KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Itse asiassa kuultuna

Tuula-Liina Varis
7.10.2012 18.07

Ensimmäinen Miten kirjani ovat syntyneet -luentosarja pidettiin Helsingin yliopistossa vuonna 1968. Menestys oli heti myrskyisä. Yliopiston suurin auditorio oli täpötäynnä portaita ja lattioita myöten, sadat ihmiset joutuivat kääntymään ovelta takaisin.

Näin kertoo sarjan ideoija ja ”äiti” Ritva Haavikko (silloin Rainio) luennoista toimittamansa teoksen esipuheessa. Hän arvelee sarjan suosion yhdeksi syyksi ”hullun vuoden 1968” yhteiskunnallista ja kulttuurista liikehdintää, mutta henkilökohtaisena kokemuksena löytää muutakin: ”Kun yhtenä vastaanottavana pisteenä istuin luentosalin lattialla lähellä Matti Kuusta P. Mustapään jalkojen juuressa, mistä tuhatpäinen kuulijakunta levittäytyi kauas ylös kuin loivaa vuorenrinnettä, tihentynyt mytologian ilmapiiri kai nosti mieleeni kuvan shamaani-runoilijasta, jota kertoman mukaan kaikki kynnelle kykenevät tulivat kuulemaan.” Samojedien mukaan shamaani puhuttelee koko luomakuntaa, laulaa kaikkien eläinten kielellä, niin että ne järjestään ymmärtävät häntä.

Menestys jatkui toisen luentosarjan kohdalla vuonna 1979, samoin kolmannen, joka pidettiin Joensuussa, 50 000 asukkaan pikkukaupungissa vuonna 1990. Luennot oli siirrettävä auditoriosta yli 600 istumapaikan Carelia-saliin, eikä sekään riittänyt; vaikka portaat ja seinänvieretkin oli miehitetty, kaikki halukkaat eivät mahtuneet saliin. Yli 600 hengen yleisön kokosi myös Helsingissä vuonna 200 järjestetty neljäs Studia Litteraria.

Miksi ei kiinnosta kirjailijan kaikkein intiimein: avomielinen ja tunnustuksellinen tilitys elämästä ja luovasta työstä?

Viime syksynä pidetyn viidennen Studia Litterarian järjestelyvastuu oli Suomen Kirjailijaliitolla. Luentosarja järjestettiin Turun kulttuuripääkaupunkivuoden kunniaksi Turun yliopistossa, jolla on pitkät perinteet kirjallisuuden tutkimuksessa ja opetuksessa. Ja oletettavasti suuret määrät kiinnostuneita kirjallisuudenopiskelijoita. Tulos oli häkellyttävä: vähimmillään yleisöä oli alle 30 henkeä, enimmillään toista sataa. Onneksi luentosarja toistettiin keväällä Teatterikorkeakoulussa Helsingissä.

Luentoja oli viikon välein yhdeksän, puhujina 18 suomalaisen kirjallisuuden keskeistä kirjailijaa, kriitikoiden arvostamia ja yleisön suosimia, kaikilla takanaan pitkä ura ja laaja tuotanto. Esitelmät olivat loistavia niin kuin aina ovat olleet.

Miksi yleisökato? Aikana, jolloin joka tuutista toitotetaan, että kirjailija on kiinnostavampi kuin kirjat, ja yleisönsuosikit nousevat supertähdiksi julkkistaivaalle. Miksi ei kiinnosta kirjailijan kaikkein intiimein: avomielinen ja tunnustuksellinen tilitys elämästä ja luovasta työstä? Kirjallisuudenopiskelijat loistivat poissaolollaan. Aihepiiri ei tuntunut kiinnostavan myöskään sitä suurta harrastajien joukkoa, joka kouluttaa itseään kursseilla ja vertaisryhmissä ja haaveilee kirjailijan urasta.

Pitääkö minun uskoa kirjallisuuden professoria, jolle asiaa ihmettelin ja joka sanoi, että tämän ajan ihmiset, nuoret varsinkin, ovat kiinnostuneita kirjailijasta julkkiksena, ei heitä kirjailijantyön sisältö kiinnosta pätkän vertaa. En millään haluaisi uskoa. Ja kun kokemus Joensuun kirjallisuustapahtumastakin todistaa ihan muusta.

Turun kokemusta ei voi tietenkään yleistää, eikä professorin näkemystäkään. Jos ei aitoa harrastusta ja kiinnostusta ja vakavaa pyrkimystä kirjailijaksi olisi, kirjailijat kuolisivat Suomessa sukupuuttoon. Ja sitä ei totisesti ole näköpiirissä.

Mediaakaan ei Turun Studia Litteraria juuri kiinnostanut. Toisin oli ennen. Lehdet julkaisivat esitelmiä
lyhennettyinä, ja kirjailijoita haastateltiin. Joensuussa Ylen alueradion aktiivinen kulttuuritoimittaja nauhoitti kaikki esitelmät, ja ne myös lähetettiin. SKS:n kirjallisuusarkisto toki nauhoitti Turun esitelmät ja sai näin merkittävän määrän lisää kirjailijoiden autenttista puhetta tallennetuksi tutkijoiden käyttöön. Vasta ilmestynyt kirja tuo esitelmät kaikkien saataville.

Alusta alkaen Ritva Haavikon missiona oli lähentää kirjailijaa ja suurta yleisöä, tuoda kirjailija ”norsunluutornistaan” lukijoiden keskuuteen ja tuttavaksi.

Toinen suuri missio oli tutkimuksellinen, ja siitä Ritva Haavikko kertoo jokaisen toimittamansa Miten kirjani ovat syntyneet -teoksen esipuheessa. Hän piti kummallisena sitä, että elävän kirjailijan kuulemista ei arvosteta, hänen omaan sanaansa ei luoteta, vaan sitä pidetään
”esityksenä”, teatterina, jopa valehteluna. Ylipäätään Haavikon mielestä Suomessa arvostetaan vain kuolleiden kirjailijoiden tutkimista. Ajat ovat muuttuneet, mutta käsittääkseni Studia Litterarian tutkimuksellisesta arvosta vallitsee yhä suuri erimielisyys.

Ritva Haavikko itse on tehnyt paljon tutkimustyötä luentosarjan aineiston parissa, seurannut yhteiskunnallisten ja kulttuuristen virtausten vaikutusta kirjallisuuteen, tehnyt huomioita kirjailijoiden ja kritiikin suhteesta ja etsinyt kirjailijoiden elämänvaiheista ja kokemuksista vastausta kysymykseen, miten kirjailijaksi tullaan. Alun alkaen hän kummasteli eri maiden tutkimustraditiossa vallitsevaa välinpitämättömyyttä elävää kirjailijaa kohtaan. Hänen mielestään tieteenala, jolla ei välitetä koota saatavissa olevaa tietoa, on verrattavissa ”likinäköiseen mieheen, joka ei hanki silmälaseja: toiminnan tulokset ovat sattumanvaraisia, menetykset varmat”.

Miten kirjani ovat syntyneet -kirjasarjassa on nyt tallessa 90 kirjailijan esitelmät. Minulle teokset ovat alusta asti olleet paitsi suuri ilon ja opin lähde, myös työväline: kirjailijoiden haastatteluja varten näistä esitelmistä saa parhaat pohjat kysymyksille.

Mutta rakastettu, tärkeä kirjailija on yhtä sykähdyttävää tavata ”itse asiassa kuultuna” kuoleman jälkeenkin: Tuomas Anhava, P. Mustapää, Eeva Joenpelto, Eeva-Liisa Manner, Juha Mannerkorpi, Paavo Rintala, Helvi Hämäläinen, Kerttu-Kaarina Suosalmi, Alpo Ruuth, Bo Carpelan, Matti Pulkkinen…

Kirjoittaja on Joensuussa asuva kirjailija.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

 
05

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

25.06.2025

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

25.06.2025

Vaalirahalakia voi rikkoa ilman rangaistusta eikä rahoja tarvitse palauttaa

24.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään