KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Tappava vajavaisuus

Tuula-Liina Varis
28.9.2011 18.21

”Eunice Parchman tappoi Coverdalen perheen koska ei osannut lukea eikä kirjoittaa.”

Tällä lauseella alkaa Ruth Rendellin hyytävä romaani Kova kuin kivi. Eunice tappoi, koska lukutaidon sijaan hän oli opetellut koko elämänsä salaamaan vajavaisuutensa. Rikoksen jälkeen salaisuuden tiesi koko maa; Eunice ei voittanut teollaan mitään.

Tappavaa on myös Hannan lukutaidottomuus saksalaisen Bernhard Schlinkin hienossa romaanissa Lukija. Hannakin tekee kaikkensa salatakseen vajavaisuutensa. Hän jättää työpaikan toisensa jälkeen heti, kun hänelle tarjotaan koulutusta ja ylenemismahdollisuuksia. Natsiaika tarjoaa kuitenkin työtä, jossa ei lukutaitoa vaadita: Hanna pestautuu keskitysleirin vartijaksi. Iltaisin hän haettaa nuoria juutalaistyttöjä asunnolleen lukemaan itselleen kirjallisuuden klassikoita. Aamulla hän tapattaa heidät, jotta he eivät paljastaisi hänen salaisuuttaan.

ILMOITUS
ILMOITUS
Teknologiasta hullaantunut ihmislaji tuntuu riemun kiekaleissa vastaanottavan jokaisen uuden hilavitkuttimen, vaikka se olisi digitaalinen giljotiini.

Hannan elämän paradoksi on se, että vaikka hän on lukutaidoton, hän on intohimoinen kirjallisuuden rakastaja. Eunice puolestaan on hullaantunut television väkivaltasarjoihin. Molempien tappajien salainen häpeä paljastuu vasta oikeudenkäynnissä. Vankilassa Eunice kieltäytyy opettelemasta lukemaan, mutta Hanna hankkii lukutaidon. Vaikka hänen elämänsä alkaa näyttää valoisalta, hän hirttäytyy juuri ennen vapautumistaan.

Eunicelle ja Hannalle on yhteistä se, että molemmat ovat älykkäitä ja monessa suhteessa lahjakkaita ihmisiä. Se on loogista: tyhmä lukutaidoton ei pystyisi salaamaan vammaansa läpi elämänsä.

Esittelin Rendellin ja Schlinkin romaanit lyhyesti viime viikonvaihteessa 12. kerran järjestetyssä Joensuun kirjallisuustapahtumassa, jonka teema tänä vuonna oli Lukija kirjallisuudessa ja toisissa taiteissa. Perinteeksi muodostuneeseen tapaan teemaa käsiteltiin yksi päivä yliopistolla eri tieteiden näkökulmasta, ja kaksi muuta päivää omistettiin kaunokirjallisuudelle ja ”toisille taiteille”, mm. teatterille.

Lukutaidottomuuden kannalta teemaa ei ohjelman alustuksissa käsitelty, vaikka mielenkiintoisia näkökulmia muuten oli runsaasti. Riitta ja Olli Jalonen valottivat sitä ”näkymätöntä” tai ”tiheää” lukemista, mikä tapahtuu osin jo kirjoittamisen prosessissa, Mikko Rimminen ja Silja Hiidenheimo kirjailijan ja hänen ammattilukijansa intensiivistä suhdetta. Jussi Hyvärinen mietti, kenelle kirjoitti Osip Mandelstam, jonka merkillisin ja kohtalokkain lukija oli Stalin, hänen tappajansa. Vilja-Tuulia Huotarinen neuvoi kymmenen tapaa lukea nykyrunoa, Raija Oranen tilitti suhdettaan lukijakuntaan, Parnasson päätoimittaja Jarmo Papinniemi omaan työhönsä. Kriitikko Mervi Kantokorpi kertoi niin mieltä kiinnittävästi omasta työstään, että sitä olisi jokaisen kriitikkoihin pelolla ja epäluulolla suhtautuvan kirjailijan pitänyt päästä kuuntelemaan.

Hyvärisen alustus toi vavahduttavasti mieleen sen ”tallennusmenetelmän”, jonka ansiosta Osip Mandelstamin runot yhä ovat luettavissamme. Ei paperilla, kovalevyllä eikä muistitikulla vaan Nadezhda Mandelstamin päässä: vaimo opetteli ulkoa miehensä runot kantaakseen ne tulevaisuuteen.

