KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Arkistosta: Bush kävelee Osaman ansaan

Terroristien suunnitelmissa Yhdysvallat onkin ehkä vain välikappale. Varsinaisena kohteena saattavat olla islamilaiset maat.

ARTO HUOVINEN
2.5.2011 17.12

Miksi-kysymyksen vastaus voi löytyä vastaiskuista

Julkaistu Kansan Uutisissa 21.9.2001

Niillä miljoonilla palstakilometreillä, joilla Yhdysvaltain viimeviikkoisia terrori-iskuja on puitu, on sittenkin aika vähän pohdittu kysymystä ”miksi?”.

Miksi terroristit tavoittelivat niin massiivista tuhoa? Miksi iskettiin Yhdysvalloille symbolisesti tärkeisiin kohteisiin? Miksi iskuihin ei liittynyt mitään selkeää ennakkovaroitusta tai uhkausta? Miksi kukaan ei ole ottanut vastuuta iskuista? Miksi terroristit eivät käyttäneet tilaisuutta hyväkseen ja tuoneet julki päämääriään?

Seuraavassa yritetään hahmotella yksi mahdollinen vastaus. Lähtökohtana on oletus, että Osama bin Ladenilla tai hänen hengenheimolaisillaan oli vähintäänkin huomattava osuus iskuissa.

ILMOITUS
ILMOITUS

Terroristilla

on logiikkansa

Terrorismi voi näyttää silmittömältä tai järjettömältä, mutta sillä on yleensä joku päämäärä ja logiikka. Logiikka voi olla vinksahtanutta, mutta se on olemassa.

Päämäärä voi olla rajattu ja täsmällinen: uhkaus tai varoitus jostakin, kumppanien vapauttaminen vankilasta jne.

Tavoitteena voi myös olla vastustajan olon tekeminen niin sietämättömäksi, että hän luopuu jostakin. Tämä pätee usein nationalistiseen terroriin: esim. baskiterroristien tavoitteena on saada Espanja irrottamaan otteensa baskialueilta.

Päämäärä voi toisaalta liittyä kansalliset rajat ylittäviin ideologisiin tavoitteisiin. Esimerkistä käy Saksan ja Italian äärivasemmistolainen terrori 1970-luvulla. RAF:n ja Punaisten prikaatien logiikka oli kai suurin piirtein sellainen, että virkavalta yritettiin ajaa yhä kovempiin ja kovempiin vastatoimiin. Uskottiin, että kapitalistisen väkivaltakoneiston ”todelliset kasvot” näin paljastuvat työläismassoille, jotka nousevat lopulta kapinaan ja kumoavat kapitalismin.

Terroristit ilmoittautuvat yleensä jollain viiveellä vastuullisiksi teoista, koska näin he saavat päämääränsä julkisuuteen. Silloin kun kukaan ei ota vastuuta iskusta, käy päämäärä niin selvästi ilmi kohteesta, ettei sitä tarvitse erikseen toitottaa.

Yhdysvallat

välikappaleeksi

Suunniteltujen tuhojen laajuudessa Yhdysvaltain tuoreita iskuja voisi ehkä verrata Aum Shinrikyo -lahkon sariinikaasuiskuihin Tokion metrossa 1995. Mutta logiikan kannalta niiden paras vertauskohta lienee edellä mainittu Saksan ja Italian terrori.

Jos ajatellaan, että World Trade Centerin terroristien tavoitteena oli saada aikaan ääri-islamilaisia vallankumouksia islamilaisissa maissa, aika moni palanen loksahtaisi kohdalleen.

Iskuista ei ollut järkevää ottaa vastuuta, koska ne olivat vasta suunnitelman ensimmäinen vaihe. Toisessa vaiheessa Yhdysvallat on vain välikappale: sen vastaiskujen toivotaan nostattavan islamistisia kumouksia.

Tuhon täytyi olla laajaa ja symbolisesti tärkeitä kohteita koskevaa, jotta Yhdysvallat varmasti provosoituisi vastaiskuun. Mitä kovempi ja summittaisempi Yhdysvaltain vastaisku on, sen parempi terroristien päämäärille. Marttyyrit ovat arvokkaimpia kuolleina.

