Tilastojen mukaan työttömyys on Suomessa laskussa ja ennusteiden mukaan se laskee edelleen, vaikka hidastuneena. Samaan aikaan kuitenkin puhutaan liki maailmanlopun kaltaisesta lamasta, joka on aivan ovella. Huijataanko meitä? Onko taustalla painostavaa ammattiliitot mataliin palkankorotuksiin?
– Ei meitä huijata, sanoo Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkija Pekka Sauramo.
– Kyllä taantuman vaara on olemassa, mutta tottakai työnantajan puolella halutaan dramatisoida tilannetta, Se on selvää. Riski aikojen oleellisesta huonontumisesta on ilman muuta selvä. Kansainvälisen taantuman uhka lisääntyy päivä päivältä,
Ongelmat eivät liity vain euromaihin, vaan myös Yhdysvaltain talous-kehitykseen.
Elinkeinoelämän keskusliiton johtajan Jussi Mustosen mukaan riskit taloustilanteen huonontumisesta kasvavat päivä päivältä. Ei pidä kuvitella, että Suomi selviäisi taantumasta vähäisin vammoin.
– Me olemme erittäin riippuvaisia vientimarkkinatilanteesta. Eurooppa on suurin markkina-alueemme ja jos siellä tapahtuu jotain onnetonta, niin mehän emme voi sitä väistää.
Ylireagointiin ei syytä
Kreikan katsotaan olevan käytännössä jo velkasaneerauksessa, mutta hallitsemattomana se voi keskieurooppalaisten pankkien kautta johtaa luottolamaan. Suomessa on ehditty kritisoida, että tätä ei esimerkiksi valtion ensi vuoden budjetissa huomioitu. Leikkauksia olisi pitänyt tehdä enemmän.
Jussi Mustosen käsityksen mukaan ylireagointi ei ole hyväksi.
– Ylenpalttinen hötkyily ei ole hyödyllistä. On hyvä pitää kiinni finanssipolitiikan linjaksi valitusta pitkän aikavälin linjauksesta. Ei meitä hirveästi hyödyttäisi, vaikka nyt vedettäisiin liinat tiskiin, päinvastoin.
Laajemmin ristiriitaisista talousnäkymistä kerrottiin perjantaina 30.9. ilmestyneessä Kansan Uutisten Viikkolehdessä.