Sosiaalipolitiikan ja erityisesti työpolitiikan professori Pertti Koistinen pitää Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtajan Juhana Vartiaisen kannanottoja enemmän populismina kuin taloustieteilijän puheenvuoroina. Vartiainen on viime kuukausina käyttänyt räväkkiä puheenvuoroja muun muassa vanhempainvapaista, kotihoidon tuesta, eläkeiän nostamisesta, ikääntyvän työvoiman palkoista sekä työllisyydestä.
”Esimerkiksi 23.12.2012 Helsingin sanomissa julkaistu vieraskynä sisältää niin paljon yksinkertaistuksia ja yhteiskuntatieteelliseltä kannalta arveluttavia tulkintoja, että olen päätymässä siihen, että kirjoituksissa puhuu pikemminkin populisti kuin tutkija tai tutkimustiedon varassa poliittisia suosituksia perusteleva ylijohtaja”, Koistinen toteaa tiistaina Tampereen yliopiston yhteiskuntaa ja kulttuuria ruotivassa verkkolehti Alustassa.
Esimerkkinä Koistinen mainitsee Vartiaisen toteamuksen, että ”työvoiman tarjonnan kasvu kasvattaa työllisyyttä”.
”Käsittääkseni Vartiaisen kanta juontaa 1700–1800 -luvuilla vaikuttaneen taloustieteilijän Jean-Babtiste Sayn lakiin, jonka mukaan tarjonta luo oman kysyntänsä. Kyseinen argumentti on elänyt vahvana markkinaliberalistisen talouspolitiikan argumentaatiossa ja sillä on perusteltu moniakin toimenpiteitä, jotka ovat johtaneet monet maat kuilun partaalle”.
Mikä eliittiä vaivaa?
Vartiaisen toistuvat vetoamiset Ruotsin esimerkkeihin taas ovat Koistisen mielestä onttoja.
Pertti Koistinen kysyy, mikä vaivaa poliittista eliittiä, ja mikä selittäisi sitä, että aina jossain vaiheessa eliitti kääntää kansalle selkänsä ja alkaa argumentoida tavalla, jossa päällimmäisenä on epäluulo ja ylenkatse.
”Olisiko Vartiaisenkin ollut viisaampaa tutustua ensin tosiasioihin ja suomalaisen yhteiskunnan muutokseen sekä alan empiiriseen tutkimukseen ja alkaa vasta sitten ladella viisauksiaan ja kritiikkiä?”