Myös ns. sivuvahingot (siviiliuhrit) vastaiskussa ovat ääri-islamistien kannalta toivottavia. Bill Clintonin risteilyohjukset Afganistaniin ja Sudaniin 1998 olivat propagandavoitto islamisteille. Bin Ladenille ei käynyt kuinkaan, parikymmentä hänen miestään pääsi marttyyriksi, ja Sudanissa ohjukset osuivat tehtaaseen, joka ilmeisesti todellakin oli vain lääketehdas.

Kuvio näkyy jo

Pakistanissa

Viime päivien tapahtumat erityisesti Pakistanissa puhuvat edellä esitetyn teorian puolesta. Maan sotilashallitus on joutumassa kansansa kanssa ahtaalle luvattuaan apua Yhdysvalloille. Ääri-islamistit lietsovat pyhää sotaa ja lupaavat tapporahaa surmatuista amerikkalaisista.

Useimpien arabimaiden hallitukset ovat läpimätiä ja läpeensä korruptoituneita. Yhteiskunnallinen eriarvoisuus on suunnatonta. Sama arvio pätee moneen muuhunkin islamilaiseen maahan, vaikkapa Pakistaniin ja Indonesiaan.

Nopea väestönkasvu on kärjistänyt ongelmia monessa muslimimaassa. Esimerkiksi Algeriassa oli kaksikymmentä vuotta sitten 20 miljoonaa asukasta, nyt algerialaisia on 32 miljoonaa.

Ääri-islamistien julkilausuttu päämäärä on kaataa mädät hallituksensa ja samalla heittää ulkopuoliset eli länsimaat ulos. Lisäksi pyhät kaupungit Mekka ja Medina on vapautettava Saudi-Arabian turmeltuneen kuningashuoneen vallasta ja Jerusalem sionistisen vihollisen hallusta. Päämäärät eivät ole kansallisesti rajoittuneita, vaan ne ulottuvat koko islamilaiseen maailmaan.

Uuskolonialismia ja

tapainturmelusta

Ääri-islamisteille länsimaiden synteinä ovat uuskolonialismi ja korruptoituneiden hallitusten tukeminen. Lisäksi ne levittävät islamilaiseen maailmaan tapainturmelusta: haureutta, alkoholia, tv:tä, elokuvia, maallista musiikkia, naisten paljasta pintaa ja miesten parrattomuutta.

Venäjä on tässä katsannossa länsimaa siinä missä Yhdysvallatkin.

Ääri-islamistien vastaus on paluu modernisaatiota edeltäneisiin arvoihin: islamin lakiin ja sen fundamentalistiseen tulkintaan. Uuden maailman laboratorio on Taleban-hallinnon Afganistan, ja se on aika pelottava laboratorio.

Monet muslimimaat ovat kitkeneet ääri-islamismia erittäin kovilla ja raaoilla otteilla, esim. Egypti ainakin väliaikaisella menestyksellä ja Algeria heikommalla menestyksellä. Mutta jos itse perussyille ei tehdä mitään, maaperä ääri-islamismin kannatukselle säilyy.

Bushin lähes pakko

kulkea ansaan

George Walker Bushin (W. hänen nimessään on todellakin Walker, ”kävelijä”) roolina on ääri-islamistien strategiassa kävellä ansaan.

Bush ei ole suinkaan juossut tai rynnännyt loukkuun. Bush ei heti ensimmäisinä päivinä ampunut risteilyohjuksia Afganistaniin – mikä ehkä on enemmän hänen hallintonsa ulkopoliittisesti kokeneemman osan kuin Bushin omaa ansiota.

Mutta ansaan hän on joka tapauksessa kulkemassa. Paine vastaiskuun on kova.

On varmasti kulunutta puhua Villin Lännen logiikasta, mutta sellaiseen amerikkalainen yleisö on totutettu. Ensin pitää jollain lailla selvittää, ketkä ovat hyviä jätkiä ja ketkä pahoja jätkiä. Sitten pahat jätkät ammutaan, ja niin karjatila, kaupunki, maa tai maailma pelastuu.

