Tampereen Sähkölaitos julkisti viime viikonlopun ASTA-messuilla uuden tuotteensa. Se tarjoaa paikallista, puuperäistä lähisähköä. Asiakkaille kerrotaan, että metsästä kerätty hake on ”energianlähteenä uusiutuvaa ja ympäristöystävällistä, sillä sen käyttö ei lisää kasvihuonepäästöjä”. Lähisähkö tulee Pirkanmaan metsistä.
Metsähakkeessa on Sähkölaitoksen Energiatuotanto Oy:n toimitusjohtaja Antti-Jussi Halmisen mukaan niin kantohaketta kuin harvennushakkuista tullutta pientä puutavaraa ja isoista päättöhakkuista tullutta oksaa ja latvusta. Kannot ovat kuitenkin hänen mukaansa vähemmistönä käytetyssä metsähakkeessa.
Luonnonsuojeluliitto kuitenkin jarruttelisi hakkeen käyttöä.
– Epävarmuus kantojen käytön seurauksista on niin suuri ja tutkimusta on tehty niin vähän, että varovaisuusperiaatteen nimissä kannot on parasta toistaiseksi jättää kokonaan metsään, sanoo SLL:n metsäasiantuntija Sini Eräjää.
Hakkeen käytölle reunaehdot
Muutenkin metsähaketta pitää Eräjään mukaan kerätä ”jonkinlaisin reunaehdoin”.
– Tärkeintä on se, että kaikkea haketta ei kerätä, vaan että metsään jää noin kolmannes, hän sanoo.
Tavoitteena pitäisi olla että hakkuujätteistä neulaset ja muut ravinteisimmat osat jäisivät hakkuualueelle. Lisäksi Erämaan mukaan on sellaisiakin alueita, joista ei hakkuujätettä pitäisi kerätä ollenkaan.
– Jos reunaehdot otetaan huomioon, silloin hakkeen kerääminen on jo kestävämmällä pohjalla.
Kantojen noston vaikutukset tunnetaan Eräjään mukaan vielä heikosti. Vaikutuksia voi olla maaperän eliöstöön, seuraavan puusukupolven kasvuun ja vesistöihin.
Eräjää viittaa myös Syken tuoreisiin tutkimustuloksiin, joiden mukaan puun poltolla pystytään vähentämään päästöjä 20-50 prosenttia kivihiileen tai fossiilisiin polttoaineisiin verrattuna. Mutta kantoja tulos ei koskenut.
Tutkimus päätyi siihen, että jos kantojen energiakäyttöä lisätään hallituksen bioenergialinjauksen mukaisesti, siitä aiheutuu Suomessa yhä vuonna 2020 yhtä suuret päästöt kuin saman energiamäärän tuottamisesta öljyllä.
Tutkimuksen päätulos oli, että metsien hiilinielun heikkeneminen leikkaa suuren osan metsäenergian ilmastohyödyistä.
Puusta ollut ylitarjontaa
Puun käyttö Tampereen Sähkölaitoksen tuotannossa on lisääntynyt jo viime vuonna yli kaksinkertaiseksi.
Siitä, paljonko laitos käytti viime vuonna turvetta, ei Halmisella vielä ollut tarkkaa tietoa. Edellisvuonna turpeen osuus oli noin 20 prosenttia.
Tämän talven aikana puun ylitarjonta on Halmisen mukaan ollut voimakasta. Sähkölaitos onkin jo ostanut puupolttoaineet ensi kesälle, seuraavalle talvelle ja jonkin verran siitä eteenkinpäin.
Lähienergialinja saattaa saada piankin jatkoa Tampereen seudulla, sillä Tampereen Sähkölaitoksella on yhdessä Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n kanssa valmisteilla jätteenpolttolaitos.
Tammervoima -voimalaitoksen sijoituspaikkavaihtoehdoista on tehty ympäristövaikutusten arviointi. Ja Pirkanmaan ely-keskus on antanut yva-ohjelmasta arvionsa.
– Vuoden sisällä hankkeesta pitäisi olla tulossa isoja päätöksiä, Halminen lupailee. Ely-keskuksen puolesta kaikki neljä sijoituspaikkaa eli Lielahti, Rusko, Sarankulma ja Tarastenjärvi, ovat mahdollisia.
Halminen ei kuitenkaan tässä vaiheessa kommentoi sitä, mikä sijoituspaikka olisi Sähkölaitoksen mielestä paras.
– Se on yhteishanke Pirkanmaan jätehuollon kanssa. Siitä pitää ensiksi hakea yhteinen näkemys.