Sakset, ilmapatjat, suihkupäät ja monet muut Suomessa myytävät kesätuotteet ja kodintarvikkeet valmistetaan kiinalaistehtaissa, joiden työoloissa on puutteita.
Yritysten vastuullisuutta tarkkailevan Finnwatch-järjestön tiistaina julkaiseman selvityksen mukaan tehdastyöläisille maksetaan elämiseen riittämätöntä palkkaa. Työntekijät työskentelevät olosuhteissa, jotka ovat terveydelle vaarallisia, ja heillä teetetään myös laittomia ylitöitä.
Selvitykseen osallistuneen hongkongilaisen kansalaisjärjestön kenttätutkimus osoitti, että vain yhdessä neljästä tehtaasta tiedettiin ammattiliitosta. Liitto on kuitenkin erään työläisen sanoin ”pelkkä koriste”. Käytännössä työläisillä ei ollut oikeutta järjestäytyä tai valittaa epäkohdista.
Nykyään ajatellaan, että yritys on vastuussa koko tuotantoketjusta.
Tarkastellut Guangdongin maakunnassa sijaitsevat tehtaat valmistivat puutarha-, harraste- ja kodintarvikkeita Biltemalle, Clas Ohlsonille ja Fiskarsille.
Laittomia ylitöitä ja kuumia tehtaita
Selvitystä esitelleen Finnwatchin tutkija Henri Purjeen mukaan peruspalkka Guangdongin tehtaissa on 135–190 euroa kuukaudessa. Työntekijöiden mielestä elämiseen riittävä kuukausipalkka olisi noin 375 euroa.
Tehtaissa painetaan 11–13 tunnin työpäiviä kuusi päivää viikossa. Ylitöistä on vaikea tai mahdotonta kieltäytyä.
– Kiinan lain mukaan ylitöitä saa teettää enintään 36 tuntia kuukaudessa. Tutkimissamme tehtaissa raja ylittyi kaksin- tai pahimmillaan jopa kolminkertaisesti, Purje kertoo.
Fiskarsin saksia ja Clas Ohlsonin keittiötarvikkeita valmistavan tehtaan omistajat kertoivat saaneensa paikallisviranomaisilta poikkeusluvan lakisäädökset ylittäviin työaikoihin. Tehtaassa työskentelevä Lee Chu sanoo Finnwatchin raportissa, että ylityötuntien laskutapaa on vaikea ymmärtää.
Samassa tehtaassa perittiin rangaistusmaksuja tehtaan sääntöjä rikkovilta työntekijöiltä. Henkilökunnan suurin valituksen aihe oli kuitenkin kuumuus.
Työolot parantuvat hitaasti
Puutteista huolimatta tarkasteltujen alihankkijoiden työolot ovat parantuneet vuodesta 2005.
Kiinan uusin työläissukupolvi on edellisiä tiedostavampi ja koulutetumpi. Suurin osa tehdastyöläisistä on 20–30-vuotiaita, ja he uskaltavat vaatia parempia työolosuhteita esimerkiksi lakkoilemalla laittomasti.
Finnwatchin mukaan tilanteen parantumisen taustalla on työläisten oman toiminnan lisäksi yleinen ajattelutavan muutos. Nykyään ajatellaan, että yritys on vastuussa koko tuotantoketjusta.
Hong Kong ja Stockmann kieltäytyivät vastaamasta
Suomalainen tavarataloketju Hong Kong ei halunnut vastata Finnwatchin vastuullisuuskyselyyn. Yrityksen toimitusjohtajan mukaan vastaaminen olisi edellyttänyt liikesalaisuuksien paljastamista.
Ne yritykset, jotka vastasivat kyselyyn, eivät ilmeisesti pitäneet Finnwatchin kysymyksiä liikesalaisuuksia koskevina.
– Hong Kongin vastuullisuudesta on tämän tutkimuksen perusteella vaikea sanoa mitään. Se, ettei yritys ole valmis kertomaan vastuullisuuskäytännöstään, on erittäin huolestuttavaa, Henrik Purje toteaa.
Stockmann jätti vastaamatta vedoten kiireeseen, vaikka yritykselle annettiin lisäaikaa. Stockmann julkaisee itse raportteja toimintansa vastuullisuudesta.
Biltema puolestaan on ulkoistanut ostonsa sveitsiläiselle Birgmalle ja ilmoitti luottavansa vastuullisuusasioissa heihin, Purje sanoo.
Yleisesti ottaen yritysten vastuullisuuskäytännöt ovat parantuneet.
Erityisesti Clas Ohlsonin ja Fiskarsin vastuullisuuskäytännöt ovat Finnwatchin mukaan kehittyneet pitkälle. Kumpikaan yritys ei silti kuulu kolmannen osapuolen riippumattomaan auditointijärjestelmään, kuten Finnwatchin suosittelemaan BSCI:hin.
Kuluttajan vaikutusvalta pientä
Finnwatch teki tutkimuksen yhteistyössä ruotsalaisen Swedwatchin kanssa. Hongkongilainen kansalaisjärjestö osallistui selvitykseen kenttätutkimuksella, jossa kiinalainen nainen tekeytyi työnhakijaksi tehtaaseen ja haastatteli työläisiä.
Peitetarina oli tarpeen, koska työntekijöitä oli kielletty puhumasta ulkopuolisille.
Finnwatchin oma viesti on, että minimipalkkoja pitäisi nostaa, jotta työntekijöiden ei tarvitsisi tehdä niin paljon ylitöitä. Muutos tapahtuu lähempänä Kiinaa kuin suomalaisen kaupan kassaa.
– Tällaisessa tilanteessa kuluttajan vaikutusvalta on aika pieni, koska samoissa kaupoissa ei myydä reilun kaupan käyttötavaroita, Purje sanoo.
– Aina voi yrittää kysellä yrityksiltä työehdoista ja vastuullisuudesta.