Arhinmäki vaatii tuntuvia erorahoja sekä uudelleenkoulutusta irtisanottaville siinä tapauksessa, että toive ei toteudu ja yhtiö tekee joukkoirtisanomisia.
– Nokian maksettava irtisanottaville kunnon erorahat, Arhinmäki sanoo.
Saksan malliin
Bochumin malli voisi olla alaraja.
– Nokian on järjestettävä irtisanottaville työntekijöille kunnollinen irtisanomisturva. Kun Nokia irtisanoi Saksan Bochumista 2 000 henkilöä, se lupasi korvauksia sadoilla miljoonilla. Mahdollisuutta uudelleenkouluttautua ja työllistämistoimia tarjottiin kaikille, Arhinmäki sanoo.
– Suomalaisten ei pidä tyytyä vähempään.
Arhinmäki muistuttaa siitä, että Suomessa on Euroopan huonoimpiin kuuluva joukkoirtisanomissuoja, eikä hyväksy sitä, että ylikansalliset yhtiöt kohtelevat sen varjolla suomalaisia työntekijöitään muita huonommin.
Valtio tukenut Nokiaa
Arhinmäki peräänkuuluttaa myös porvarihallitusta vastuuseen. Se ei ole parantanut joukkoirtisanomissuojaa.
– Suomalainen hyvinvointivaltio on mahdollistanut Nokian menestystarinan ja Suomen valtio on tukenut suoraan Nokian tutkimustyötä ainakin 160 miljoonalla vuodesta 1997. Tässä nähdään kuinka käy, kun omistajuutta siirretään pois Suomesta. Ensin siirretään pois tuotanto, sitten tutkimus ja kehitys.
Hän muistuttaa myös siitä, että Nokia ei ole kriisiyhtiö.
– Nokia on tehnyt vahvaa tulosta, sillä on valtava omaisuus. Suomessa tehtävän kehitystyön kustannukset ovat lisäksi huomattavasti pienempiä kuin esimerkiksi Microsoftin kotimaassa Yhdysvalloissa. Nokialla on yhä poikkeuksellisen vahva asema viime vuosien kompuroinnista huolimatta, joten yhtiön johdon vastuu on suuri.