JHL epäilee vahvasti tänään jätettyä opetus- ja kulttuuriministeriön virastokentän uudistamisraporttia. Raportissa mm. esitetään hallinnonalan virastojen määrän puolittamista ja toimintojen siirtämistä säätiöiden ja yhdistysten hoidettaviksi. Jopa 400 työntekijän palvelussuhde muuttuisi yksityisoikeudelliseksi työsuhteeksi.
Valtion henkilöstöjärjestö JHL on tyrmistynyt perjantaina opetusministeri Henna Virkkuselle (kok.) ja valtiosihteeri Marcus Rantalalle jätetystä selvityshenkilöiden kansliapäällikkö Harri Skogin ja ylijohtaja Håkan Mattlinin raportista opetus- ja kulttuuriministeriön virastokentän uudistamisesta.
Selvityshenkilöt esittävät suurta muutosta virastokenttään siten, että tulevaisuudessa hallinnonalalla olisi ministeriön lisäksi seitsemän valtion virastoa nykyisten 16 sijasta. Osa toiminnoista esitetään siirrettäväksi säätiöiden ja yhdistysten hoidettaviksi. Ehdotetut muutokset merkitsisivät 350 – 400 työntekijän palvelussuhteen muuttumista yksityisoikeudellisiksi työsuhteiksi, mikä vastaa 10 prosenttia koko hallinnonalan työntekijämäärästä. Hallinnonalan tuottavuusohjelman henkilöstötyövuosien tuottavuustavoitteet täyttyvät, jos esitys kokonaisuudessaan toteutetaan.
Valtion taidemuseosta säätiö
Esityksessä muun muassa Valtion taidemuseosta muodostettaisiin yksityisoikeudellinen säätiö Kansallisgalleria. Taidemuseossa työskentelee noin 300 henkilöä.
Taiteen keskustoimikunnan tilalle ehdotetaan perustettavaksi Taiteen edistämiskeskus ja tutkimusta koskevat tehtävät siirrettäisiin Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiöön, mikä JHL:n mielestä vaarantaa taidehallinnon autonomian ja vertaisarvioinnin periaatteet. ”Suomen ainoan kulttuuripolitiikan erikoiskirjaston kokoelmien siirtäminen säätiölle olisi sekä epätarkoituksenmukainen että kallis ratkaisu.”, sanoo sopimustoimitsija Teija Wikman JHL:stä.
JHL epäilee vahvasti myös sitä, että hallinnonalan erityisasiantuntemus muutosten myötä katoaa. Esitys vähentää hallinnonalan henkilöstöä, mutta ei säästä valtion rahoja.