Suomen ympäristökeskuksen mukaan korvameduusoja (Aurelia aurita) on ollut erittäin runsaasti kuluneen vuoden kesällä ja syksyllä pohjoisella Itämerellä. Tieto perustuu SYKEn merikeskuksen yleisöltä keräämiin havaintoihin, joita tuli 1 780 kappaletta neljässä kuukaudessa. Havaintoja määrä nousi tuntuvasti viime vuodesta, jolloin SYKE sai 100 ilmoitusta reilussa kahdessa kuukaudessa.
Viimeiset havainnot tehtiin marraskuussa pintaveden lämpötilan ollessa enää 5–6 astetta. Eniten havaintoja tuli Saaristomerellä ja Suomenlahdella. Myös Ahvenanmereltä ja Selkämereltä ilmoitettiin meduusahavainnoista. 340 ilmoitusta kertoi runsaasta esiintymästä. Niistä suurin osa oli tehty rannikon tuntumassa. Avomerellä runsaita esiintymiä oli harvoin.
Meduusoja oli tänä vuonna selvästi enemmän kuin vuonna 2010. Kuluvan vuoden havainnot tulivat samoilta alueilta kuin viime vuonna. Molempina vuosina eniten meduusoja havaittiin Saaristomerellä ja Suomenlahdella.
Vesien jäähtyminen vie hengen
– Alkusyksyllä meduusoja näkee runsaasti, sillä vesien jäähtyessä ne ajautuvat mataliin lahdelmiin ja kuolevat, toteaa erikoistutkija Maiju Lehtiniemi SYKEn merikeskuksesta.
Havaintoja ilmoittivat mökkiläiset, veneilijät, kalastajat ja sukeltajat. Jotkut raportoivat myös meduusojen haitanneen verkkokalastusta muun muassa Tammisaaren saaristossa. Toisaalta moni ylisti meduusojen kauneutta ja toivoi niiden säilyvän osana Itämeren luontoa.
Yleisöhavaintojen ansiosta SYKE on voinut tiedottaa meduusatilanteesta voimaloille, joiden jäähdytysjärjestelmille meduusat voivat runsaina esiintyessään tuottaa ongelmia.
Itämeren alkuperäislaji
SYKEn merikeskus aloitti meduusahavaintojen keruun kesällä 2010 ja sitä jatketaan tulevinakin vuosina.
Korvameduusa on Itämeren alkuperäislaji. Sen runsaus vaihtelee voimakkaasti. 1970- ja 1980-luvuilla korvameduusoja oli runsaasti, mutta jostain syystä sen jälkeen niitä on ollut vähemmän parin kymmenen vuoden ajan. Vuonna 2010 ja tänä kesänä meduusoja on taas ollut hyvin runsaasti, kalastajien arvion mukaan vastaavia määriä kuin 30 vuotta sitten.
Valtamerillä meduusojen on havaittu lisääntyneen. Tarkkaa syytä tähän ei tiedetä. Meduusojen uskotaan hyötyvän merten lämpenemisestä ja rehevöitymisestä. Lisäksi niiden kanssa ravinnosta kilpailevat kalat ovat paikoin vähentyneet ylikalastuksen myötä.
Myös erilaiset ihmisen mereen tekemät rakennelmat, kuten kalankasvattamot, laiturit ja sillat hyödyttävät meduusoja, koska ne tarjoavat meduusan polyyppivaiheelle hyviä kiinnittymisalustoja.