Martin Clunes jatkaa maailmankierrostaan hevosen jäljillä dokumentin Kumppanimme hevonen (2010) toisessa osassa. Syvällisiin heppahistoriallisiin istuntoihin ei paneuduta, sen estää jo aiheen kannalta lyhyt kesto. Monipuolinen ja valaiseva kiertoajelu brittidokkarin satulassa silti tarjoutuu.
Aloitusosan tavoin startti otetaan laukkaradalta. Hevosurheilu on nykypäivänä voimissaan, mutta miten on työhevosten laita? Vastausta hahmotetaan eri puolilta ja eri puolilla maapalloa.
Cowboyt löytyvät Yhdysvaltain Arizonasta, Englannin Manchesterissa ratsupoliisille on käyttöä jalkapallo-ottelujen yhteydessä ja vuosituhantinen ratsastusperinne on yhä arkea kazakkien paimentolaiselämässä Altai-vuorten tuntumassa Keski-Aasiassa.
Ykkösosasta tuttuun tapaan puhutaan luottamuksesta. Ilman sen syntymistä arka eläin ei olisi mennyt nuolien ja pommien sekaan taistelukentälle. Tältä pohjalta kuullaan karmeita lukuja: 1400-luvulla yhdessä isossa taistelussa saattoi kuolla 10 000 hevosta, ensimmäisessä maailmansodassa rintamalle vietiin miljoona hevosta, vain 60 000 palasi takaisin.
Hevosen suhteen löytyy myös kiinnostava yhteys Englannin kuninkaallisten juhlaparaatien ja Etelä-Dakotan sioux-intiaanien vuosittaisen Wounded Knee -tapahtuman välille.
Kumppanimme hevonen, osa 2/2. TV1 tiistaina kello 19.00.