Sitä paitsi kenellä tahansa poliittisella johtajalla olisi näin massiivisten terrori-iskujen jälkeen tarve tehdä ”jotain”. Rakenteellisiin tekijöihin vaikuttaminen – vaikka siihen olisi haluakin – ei ole nopea toimenpide.

Jos Bush ei tee ”jotain”, se tulkitaan heikkoudeksi paitsi amerikkalaisten äänestäjien, myös ääri-islamismin kannattajien piirissä. Tämä viimeistelee ansan.

Jos Bush epäröi, terroristit saattavat jouduttaa päätöksentekoa iskemällä jossakin toisessa paikassa ja toisella tavalla.

Moni elätti

kyytä povellaan

Edellä esitetyn ajatuskulun kannalta ei ole olennaista, onko Osama bin Laden Afganistanissa tukikohtiaan pitävän al-Qaedan todellinen johtaja vai enemmän sen keulakuva. Olennaista ei ole sekään, miten suuri al-Qaedan osuus terrori-iskuissa todella oli.

Riittää, että terroristit olivat bin Ladenin ja hänen hengenheimolaistensa sanoman inspiroimia ja motivoimia, mikä on todennäköistä. Hyvin luultavasti ainakin osa heistä oli bin Ladenin koulutusleirit läpikäyneitä.

Vaikeampi tähän kuvioon on sovittaa Irakia, jos sellaisesta kytkennästä tulee lisätietoa. Ei ole syytä epäillä hetkeäkään, etteikö Irakin johdolta löytyisi häikäilemättömyyttä massiivisten terrori-iskujen tekemiseen. Mutta mitä ”järkeä” siinä olisi: Irakin johdon tavoitteet ovat maallisia – vaikka se varsinkin Persianlahden sodasta lähtien onkin käyttänyt myös uskonnollista retoriikkaa – ja alueellisia.

Irak-kytkennästä puhuvat ehkä innokkaimmin sellaiset amerikkalaiset, joiden mielestä homma jäi kesken 1991, kun Saddam Husseinia ei kukistettu.

Irak-kytkentä voi silti olla olemassa. Yksi mahdollinen selitys olisi se, että Irakin tiedustelupalvelu on avustanut terroristeja mielessään hieman pienimuotoisemmat tuhotyöt.

Ääri-islamismin käenpoika voi kasvaa ja nielaista vielä Irakinkin johdon. Amerikkalaisia saattaa jo kaduttaa, että he 1980-luvulla tukivat ääri-islamisteja Afganistanissa vastustaakseen Neuvostoliittoa.

Samoin Pakistanin esikunnissa saatetaan miettiä, oliko sittenkään viisasta tukea talebaneja vasallivaltion luomiseksi Afganistaniin ja länsirajan rauhoittamiseksi. Näin säästyi voimia Intiaa vastaan, mutta sisäinen rauha meni.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Uusimmat

Viljelijät kitkevät rikkaruohoja vehnäpellolta Ghanassa, Accran lähistöllä.

Vehnän luonnonvaraiset lajikkeet voisivat kohentaa globaalin etelän ruokaturvaa

Miina Mäki.

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

Denise Rudberg avaa uuden sarjansa vahvasti.

Denise Rudbergin uuden trilogian avaus on kuin jatkoa yhteiskunnallisille komisario Beck -dekkareille

Kristiinankaupungin mysteerit jäävät taka-alalle, kun Kaisu Tuokko keskittyy täysillä Eevin ja Matsin hankalaan suhteeseen.

Kaisu Tuokon Valhe ei ole dekkari, vaan suhdepuuroa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Katainen teki 700 miljardin ja 15 vuoden mokan

 
02

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
05

Denise Rudbergin uuden trilogian avaus on kuin jatkoa yhteiskunnallisille komisario Beck -dekkareille

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

15.07.2025

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

14.07.2025

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

13.07.2025

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

13.07.2025

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään