Suomi on jäänyt syrjään maailmaa viime vuosina mullistaneesta protestiaallosta, johon kuuluvat Occupy-liikkeet, Espanjan indignadot ja arabimaiden kansannousut. Näkyvä aktivismi on nyt omaehtoista puuhastelua, joka ei haasta yhteiskuntaa.
Torikokous-liike on vallannut aukioita Suomessakin, mutta se on jäänyt heikoksi muiden maiden Occupy-liikkeisiin verrattuna.
Ovatko ruohonjuuritason yhteiskunnalliset liikkeet ovat kadonneet näkyvistä Suomessa?
Kevyttä ja helppoa
Luonto-Liiton pääsihteerinä toimiva Leo Stranius tekee väitöskirjaa yhteiskunnallisista liikkeistä ja on itsekin ollut mukana monessa liikkeessä. Hänen mukaansa liikkeet tulevat sykleinä ja aaltoina. Yleensä protestiaalto tunnistetaan vasta aallonharjalla ja määritellään jälkikäteen.
Nykyaktivismi on Straniuksen mukaan kevyttä, helppoa, inspiroivaa ja hengeltään positiivista. Sitä tehdään pilke silmäkulmassa.
– Sellaista keskiluokan kivaa. Ihmisten omaehtoista tekemistä, joka on hauskaa, ei niinkään yhteiskunnallista.
Nuoret töissä ja opiskelemassa
Poliittisen sosiologian tutkija Tuomas Ylä-Anttila Helsingin yliopistosta miettii, mitä Suomessa tekevät ne ihmiset, jotka voisivat olla potentiaalisia liiketoiminta.
– Nuoret ja opiskelijat, jotka yleensä ovat liikkeissä keskeinen voima, ovat varmaan Suomessa töissä ja opiskelemassa. Espanjassa nuorisotyöttömyys taitaa hipoa kohta 50 prosenttia ja yliopistoja kurjistetaan.
Yksi selitys liittyy Ylä-Anttilan mukaan perussuomalaisiin. Espanjassa duunarit marssivat kaduilla yhdessä indignados-nuorten kanssa. Suomessa talouskriisistä kärsineet ja korruptioskandaaleihin kyllästyneet duunarit ovat lähteneet Timo Soinin leiriin.
Radikaalia oikeistoa vastaan
Liikkeitä tutkinut ja niissä pitkään itsekin toiminut Jukka Peltokoski sanoo, että jos jokin liikesykli on ollut näkyvillä, niin se on seksuaalipoliittinen Pride- ja Slutwalk-sykli.
Peltokosken mukaan kyse on myös radikaalin oikeiston vastustamisesta. Seksuaalipoliittiset liikkeet ovat lähettäneet signaalin konservatiivista ja nationalistista elämänmuotoa vastaan.
Piraatit tulevat
Straniuksen mukaan seuraava nouseva ilmiö on piraattiliike. Se tulee hitaasti, koska liike vaatii ensin ruohonjuuritason toimintaa ja kokemuspohjaa siitä, että tiedon on liikuttava vapaasti.
Myös degrowth-liike onnistunut tuomaan Suomeen teoreettista pohdintaa talouskasvusta.
Tutkijoiden pohdintaa laajemmin löytyy perjantaina 10. elokuuta ilmestyneestä Kansan Uutisten Viikkolehdessä.