuvotteluja. Teknologiateollisuus ei tällä kertaa toimi päänavaajana, siellä sopimuksista neuvotellaan loppukeväästä. Helppoa kierroksesta ei tule ja valtakunnansovittelijan toimisto varmasti ruuhkautuu.