Suomalaisten ajankäytössä on vuoden 1979 jälkeen tapahtunut melko vähän suuria muutoksia. Mielenkiintoisia ne silti ovat.
Kolmessa vuosikymmenessä naisten kotitöihin käyttämä aika on supistunut ja miesten vastaavasti kasvanut.
Ansiotyö on vähentynyt ja vapaa-aika lisääntynyt, mutta tähän vaikuttaa osaltaan viimeisimpään tutkimusajankohtaan vuoden 2009 syksyllä osunut taantuma.
Tilastokeskus julkisti torstaina ennakkotietoja vuoden 2009 ajankäyttötutkimuksestaan. Vastaavat aineistot ovat vuosilta 1979, 1987 ja 1999.
Viimeisimmän vuosikymmenen aikana tapahtuneista muutoksista merkittävimpiin kuuluu tietokoneen käytön yleistyminen. Se nappaa päivittäisestä vapaa-ajasta jo 45 minuuttia. Osuus syksyllä 1999 oli vielä 11 minuuttia.
Silloin tietokone oli kotona vajaalla puolella yli 10-vuotiaista. Nyt neljällä viidestä on käytössään tietokone ja Internet-yhteys.
Television katselu on silti edelleen yleisin tapa viettää vapaa-aikaa, vaikka se on hieman menettänyt osuuttaan. Tosin 45–64-vuotiaat ovat lisänneet television katseluaan. Heillä siihen menee aikaa vuorokaudessa 2,5 tuntia, muilla keskimäärin runsaat kaksi tuntia.
Iän ja sukupuolen väliset erot tietokoneen käytössä ovat tasoittuneet viime vuosikymmenen aikana. Nuorilla miehillä kylläkin menee tietokoneen parissa jo enemmän aikaa kuin television katseluun.
Tietokone ja Internet ovat myös yhä tiiviimmin mukana muissa ajankäytön muodoissa. Sosiaalinen kanssakäyminen, television katselu ja lehtien lukeminen voidaan tehdä tietokoneen avulla.
Sähköisen median vahvistuminen on verottanut lehtien ja kirjojen lukemista. Niiden parissa vietetään nyt puolisen tuntia vuorokaudessa, kymmenen vuotta sitten runsaat 40 minuuttia. Tilastokeskuksen mukaan varsinkin alle 25-vuotiaat ovat vähentäneet lukemista.
Päivärytmi myöhentyy
Vuoden 2009 taantuma heijastui ajankäyttöön siten, että ansiotyöhön käytettiin selvästi vähemmän aikaa kuin 1999. Työstä vapaiden päivien osuus oli kasvanut ja pitkien työpäivien osuus oli supistunut. Osaksi tämä selittyy osa-aikatyön yleistymisellä.
Syksyllä 2009 ansiotyössä olleiden miesten työpäivä oli keskimäärin 7 tuntia 44 minuuttia ja naisten 6 tuntia 57 minuuttia. Vuonna 1999 vastaavat luvut olivat 8,5 tuntia ja 7 tuntia 10 minuuttia.
Suomalaiset ovat kolmessa vuosikymmenessä myöhentäneet nukkumaan menoaan ja vastaavasti myös heräämistään.
Syksyllä 1979 puolet 10–64-vuotiaista oli arkisin nukkumassa kello 22.10. Sen sijaan 2009 alle kolmasosa samanikäisistä oli tuohon aikaan unten mailla.