Iso paneeli keskusteli tapahtumassa uusista lukemiskulttuureista. Toiset olivat digilaitteista ylettömän innoissaan, toiset tunnustautuivat tietämättömiksi ”uunoiksi”.

Tämänkin keskustelun perusteella on syytä hälventää sitä harhaluuloa, että kirjailijat konservatiivisuuttaan ja kehityksenvastaisuuttaan vastustavat iPadeja ja muita hienoja keksintöjä. Minäpä uskon – ja jopa tiedän asiasta jotain – että yksikään kirjailija ei vastusta mitään tekniikkaa, jonka avulla hänen kirjansa tavoittaa lukijan.

”Lukemisen uudet kulttuurit” ovat ennen kaikkea valtava bisnes, joka keskustelussa tahtoo fokusoitua kahteen osapuoleen: myyjään ja ostajaan. Mutta olennaisena osapuolena on myös tekijä. Jos kirjailija ei kirjaa kirjoita, kirjaa ei ole, ei hienoimmillakaan laitteilla luettavaksi. Myös kirjailijan, alkutuottajan tulee saada osansa uusien teknologioiden tuottamasta hyödystä.

Teknologiasta hullaantunut ihmislaji tuntuu riemun kiekaleissa vastaanottavan jokaisen uuden hilavitkuttimen, vaikka se olisi digitaalinen giljotiini. Kun kuuntelee tämän lajin edustajan ylistyslaulua rakkaalle iPadilleen, tuntuu, että jos vehkeeseen vielä saisi mukaan pärinän, elämys sen parissa olisi kerrassaan orgastinen.

Ei, en pilkkaa. Intoilijat ovat edelläkävijöitä, jotka uhrautuvat maksamaan uutuuksista kovimman hinnan ja testaamaan omalla kustannuksellaan kaikki niihin liittyvät ongelmat. Me varovaisemmat odotamme, että hinnat laskevat ja lastentaudit on voitettu.

Paneeli ja yleisö olivat aika yksimielisiä siitä, että uusi teknologia asettuu kirjan rinnalle, mutta ei syrjäytä sitä. Se muuttaa kuitenkin lukutapaa, vähentää keskittynyttä ja syventyvää lukemista ja lisää lyhytjänteistä selailemista. Aivotutkijoitten mukaan ruudulta lukeminen aktivoi aivoista aivan toisia osia kuin kirjan lukeminen. Nettilehtien lyhyitä, tiivistelmänomaisia juttua säännöllisesti lukevat ihmiset menettävät kykynsä – tai ainakin halunsa – lukea pitkiä ja paneutuvia juttua printtimediastakaan. Noita nettilehtiä toimittavat journalistit ovat huomanneet saman ominaisuuden myös itsessään.

Kirjan lukeminen on pitkää, syventyvää, hiljaista ja yksityistä. Jos lukulaitteesta lukemisen prosessi on toisenlainen, tuodaanko meille tarjolle lukulaitetta varten lyhennettyjä ja yksinkertaistettuja versioita kaunokirjallisista teoksista?

”Kirjoittamisen jälkeen vaikeinta on lukeminen”, kirjoitti Paavo Haavikko. Hän ei tarkoittanut perussisälukutaitoa. Olemmeko teknologian myötä menettämässä sen vaativan, ”vaikean” lukutaidon, jota Haavikko tarkoitti? Kauhistelemme USA:n miljoonia uuslukutaidottomia. Mutta ensimmäiset peruskoulunsa päättäneet lukutaidottomat aikuiset suomalaisetkin on jo kirjattu. Heitä on satoja. Koska tuhansia? Ja miksi?

Kirjoittaja on Joensuussa asuva kirjailija.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Emmi Kyytsösen suunnittelema kansi vetää mukaansa Tatiana Elfin Huijarin hyytävään maailmaan.

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

PAM: Monet palvelualojen työntekijät tarvitsevat toimeentulotukea – kiristykset pakottavat muuttamaan pois työpaikkojen läheltä

 
03

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
04

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

 
05

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

25.06.2025

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

25.06.2025

Vaalirahalakia voi rikkoa ilman rangaistusta eikä rahoja tarvitse palauttaa

24.06.2025

Uusi yritys: Eheytyshoitojen kielto tuodaan eduskunnan käsittelyyn

24.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään