KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Kirjahyllyetiketti ja muuta tapaoppia

Tuula-Liina Varis
28.8.2011 13.49

Ruotsalaisen etikettiasioiden kaikentietäjän mielestä vieraisilla ei saa ruveta tutkimaan isäntäväen kirjahyllyä (HS 21.8.). Se on huonoa käytöstä. Korkeintaan voi antaa katseensa pyyhkäistä kirjarivistöä pitkin. Kaikki svenssonit eivät ole asiantuntijan kanssa samaa mieltä vaan tykkäävät, että talon kirjoja saa katsella siinä kuin talon taulujakin, koska molemmat ovat avoimesti esillä. Keskustelu asiasta käy kuulemma raivokkaana.

Samassa jutussa haastateltu suomalainen tapakouluttaja ei ole yhtä ryppyotsainen. Hänen mielestään isäntäväen kirjoja voi silmäillä, kunhan kysyy luvan. Emäntä voi sitten halutessaan kieltää vedoten vaikka siihen, että talossa on ”hieman pölyistä”.

Hyviä aikoja eletään pohjolassa, kun raivokas riita syntyy mokomasta asiasta.

Painettu kirja on paljon enemmän kuin tekstinsä. Oma kotikirjasto on paljon enemmän kuin kokoelma hyviä kirjoja.

Itse suunnistan lupia kysymättä aina isäntäväen kirjahyllylle, varsinkin jos olen ensivierailulla. Mikään ei ole niin mainio metodi päästä perille uuden tuttavan persoonasta kuin tutustua hänen kirjahyllyynsä. ”Sano minulle, mitä luet, niin minä sanon sinulle, minkälainen sinä olet.” Jos ihminen häpeää kirjastoaan, perustakoon sen komeroon. Koti ilman kirjahyllyä kertoo sekin aika karuja totuuksia asujaimen persoonasta ja orientoitumisesta tässä maailmassa.

Aivan äskettäin olimme miehen kanssa ensivisiitillä yhden Marjon luona. Ensin ihastelimme hänen kukoistavan rivitalopihansa, mutta sisätiloissa hakeuduimme heti kirjahyllylle. Tunne sielun sukulaisuudesta hytkäytti mukavasti, kun löysimme Marjon hyllystä paljon kirjoja, joita meilläkin on ja myös niitä, joita meilläkin pitäisi olla. Vietimme kaikki kolme kirjahyllyn kimpussa suuren osan vierailuaikaa. Jokin teos lähti lainana kotiinkin.

Yhtä luonnollista on, että vieraat penkovat meidän kirjahyllyjämme. Saattaisin loukkaantua, jos ensivisiitillä kävijä ei haluaisi tutkia sitä. Eikö hän olekaan kiinnostunut minusta, meistä? En ollenkaan häpeä, että kirjasto kertoo olennaisia asioita minusta enkä paljon sitäkään että se on hirmuisen epäjärjestyksen vallassa ja että meillä on – osaksi juuri suuren kirjamäärän takia – paljon enemmän kuin ”hieman pölyistä”.

Sähkökirja on lähtenyt valloittamaan maailmaa ja kohta sen arvellaan lopettavan koko painetun kirjan olemassaolon. Monet harkitsevat, olisiko järkevää vaihtaa kirjat, nuo ”muutossa hankalat” pikku vehkeeseen, johon voi ladata vaikka kymmenentuhatta kirjaa. Matkalle voisi kevein kantamuksin ottaa mukaan monen sadan kirjan lukemiston tai vaikka koko kirjastonsa.

Tulevaisuuden tapakouluttajilta jäisi sen pohtiminen, onko sopivaa tutkia vierailulla isäntäväen kirjahyllyä. Kenen nyt tulisi mieleenkään ruveta selaamaan isänväkensä lukulaitetta? Ellei laitteensa nerokkuudesta innostunut isäntä sitä vasiten tyrkytä, mitä kyllä nytkin tapahtuu. Siinä tapauksessa taas herää kysymys, onko sopivaa kieltäytyä, koska laite kiinnostaa vierasta yhtä vähän kuin isäntäväen kirjahyllyn puuaines tai hyllynkiinnitysrakenne.

Minulle kirja on yksilö ja esineenä hyvin rakas. Sen käsissä piteleminen, selaaminen, kansikuvan tutkiminen, uuden kirjan ensimmäisen ja viimeisen lauseen vilkaiseminen ja muut kirjasta nauttimiseen liittyvät henkilökohtaiset rituaalit vaalivat tuota tunnesuhdetta. Painettu kirja on paljon enemmän kuin tekstinsä. Oma kotikirjasto on paljon enemmän kuin kokoelma hyviä kirjoja. Sitä on kartutettu nuoresta saakka, sen kasvattamiseksi on pengottu divarit ja alennusmyynnit ja kirpparit, sitä varten on säästetty ja joskus sumeilematta tuhlattu, siinä on omistuskirjoituksin saatuja lahjoja, siihen liittyy muistoja kohtaamisista ja eroista, elämän juhlahetkistä ja vaikeista vaiheista.

Kirjastoni on minun elämäkertani, historiani, elämäni tarina. Se puhuu minulle. Moneen kertaan luetun rakkaan kirjan käsissä pitäminen, sen tuntu, syöksee sata assosiaatiota mielen läpi, tuhat muistoa ja tunnetta.

Mitä näiden elämysten rinnalla merkitsee jonkin persoonattoman teknisen laitteen ”käytännöllisyys”? Kirjojen rakastamisella ja niiden keräämisellä ei ylipäätään ole mitään tekemistä minkään ”käytännöllisyyden” kanssa. Hullun hommaahan se on. Mitenkä käytännöllisyys voisi siis olla jokin argumentti painetuista kirjoista tai kotia dominoivasta, pölyisestä ja alinomaa hallitsemattomaan kaaokseen hakeutuvasta kotikirjastosta luopumiseen? Sehän on kuin vaihtaisi vanhan rakkaan ukkonsa tuliterään hieromasauvaan, joka on paljon ”käytännöllisempi”.

Kirjastoni on sitä yksityisyyteni aluetta, jonka haluan mielelläni jakaa, vaikka hyllyissä on myös laihdutusoppaita ja ties mitä hyvän elämän neuvokkeja, joita kuulemma ruotsalaisemäntä vieraittensa silmissä häpeää.

Nykyihmisen häpeää on kyllä vaikea ymmärtää. Hän paljastaa yksityisyytensä kaikelle kansalle netissä, kailottaa kännykkään intiimit asiansa, ei häpeä julkisilla paikoilla syljeskelyään, kuseskeluaan eikä kai paneskeluaankaan, mutta pelkää toisaalta neuroottisesti todellisen minänsä paljastumista. Rakennettujen brändien ja keksittyjen identiteettien kulttuurissa se voikin olla tosi ahdistava pelko.

Tapakouluttaja neuvoo ajattelemaan omilla aivoilla, katsomaan silmiin, sanomaan kiitos ja anteeksi. Se on arkijärkeä ja sillä pääsee pitkälle. Mutta juuri arkijärjen keinot näyttävät olevan pahiten hakusessa. Ajan mieheltä ja naiselta puuttuu luonteva toisten huomioon ottamisen kyky ja tilanteen taju. Niinpä hänen on ahdistuneena kysyttävä tapakouluttajalta: Kenen kuuluu marketissa laittaa ostoksia erottava kapula kassahihnalla paikoilleen, edellisen asiakkaan vai perässä tulevan?

On sanottu, että moderni elämäntapa lisää narsismia, mutta kun ajan ihmistä havainnoi, tuntuu, että ennemminkin lisääntyy autismi, kohtalokas kyvyttömyys saada kontakti toisiin ihmisiin ja todellisuuteen.

Kirjoittaja on Joensuussa asuva kirjailija.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Emmi Kyytsösen suunnittelema kansi vetää mukaansa Tatiana Elfin Huijarin hyytävään maailmaan.

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

PAM: Monet palvelualojen työntekijät tarvitsevat toimeentulotukea – kiristykset pakottavat muuttamaan pois työpaikkojen läheltä

 
03

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
04

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

 
05

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

25.06.2025

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

25.06.2025

Vaalirahalakia voi rikkoa ilman rangaistusta eikä rahoja tarvitse palauttaa

24.06.2025

Uusi yritys: Eheytyshoitojen kielto tuodaan eduskunnan käsittelyyn

24.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään